Sivil Düşün, topluluklara güç aktarmak için başlattığı dünyalar girişimini dünyanın meselesini konuşuyoruz online program serisi ile sürdürüyor. Haziran ayında ilk yayını ile başlayan seri her ay İklim krizi, gelir ve fırsat eşitsizliği, kutuplaşma, popülizm, afetler gibi dünyanın büyük sorunlarını kendi dünyalarımızda nasıl deneyimlediğimize dair ufuk açıcı tartışmalar sunuyor. Bu sorunlarla mücadelede kimlere, nasıl ihtiyaç duyduğumuzu, bu yolda bize nelerin iyi gelebileceğini sorgulatıyor.
Programın üçüncü bölümü 9 Ağustos Çarşamba günü saat 16.00- 18.00 saatleri arasında adaletin bu mu dünya başlığında gerçekleşiyor. Bu bölümde sunucular Fulden Ergen ve Tuğkan Gündoğdu, Sosyal İklim Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Tuğrulöz, Greenpeace Akdeniz’de program direktörü Sevil Turan ve iklim krizi ve sürdürülebilirlik hakkında yayın yapan Esmiyor’un kurucu ortaklarından Utku Güven’i ağırlıyor.
Tüm dünyanın meselesi olan iklim krizi ve krizin kuraklık, gıda güvenliği gibi önemli sonuçları kimleri, neden daha fazla etkiliyor? Bu durum, kimler aleyhine nasıl hak kayıplarına yol açıyor, nasıl bir adalet açığı yaratıyor? Topluluklar bu durumu nasıl okuyor, krizle mücadelede kendilerini nasıl konumlandırıyor? İklim adaletini sağlamada, çalışma ve yaşama biçimlerimizi krize uyumlu hale getirmede topluluklar bize nasıl yön verebilir?
Alanında uzman konuşmacıların deneyimleriyle bu soruların yanıtlarının aranacağı programda katılımcılar, tartışmanın bir parçası olabiliyor, soru ve yorumlarını canlı yayında aktarma fırsatı yakalıyor. 2 saatlik programın ardından katılımcılar konuyu daha derinlemesine tartışmak, topluluklar olarak sorunlara yönelik çözümler üretmek üzere Sivil Düşün’ün topluluk platformu olan dünyalar.da bir araya geliyor.
Katılım için Sivil Düşün web sayfası üzerinden kısa bir başvuru formu doldurmak yeterli.
Geçen bölümlerde neler oldu?
Dünyanın meselesini konuşuyoruz serisi, 14 Haziran’da enine mi boyuna mı, sorusuyla başladı. Yatay yapılanmaların, özellikle de toplulukların dünyanın mevcut sorunlarıyla mücadelede nasıl alanlar açmayı vadettiği sorusuna odaklanılan ilk bölüme Bilgi Üniversitesi ve SEÇBİR’den Prof Dr Kenan Çayır, Mekanda Adalet Derneğinden Duygu Dağ ve Onarım Atölyesinden Ekin Al konuk oldu.
Serinin ikinci bölümünde sensiz olmaz dendi ve afet ve krizlerde birbirimizden nasıl güç alacağımızı ve topluluklarla nasıl hazırlanıp kalıcı işler yapabileceğimiz tartışıldı. Mülteci hakları ve insani yardım alanında uzman Bahri Telli, topluluk oluşturma, gönüllü yönetimi ve toplum temelli çalışma alanlarında kurumlara danışmanlık veren Şeyda Sever ve Kadir Has Üniversitesi Ortak Dersler Bölümünde öğretim görevlisi ve aynı üniversitenin Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları programında doktor adayı mimar Yağmur Yıldırım programa konuk olarak katıldı.
Başvuru formuna ulaşmak için buraya tıklayınız.