“Bağımsız Yaşam İçin Engelsiz Konut Hakkı” adlı konferans etkinliğimize 16 Haziran saat 14.00’da davetlisiniz. Etkinliğe kaydolmak için lütfen kayıt formunu doldurun.
Gün: 16 Haziran 2021, Çarşamba
Saat: 14.00-15.30
Zoom üzerinden yapılacak etkinliğe 16 Haziran Çarşamba, 12.00’a kadar kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt için lütfen tıklayın.
Konferans erişim linki etkinlikten önce gönderilecektir.
Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısına göre toplam 2.533.209 engelli, 1.423.334’ü erkek, 1.109.875’i kadındır. Bu oranlar içerisinde ağır engeli olan kişi sayısı 777.569’dur (Ulusal Engelli Veri Sistemi, 2020).
Dünya sağlık örgütü (DSÖ) 65 yaş ve üzeri bireyleri yaşlı olarak nitelendirmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşlı nüfusu artmaktadır.
Ülkemizde yaşlı nüfus, 2007 yılında 5 milyon 175 bin iken 2020 yılında 7 milyon 953 bin 555 kişi olmuştur. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı 2007 yılında %7,1 iken 2020 yılında %9,5’a yükselmesi giderek yaşlı nüfusunun arttığını göstermektedir (TÜİK, 2020).
Yaşlanma, bireyde sosyal, zihinsel ve fiziksel gerilemeye neden olan bir süreçtir. Her bireyde kişisel farklılıklar olmakla birlikte yaşlanma bazı işlevlerde zihinsel ve bedensel bozukluklara, sosyal ilişkilerde azalmaya ve kayıplara neden olur.Yaşlılık döneminde yaşanan özellikle fizyolojik değişiklikler günlük bağımlılıkların artmasına ve buna paralel olarak da ev kazası riskini artırmaktadır. Ev kazaları, yaşlı bireylerde ölümlerin dördüncü en önemli nedenidir. Yaşlıların fiziksel limitleri, kazalara karşı daha duyarlı olmaları nedeniyle uygun konut tasarımı güvenli ve konforlu bir yaşam için gereklidir. Bu gereklilik farklı engel tipine sahip engelli bireyler içinde geçerlidir.
Bağımsız bir yaşam için konutta fiziksel düzenlemenin bir ihtiyaç, bir gereklilik olduğu açıktır. Bu doğrultuda; yapılacak düzenlemeler, engelli ve yaşlı bireylerin bir başkasının yardımına ihtiyaç duymadan hayatlarına devam etmesi için olanak sağlayacaktır.
Bu bağlamda düzenleyeceğimiz etkinlikte, dezavantajlı grupların (yaşlı ve engelli) konut içerisinde bağımsız yaşayabilmeleri için fiziksel düzenlemelerin gereklilik nedenlerini ve düzenlemelerin yol haritasını ele alacağız. Etkinlikte Hacettepe Üniversitesi Aile ve Tüketici Bilimleri bölümü öğrencilerinden Fatih YALÇIN moderatörlüğü üstlenirken Seda ATALAY yaşlı ve engellilik kavramlarından, Türkiye’de ki yaygınlık durumundan ve konutta erişilebilirlik, bağımsız yaşam ile sosyal izolasyon konularına değinecektir.Yaşlı ve engelli hakları aktivisti Kader ŞANA ise konuttaki fiziksel düzenlemelerin yol haritası ile konutun giriş, oturma odası, yatak odası, mutfak ve tuvalet- banyo gibi bölümlerde yapılabilecek düzenlemelere değinecektir. Sosyal hizmet uzmanı Ferzende BOZKURT, yaşlı ve engelli grubu için konut içerisinde yapılabilecek fiziksel düzenlemelerin sahada uygulanabilirliği hakkında bilgiler sunacaktır.
Etkinlikle ilgili sorularınız için bize [email protected] e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.