İzmir’deki toplu barınma mekanlarında kalmış gençlerin bu mekanlara dair deneyimlerini anlamak için hazırladığımız anket çalışması yayında!
Pandemi sonrası yüz yüze eğitime geri dönülmesi ile birlikte gençlerin barınma problem bir kriz olarak somutlaştı. Ekonomik kriz ve rant odaklı konut politikaları ise gençlerin yurt benzeri toplu barınma mekanları dışında çok fazla seçeneği olmamasına yol açıyor. Gençlerin erişebildiği imkanlar göz önünde bulundurulduğunda, hem temel bir hak olarak barınma hem de Birleşmiş Milletler’in yedi kriterle tanımladığı “insanlık onuruna yaraşır yaşam koşullarını sağlayan konut” oldukça tartışmalı bir pozisyona geliyor.
Roof Coliving, Ulusal Demokratik Enstitüsü (NDI Türkiye) ayni desteği ile sürdürdüğü “Müşterekleşme Pratiği Olarak Ortak Yaşama Alanları” araştırması kapsamında hazırladığı anket çalışması ile 18-29 yaşları arasındaki gençlerin İzmir’deki toplu barınma mekanlarındaki deneyimlerini toplamayı hedefliyor. Araştırma sonucunda, İzmir’de barınma meselesine yönelik özellikle genç yurttaşların ihtiyaçlarının belirlenmesi, kolektif bilginin üretilmesi, çözüm önerilerinin çıkarılması, tasarlanması ve prototiplenmesi amaçlanıyor. Bu sayede meseleye yönelik geçici çözümlerin yerine kök problemi analiz ederek katılımcı, çoğulcu bir sekilde kalıcı sosyal etki yaratacak politikaların üretimine destek olmak ümit ediliyor.
18-29 yaş aralığında ve İzmir’deki herhangi bir toplu barınma mekanında (yurt, misafirhane, otel, pansiyon, ekoköy, kamp alanı, işgal evi vb.) 10 günden fazla konaklamış olan her yurttaşı online anket çalışmamıza katılmaya davet ediyoruz!
Online anket çalışması 3 Temmuz 2022’ye kadar sürecek olup, araştırmanın sonuçları Roof Coliving sosyal medya hesapları aracılığı ile paylaşılacaktır.
Online anket çalışmasına katılmak için tıklayın.
Sorularınız ve katkılarınız için [email protected] adresi aracılığı ile bize ulaşabilirsiniz!
Fotoğraf: Selin Peker