Bakım Odaklı İş Yeri Ödülü için Aday Gösterme Süreci Başladı

Postane ve Hafıza Merkezi olarak iş yerlerimizi dönüştürmek adına ağırlıklı olarak sivil toplum ve sosyal girişim aktörlerini hedef aldığımız bir kampanya yürütüyoruz. Kampanya ile bu sektörlerden ilham veren hikayeleri öne çıkarmayı ve “Bakım Odaklı İş Yeri Ödülü” ile bu dönüşümde cesaretlendirici olmayı hedefliyoruz. 

Sizlerden kampanya kapsamında bakım odaklı pratikler açısından ilham veren iş yerlerini bizlerle paylaşmanızı istiyoruz. Aday gösterme sürecinin ardından bir jüri heyeti, gösterilen adaylar arasından bir kısa liste oluşturulacak ve bu adaylar ilerleyen tarihlerde tekrar sizlerin oylamasına açılacak. 

Ödül hakkında detaylar için tıklayın.


İlham veren hikayeler

Çalışmamız kapsamında Türkiye ve Avrupa ülkelerinde bakım odaklı iş yerlerine dair ilham veren hikayeleri topluyoruz. Burada ilham veren hikayeler ifadesini İngilizce better stories ifadesinin bir tercümesi olarak kullanıyoruz. Dina Georgis’in kavramsallaştırdığı “Better stories”, mevcut politika ve uygulamaların her ne kadar mükemmel olmasalar da ilham vererek bizi daha iyisini yapmaya teşvik etme güçlerine referans veriyor. Bu kavramsallaştırmaya dair daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Topladığımız bu hikayeler hem farklı kurum ve inisiyatiflere ilham vermesi için paylaşılacak, hem de kısa listeye kalan iş yerleri Bakım Odaklı İş Yeri Ödülüne aday olarak açıklanacak.


Kontrol Listesi 

Bir işyerinin bakım odaklı olması ne demek? Bakım odaklılık neleri içerir? Kurumunuz bu açılardan nasıl değerlendirilebilir? Kontrol listemizi ziyaret edin, iş yerinizi beş boyut altında (mekansal, politika, program, topluluk, işin ötesi) değerlendirin.


Sivil Toplum ve Sosyal Girişimler için Bir Rehber

Proje kapsamında bir de araştırma yürüttük. Bu araştırmanın ürünü olarak Ezgi Kan’ın kaleme aldığı Bakım Odaklı İş Yerleri: Sivil Toplum ve Sosyal Girişimler için Bir Rehber, bakım odaklı iş yerlerinin geniş kapsamlı bir çerçevesini çiziyor ve ilham veren örnekleri paylaşıyor. Öncelikli olarak Türkiye ve Avrupa’da faaliyet gösteren sivil toplum ve sosyal girişim aktörlerinin deneyimlerini derleyen rapor, bu konuda adım atmak isteyen kurumlar için bir referans kaynak olma hedefiyle yol gösterici bir kontrol listesini de barındırıyor. 

Rehber, bakım odaklı bir iş yerinin farkı boyutlarını mekân, politika, program, topluluk, ve iş yerinin ötesi başlıkları altında ele alıyor ve kesişimsel (toplumsal cinsiyet+) bir yaklaşımı benimsiyor. Araştırılan iyi örnekler ise akademisyen Dina Georgis’in “better stories” kavramından esinlenerek raporda “ilham veren hikayeler” olarak yer alıyor. 

Proje hakkında 

Bakım Odaklı İş Yerleri, çalışma alanlarımızı toplumsal cinsiyet+ perspektifini önceleyerek daha kapsayıcı, çoğulcu, bakım odaklı ve güvenli hale getirmeyi amaçlayan bir proje. Amacımız, iş yaşamındaki pratikleri kaçınılmaz ve derin bir şekilde dönüştüren COVID-19 salgını sonrası bu dönüşümde bakım sorumluluklarımızın eşit, kapsayıcı ve çalışanların esenliğini gözetecek şekilde ele alınmasına ön ayak olmak.

Proje, Postane ve Hafıza Merkezi ortaklığında yürütülüyor, AB Ufuk 2020 Programı tarafından finanse edilen RESISTIRÉ projesi tarafından destekleniyor.

 

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler