İspanya‘nın güney ve doğu kesimlerini vuran, en çok da Valensiya‘yı etkileyen sel felaketinde can kaybı 200’ün üzerine çıktı. Valensiya ve çevresinde kurtarma ekipleri, henüz ulaşamadıkları bölgelere erişim sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor.
Bu afet, son 50 yıl içinde Avrupa’da yaşanan en büyük doğal afet olarak kaydedildi. Valensiya Özerk Bölgesi’nde kurulan geçici morglar ve Huelva’da devam eden hava durumu alarmı, felaketin ciddiyetini gösteriyor.
Needs Map Global, afet yönetimine destek olmak üzere bölgedeki durumu yakından takip ederek çalışmalara başladı. Hayata geçirdiği İspanya Sel Haritası ile yaşanan afete dair veri ve bilgiyi artırarak bilinçli ve hızlı karar mekanizmalarının kurulabilmesine ve müdahale süreçlerine katkı sunulması amaçlanıyor.
Coğrafi Verilerle Mahalle Bazında Etki Analizi
Sel Haritası, İspanya’nın afetle mücadele çabalarına destek olarak açık kaynak coğrafi veri ve demografik analizleri bir araya getiriyor.
Sel Haritası’nın arka planında OpenStreetMap’ten alınan bina ayak izi (yapı envanteri) ile Esri Living Atlas’tan alınan İspanya mahalle nüfusu verisi birleştiriliyor. Bu sayede selin yoğunlaştığı alanlardaki nüfus yoğunluğu ve etkilenen kişi sayısı belirleniyor.
Sel Haritası’nda kullanılan MODIS uydu verileri, Ekim 2024 dönemi boyunca su taşkınlarının izlendiği bir haritayı da içeriyor.
METI/NASA ve USGS kaynaklarından alınan bu veriler, afetin toprağa, altyapıya ve yerel topluluklara olan etkilerinin daha iyi anlaşılmasını sağlıyor. Bu veriler, afetin etkisini sayısal verilere dayandırarak değerlendirme ve analiz imkanı sunuyor.
İspanya Sel Haritası’ndaki tahmini verilere göre sel felaketinden etkilenen kişi sayısı 453,694. Sel felaketinden dolayı hasar gören bina sayısı ise 17,025.
İspanya Sel Haritası platformunu ziyaret ederek son verileri görebilir ve etkilenen alanlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
İspanyolca platform için tıklayın.
İngilizce platform için tıklayın.
Sel Haritası’nın afet bölgelerine erişim sağlama, etkilenen nüfusu anlama ve kaynak tahsisini doğru şekilde yönlendirme ve toparlanma süreçlerine katkı sunmasını umuyoruz.