Döngüsel Moda Kolektifi ile Dönüşüm Muhteşem Oldu!

Döngüsel Moda Kolektifi ile Dönüşüm Muhteşem Oldu!

Döngüsel Moda Kolektifi Nedir?

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Döngüsel Moda Kolektifi; tasarımda ve üretimde ileri dönüşüm bakış açısı kazanmak ve ekolojik bütünlüğün devamlılığına destek olmak amacıyla Brother Türkiye ve Devridaim Enstitüsü iş birliğinde gerçekleştirilen bir moda kolektifidir.

Döngüsel Moda Kolektifinin Amacı Nedir?

Her yıl üretilen elyafın %70’inin çöpe atıldığı, yine her yıl yaklaşık 1 Milyon Ton Tekstil atığının ortaya çıktığı, Dünya’nın en büyük ilk 10 tekstil üretimi ülkesinden biri olan Türkiye’de farkındalığımızın yüksek olması gereken ve tekstil üreticisi, tasarımcısı ve tüketicisi olarak elimizi taşın altına koymamızın vaktinin geldiği ve hatta geçtiği bir zamandayız.

Biz de Brother Türkiye ve Devridaim Enstitüsü olarak el ele verip, doğa ve geleceğimiz için bir adım attık!

Moda ve tasarıma gönül vermiş, geleceğin tasarımcıları ve üreticileri olan öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz kolektifte, 3 ay boyunca moda eksenli ekonomiyi, ileri dönüşümü ve sürdürülebilir modayı alanında tanınmış eğitmenler ve marka temsilcileri ile ele aldık.

Doğa ve modanın bir arada tek çatı altında buluştuğu Döngüsel Moda Kolektifinde, tekstil ham maddelerinin topraktan başlayarak, tasarım ve üretim süreçleri sonrasında tüketici ile buluştuğu yolculuğu, gerek teorik ve pratik eğitimler ile zaman zaman yerel üreticilerin de eşlik ettiği atölye çalışmaları ile deneyimleme şansı yakaladık.

Döngüsel Moda Kolektifi Projesinin Amaç ve Hedefleri

Bu program ile amaçlarımız aşağıdaki soru ve sorunlara hep birlikte çözümler aramaktı.

  • Döngüsel modayı üretici ve tüketici olarak hayatımıza, markalarımıza nasıl uyarlayabiliriz?
  • Teorik ve pratik (deneyim alanlarını nasıl yaratabiliriz.)
  • Tekstilin ham maddesinin tohumdan ürüne dönüşüm hikayesini nasıl üretime katabiliriz?
  • Yerel üreticilerimizle nasıl iş birliği içinde çalışabiliriz?
  • Temiz markalar nasıl yaratabiliriz?
  • Başka bir moda mümkün mü?
  • İleri dönüşümü markalarımıza nasıl dahil edebiliriz?
  • Çalışan hakları, insana yakışır çalışma şartları, sosyal uygunluk, iş sağlığı, şeffaf ve adil ticaret yaklaşımlarını benimsemek ve işletmede uygulamak nasıl mümkün olur?

Bu program ile kısa vadedeki amacımız; tekstil ve moda alanında tasarım sürecinden başlayarak ürüne giden tüm süreçleri, döngüsel ekonomi odağında ele almaktı. Katılımcıları değişimin bir parçası haline getirip var olan sistemde çarpan etkisi yaratarak, tekstil sektöründeki sürdürülebilirlik için bir kıvılcım yakmayı hedefledik.

Uzun vadede ise; sınırlı olan doğal kaynakların takibini yaparak, kaynak tüketiminde farkındalık ile tedarik ve üretim zinciri kurgulayan sektörler yaratmak, malzeme verimliliği odağında tasarım, üretim ve tedarik yapmak, makro bir perspektif ile firmanın kendinden önceki ve sonraki aşamasını düşünmek, iş birliklerini artırarak malzeme ve kaynak tüketimini azaltmak, teknolojik destekler ile kaynak tasarrufu sağlamak ve sadece kaynak değil çalışan ve çalışma standartlarında da temiz ve etik bir döngü yaratmaktı.

