Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı, şubat depremlerinin yıl dönümünde gayret özel desteğiyle deprem bölgesinde hakları güçlendirmek için adım atanların hikayelerine yer vererek hem hala var olan ihtiyaçların hem sivil toplumun çabalarına dikkat çekiyor.
#sözgayretlerin sloganıyla 31 Ocak – 6 Şubat arasında sözü dijital kanallarında sivil toplumun toparlanma süreci yararına yürüttüğü çalışmaların sahiplerine devreden Sivil Düşün, haklar yararına çaba göstermenin iyileşmeyi nasıl kalıcı hale getireceğini gündem yapıyor.
Sivil Düşün, 2023 yılında Kahramanmaraş ve çevresinde yaşanan depremlerin hemen sonrasında sivil toplumda gerek bireysel gerek bir arada yürütülen çabalara katkı sunabilmek için gayret özel desteğini başlatmıştı. Bu destekle, ihtiyaçları bugünden yarına karşılamanın ötesine geçip depremden etkilenenlerin mahrum kaldığı ya da erişmekte zorluk çektiği hakları güçlendirmeye yönelik gayretleri teşvik etmek, böylece de kalıcı iyileşme yolunda ilerlemek hedefleniyordu. Desteğe yapılan yüzlerce başvuru ve yürütülen onlarca çalışma ile haklar için sorumluluk alanlar herkese umut verdi. Bu çalışmalar iyileşme sürecine nasıl katkı sundu? Nelere alan yarattı, nelerin kalıcı şekilde çözümü için ilham verdi? 1 Şubat’tan itibaren altı gün boyunca, işte bu gayretleri ortaya koyanların ağzından aktarılacak olan hikayeler, son bir yıl içinde deprem bölgesinde hakların nasıl bir iyileşme yolculuğu gösterdiğinin, hangi ihtiyaçların varlığını koruduğunun ve nasıl adımlar atabileceğinin de resmini çekecek.
İlk hikaye yalnızca depremlerde değil yaşanacak tüm krizlerde herkesin yaşama hakkının en yüksek standartlarda korunması için hukuk bir savunuculuk aracı olmalıdır, diyen Fatma Işık Öz’e ait. İzmir’de yaşayan ve serbest avukatlık yapan Fatma meslektaşlarıyla birlikte depremden etkilenenlerin ceza hukuku, özel hukuk ve idari hukuk yönünden hem doğru hem güvenilir bilgi ihtiyaçlarına yanıt verebilecek bir mekanizma yarattı. Fatma ve Hukuk Pusulası ekibinin hikayesinin tamamı, 1 Şubat’ta Sivil Düşün web sitesi ve sosyal medya sayfalarında olacak.
https://www.sivildusun.net/soz-gayretlerin/
2 Şubat’ta bütünsel, döngüsel ve onarıcı yaklaşımlar haricindeki hiçbir çabanın bölge insanına fayda sağlamayacağına dikkat çeken Emre Yıldırım ve arkadaşlarının hikayelerine kulak vereceğiz. Ekip, Onarıcı Tasarım Topluluklar Buluşması ile bölgede çevre dostu ve sürdürülebilir onarım sürecine odaklanan farklı oluşumları bir araya getirerek diyalog ve destekleri güçlendirmeyi hedefliyor.
3 Şubat’ta, kadınların ekonomik olarak güçlenmesini sağlarsak depremden etkilenen şehrimizi yeniden onarmak yolundaki dayanışmamız her mahallede büyüyerek kalıcı hale gelir, diyen Samandağ Dayanışma Evleri sözü devralacak. Topluluk, kurdukları Rihen Kadın Kooperatifi ile Samandağ’da mahalle odaklı dayanışma ve yerel güçlenmeyi hedefledikleri çalışmalar yürütüyor.
4 Şubat’ta Sağlıkta Genç Yaklaşımlar Derneği, gençlerle gençler için çalışmak neyi onarır, sorusuna cevap aradıkları yolculuklarını anlatacak. Yalnızca afet bölgesinde değil, depremden etkilenenlerin göç ettiği Ankara ve İzmir illerindeki gençlik merkezlerinde de de psikososyal destek çalışmalarının yanı sıra ihtiyaçların karşılanması için yönlendirmeler yapan ekibin heybesi epey dolu.
5 Şubat’ta köylerin, mahallelerin kısa sürede boşaldığı anlatılıyordu ancak onların seslerinin çok uzağa gidemediğini görebiliyordum; bunu sağlayacak bir belgesel film hazırlamak istedim, diyen Medya Üren’in ağzından bir gazeteci olarak izlenimlerini dinleyecek, bölgedeki demografik değişimin resmini çekmek için gösterdiği kişisel gayretlere tanık olacağız.
6 Şubat’ta genç bir gönüllü olan Kesra Okumuş’un hikayesi ile final yapılacak. Sivil toplumun ataleti yanında sivil inisiyatiflerin atikliğinin neleri değiştirebildiğini gördüğünü ve bundan çok etkilendiğini anlatan Kesra, karşılaşmalar artarsa sorunların çözülmeye nasıl yaklaştığını dile getirecek.
Kelimelerin kifayetsiz geldiği zamanlardan sonra konuşmaya yeniden başlamak için bize güzel sebepler veren #sözgayretlerin hikayeleri, haklar toparlanma sürecinin kalbine koyulursa iyileşme yolunda nasıl adımların atılabileceğini etkileyici biçimde ortaya koyacak.
gayret özel desteği nedir?
Deprem toparlanma sürecinde sivil toplumun ortaya koyduğu çabalar hepimize umut vermişti. Aynı umutla Sivil Düşün geçen sene toparlanma sürecine katkı sunmak istemiş ve gayret özel desteğini duyurmuştu. gayret özel desteği herkesi, toparlanma sürecindeki tüm çabaların kalbine hakları koymaya davet etmişti. Ancak hakları gözeten, haklar yararına yapılan çalışmalarla kalıcı iyileşmenin sağlanabileceği inancıyla duyurulan desteğe 419 sivil toplum örgütü ve aktivist başvurdu.
Son bir yıl içinde, gayret özel desteğiyle haklar yararına sorumluluk alanlar gayretlerini yola koydular, sözü bittiği yerden kendi gayretleriyle bugünlere taşıdılar.
https://www.sivildusun.net/destek-al/destekler/kapanan-destekler/