Genç Mültecileri Destekleme Programı kapsamında; Geçici Koruma Altındaki Genç Suriyelilerin Geçim Kaynaklarına Erişimi Uluslararası Konferansı, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Save the Children International ortaklığı ve Alman Federal Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) finansal desteği ile, 11-12 Aralık 2019 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği (Y-PEER Türkiye) yürütücülüğünde, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Ofisi desteğiyle yapılan ve farklı yürütücülerle yaklaşık 5 yıllık bir geçmişi olan Genç Mültecileri Destekleme Programı; 15-30 yaş arası mülteci gençlerle Türkiyeli gençlerin bağının güçlendirilmesini, gençlerin sağlık hizmetlerine erişebilmesini ve başta sağlık bilgisi, psiko – sosyal destek ve sosyal uyum etkinlikleri olmak üzere çeşitli alanlarda kaliteli hizmete ulaşmasını hedeflemektedir.
Amerika, İtalya ve Filistin’in de içinde bulunduğu 13 farklı ülkeden ve Türkiye’nin 20’den fazla şehrinden katılım sağlayan 140 katılımcı konferansa katılım sağladı. Türkiye’deki genç Suriyelilerin geçim kaynaklarına erişiminin önündeki engellerin fark edilmesi, ekonomik uyumun nasıl gerçekleştirilebileceğine dair farklı bölgelerdeki iyi örneklerin incelenmesi ve istihdam olanaklarının artırılmasına yönelik çözüm önerileri paylaşıldı. Sürdürülebilir geçim kaynaklarının yaratılması konusunda kamu kurumları, yerel yönetimler, uluslararası kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin katılımları ve sunumları ile konuya dair yaklaşımlar, modeller ve uygulamalar aktarıldı. Konunun öznesi olan gençler de konferansa katılarak bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Konferanstaki oturumları, oturumlarda konuşulanları ve önerileri sonuç raporunda bulabilirsiniz.
Genç Mültecileri Destekleme Programı, 15-30 yaş arasındaki mülteci gençlerle Türkiyeli gençlerin bağının güçlendirilmesini, gençlerin sağlık hizmetlerine erişmesini, cinsel sağlık ile üreme sağlığı ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet olmak üzere çeşitli alanlarda doğru bilgiye ulaşması hedeflenmektedir. Güncel araştırmalar ve etki analiz ölçümleri yaparak gençlerin ihtiyaçlarını güncel tutmak ve ilgili paydaşları harekete geçirmeyi hedefleyen programa bağlı gençlik merkezlerimizde; toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve sağlık konularında farkındalık oturumları ile bireysel danışmanlıklar, psikososyal danışmanlık hizmetleri, gençlerin güçlenmesini hedefleyen sosyal uyum etkinlikleri ve cinsel sağlık üreme sağlığı, insan hakları ve güçlenme gibi çeşitli alanlarda akrandan akrana bilgi aktarımını hedefleyen akran eğitimleri yapılmaktadır.
İlinizdeki gençlik merkezimizle iletişime geçmek için: www.gencmulteciler.org/merkezlerimiz/