Yap, Boz, Sök, Dik diyerek katılımcılarımız ile kolları sıvadık.

Döngüsel Moda Kolektifi programı 18-50 yaş arasındaki ileri dönüşüm bakış açışı ile iklim tahribatına karşı duyarlı ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeyi hedefleyen tüm tasarımcıları, tekstil ve moda sektöründe marka sahipleri, tekstil ve moda bölümü ile ilgili öğrenciler, ilgili bölümlerden mezun kişiler ve girişimcileri kapsamaktadır.

Eğitimler ve Deneyim Atölyeleri

Aşağıdaki ana başlıkları ele alarak İstanbul, Kapadokya ve Hatay olmak üzere 3 farklı yerde gerçekleştirdiğimiz programda, eğitmenler ve yerel üreticiler ile modern ve geleneksel üretim yöntemlerini, tekstil materyallerini ve sürdürülebilir doğa için atılabilecek adımları öğrendik.

  • Teorik
  • Tasarımda Döngüsel Moda Bakış Açısı
  • Döngüsel Moda Odaklı Marka Yaratmak
  • Döngüsel Moda Odaklı Üretim Yapmak
  • Etik Üretim
  • Kurumsal Markalarda Döngüsel Modayı Var Edebilmek
  • Temiz Tedarik Zinciri kurmak
  • Pazarlama Stratejisi, Sosyal Medya, Avrupa Birliği Proje Yazma Oturumları ve Çeşitli Söyleşiler
  • Pratik
  • Keten Ekimi
  • Yün Eğirme ve Keçe Atölyesi
  • Earth Dyeing Atölyesi
  • Kök Boyama Atölyesi
  • Dokuma Atölyesi
  • Atık Kumaşlardan İleri Dönüşüm Atölyesi
  • Sürdürülebilir Moda Bağlamında Kalıp Geliştirme
  • Farklı Materyallerden İlhamla Çıkan Ürünler, Bakış Açısı ve Teknikler & Üretim Atölyesi
  • Pratik Kalıp Çıkarma
  • Döngüsel Moda Eksenli Koleksiyon Yaratmak

Katılımcılar bu 3 aylık programda, döngüsel modanın her aşamasını şehirde ve kırsalda deneyimleme, gözlem ve uygulamalarını tasarımlarında kullanım alanı buldular. İstanbul’da teorik ve pratiğe dayalı eğitimler yer alırken deneyim aşaması 3 gün boyunca Kapadokya’da keten tohumu ekimi, kök boya yapımı, yün kırpma, yünün eğirme süreçlerini deneyimleyecek ve yerelde kültürel sürdürülebilirliği gözlemlediler. Son aşama olan sunum adımında ise katılımcılarımız kendi hayal güçleri doğrultusunda özgürce tasarladıkları çalışmaları Brother sponsorluğunda, Devridaim Enstitüsü’nde gerçekleştirilen sergide davetliler ile paylaşacaklar.

Döngüsel Moda Kolektifi ile Dönüşüm Muhteşem Oldu!

DÖNGÜSEL MODA KOLEKTİFİ’NİN İLK KOLEKSİYONU ÇIKIYOR

Tasarımda ve üretimde ileri dönüşüm bakış açısı kazandırmak ve moda sektörünün ekolojik dönüşümü için el ele veren, bu alanda moda eğitim programı tasarlayan Döngüsel Moda Kolektifi, Devridaim Enstitüsü çatısı altında, Brother desteğiyle başladı. Dünya’nın en büyük ilk 10 tekstil üretimi ülkesinden biri olan Türkiye’de, üretilen elyafın %70’i çöpe atılıyor, her yıl yaklaşık 1 milyon ton tekstil atığı ortaya çıkıyor. Moda sektöründe çıkan atığı azaltmak ve döngüselliği bir çözüm olarak sunmak için harekete geçen Döngüsel Moda Kolektifi, Devridaim Enstitüsü çatısı altında döngüsel modanın varlığını ve sürdürülebilirliğini tartışıyor; tasarım, üretim, satış ve pazarlama gibi aşamalarını inceliyor, deneyimliyor, sorguluyor ve dönüştürüyor.“Başka bir moda mümkündür,” diyerek yola çıkan Döngüsel Moda Kolektifi, ilk programını 18-50 yaş arası 13 katılımcı ile tamamladı.

Katılımcılar, alanında uzman eğitmenlerden Tasarımda Döngüsel Moda Bakış Açısı, Döngüsel Moda Odaklı Marka Yaratmak, Etik Üretim, Kurumsal Markalarda Döngüsel Modayı Var Edebilmek, Temiz Tedarik Zinciri Kurmak, Pazarlama Stratejisi, Sosyal Medya, Avrupa Birliği Proje Yazma gibi farklı eğitimler aldılar. Döngüsel moda bakış açısının kazandırılmasında deneyim ve gözlemin önemine vurgu yapan Döngüsel Moda Kolektifi’nin bu programında katılımcılar Kapadokya’da keten tohumu ekimi, kök boya yapımı, yün kırpma, yünün eğirme süreçlerini deneyimleyerek yerelde kültürel sürdürülebilirliği gözlemlediler. Ayrıca afet bölgesi saha gezisi yaparak barış ipeği yetiştiriciliği eğitimi aldılar. Ayrıca dokuma, atık kumaşlardan ileri dönüşüm, kalıp çıkarma & geliştirme, koleksiyon yaratma gibi farklı alanlarda deneyim sahibi olacakları atölyelere de katıldılar.

Devridaim Enstitüsü’nün kurucusu Yasemin Uluçınar, Döngüsel Moda Kolektifi’nin neden önemli olduğunu şöyle açıkladı: Geleceğin döngüsel odaklı girişimcileri ve tasarımcıları geliyor! sadece tüketim odaklı bakış açısıyla tasarım ve girişim yaratmak değil, Adil, temiz, erişilebilir markalar ve tasarımlar yaratıp “Başka bir modanın mümkün olduğunu gösteren çalışmalar deneyimleyecekleri alanlar yarattık. O yüzden buradaki kilit cümlemiz Deneyim ve hikayenin arka tarafına geçip görmek ve sorgulamak!

Programın destekçisi Brother Türkiye’nin Genel Müdürü Batuhan Demirkok ise, “Japonya’da dikiş makinesi tamir atölyesi olarak başladığı ticari hayatını 110 yılı aşkın süredir dünyanın önde gelen makine üreticilerinden biri olarak devam ettirmekte. Brother olarak tüm süreçlerimizde toplumsal değer yaratmayı amaçlar için ayni zamanda sürdürülebilirliğe de vurgu yapmak istiyoruz. 2030 At your Side vizyonu kapsamında da Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri amaçlarına ulaşmayı arzuluyoruz. Şu an tüm dünyanın gündeminde olan kaynak kıtlığı ve iklim krizinin çok farkındayız. Şirket olarak da kendi üzerimize düşen görevleri tanımlamaya çalışıyoruz.

Döngüsel Moda Kolektifi ile Dönüşüm Muhteşem Oldu!

Döngüsel Moda Kolektifi hem fiziksel hem de uygulama anlamında çok basarili bulduğumuz ve paydaşı olmak istediğimiz bir proje olarak ortaya çıktı. “Dünyayı ve ekolojiyi gözeten temiz markaların ortaya çıkarılması için atılan adımların bir parçası olmaktan çok mutluyuz.” açıklamasında bulundu.

Katılımcılar, döngüsel moda kapsamında çıkardıkları koleksiyonları 06.10.2023 tarihinde 15:00 – 19:00 aralığında Devridaim Enstitüsü’nde sergileyeceklerdir. Kolektif, herkesi bu değerli sergiyi ziyaret etmeye ve başka bir modanın mümkün olduğunu göstermeye davet ediyor.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler