Sivilog Projesi, AB Desteğiyle Hayata Geçirilen 10 İyi Projeyi Videolaştırdı

Sivilog: Aktif Diyaloğun Derinleştirilmesi projesi, AB desteğiyle hayata geçirilen 10 projeyi videolaştırdı. Avrupa Birliği tarafından aday ülkelere çeşitli programlar aracılığıyla sağlanan hibelerle proje yürüten; kırsal kalkınma, tarım, sanat, sağlık, basın ve gençlik gibi alanlarda faaliyet gösteren 10 kurum, hibe programları kapsamında gerçekleştirdikleri uygulamaların detaylarını izleyicilerle paylaştı. Kurum temsilcilerinin paylaşımları, projelerin yarattığı etkiye ve bilinmeyen yönlerine ışık tuttu.

Geçtiğimiz aylarda projelerin seçimi için açık çağrı yayınlayan kurum, kriterlere uyan 10 projenin yürütücü kurumlarıyla iletişime geçti ve çekimler gerçekleştirdi. 10 iyi proje uygulamasının videolarına Sivilog projesinin web adresi olan www.sivilog.org adresinden erişebilirsiniz.

Akdeniz Naturel Yaşam Derneği – Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma Projesi

Sivil Toplum Diyaloğu IV Programı, Tarım ve Balıkçılık Bileşeni

Yöresel bir ürün olan Hint İnciri’nin bölgenin kalkınmasında daha etkin bir rol oynamasını hedefleyen proje, 2016-2017 yıllarında gerçekleştirildi. Proje kapsamında 25 ziraat mühendisi hint incirinin yetiştirilmesi üzerine teknik eğitimler aldı ve 500 çiftçiye bu eğitimi aktardı. Kurulan üretici birliği, İtalya’daki sektör temsilcileriyle deneyim alışverişi ve iş birlikleri gerçekleştirdi. Hint incirinin ihracatı 2017 yılında 5 ton iken 2021 yılında 12 tona çıkartıldı. Hint incirinin gıda teknolojileri alanında (dondurma, marmelat, meyve suyu vb.) ve tıbbi alanda kullanımına ilişkin çalışmalar sürdürülüyor.

https://sivilog.org/videolar/yoresel-urunlerle-kirsal-kalkinma-projesi

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği – Zehirsiz Sofralar

Sivil Toplum Diyaloğu V Programı

Tarım alanında kullanılan, insan sağlığına zararlı tarım ilaçlarının (pestisitlerin) yasaklanmasını hedefleyen proje, 2019-2020 yılları arasında gerçekleştirildi. Bu amaç doğrultusunda, bu alanda çalışan AB’deki ve Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve Türkiye’deki STK’ların konuyla ilgili kampanyacılık ve savunuculuk faaliyetlerinin güçlendirilmesi hedeflendi. Proje kapsamında bilgilendirici yayınlar hazırlandı ve yaygınlaştırıldı, 100’ün üzerinde STK ve sivil inisiyatif “Zehirsiz Sofralar Platformu”yla bir araya geldi. 160 binin üzerinde imza toplanan başarılı kampanya çalışmalarının sonucu olarak 25 pestisit Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklandı. 

https://sivilog.org/videolar/zehirsiz-sofralar-projesi

Çölyak ve Organik Beslenme Derneği – Çölyaklılar Eğitimde

Sivil Düşün Programı

Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan çölyak derneklerini bir araya getirerek örgütlenme kabiliyetini arttırmayı hedefleyen proje, 2016 yılında gerçekleştirildi. Projenin nihai amacı, çölyaklı bireylerin yaşamlarını daha verimli, kaliteli ve yaşanabilir kılmaktı. Bu doğrultuda alanda çalışan STK temsilcileriyle strateji planı oluşturuldu ve çölyak araştırma komisyonunun kurulmasına öncü olmak için TBMM’ye gidildi. 1 gün sonra, TBMM’de bu komisyonun kurulmasıyla ilgili önerge verildi ve tüm partiler tarafından kabul edildi. Bu süreci takiben çölyaklıların glutensiz ürünlere erişimi arttı, Türkiye’de çölyak alanında çalışan STK sayısı 23’ten 45’e çıktı.

https://sivilog.org/videolar/colyaklilar-egitimde-projesi

Gazeteciler Cemiyeti – Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi 

Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı II

Türkiye’de gazetecileri ve medya çalışanlarını destekleyerek serbest gazeteciliği sürdürme amacıyla yürütülen proje, 2019-2022 yılları arasında gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında genç gazetecilere ve medya kurumlarına bir yandan eğitimler gibi güçlendirici destekler verilirken bir yandan ekipman, ofis giderleri gibi maddi destekler verildi. Proje; genç ve işsiz gazetecileri, işini kaybetmiş gazetecileri ve anayasal haber alma hakkına erişmek isteyen vatandaşları hedefledi. Proje kapsamında toplamda 292 gazeteciye ve 47 kuruma destek verildi; 60 haber platformunun, 1 ajansın ve 5 basın evinin kurulması desteklendi.

https://sivilog.org/videolar/demokrasi-icin-medya-medya-icin-demokrasi

Birey ve Toplum Sağlığında İz Derneği – Yan Yana Türkiye’nin Her Yerinde 

Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı

Farklı etnik kökenlerden çocukların okullarda bir arada ve uyum içinde bulunmasını hedefleyen proje, 2019-2022 yılları arasında gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içerisinde, 10 ilden (İstanbul, Bursa, İzmir, Konya, Adana, Mersin, Kilis, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa) 650 rehber öğretmene eğitimler verildi. Bu eğitimlerin temel amacı, göçmen ve ev sahibi topluma mensup çocukların uyum içinde eğitim almasına uygun bir ortam yaratılmasıydı. Eğitimler, uzmanlıkla hazırlanan rehberler ve kutu oyunları ile desteklendi. Proje aynı zamanda öğrencilerin ailelerini ve genel kamuoyunu hedefleyen farkındalık arttırıcı birtakım çalışmalar da gerçekleştirdi.

https://sivilog.org/videolar/yan-yana-turkiyenin-her-yerinde-projesi

Hrant Dink Vakfı – Yeni bir Söylem ve Diyaloğa Doğru

Kamu ve STK’lar Arasındaki İş Birliğinin Güçlendirilmesi için Ağlar ve Ortaklıklar Hibe Programı

İnsan hakları temelli, nefret söyleminin yerine alternatif, kapsayıcı bir dili koyabilmeyi hedefleyen proje, 2018-2021 yılları arasında gerçekleştirildi. Proje kapsamında ayrımcı söylemle, kapsayıcı bir dille ve mültecilere yönelik nefret söylemiyle ilgili toplantılar, paneller ve eğitimler düzenlendi. Eğitmen eğitimleri gerçekleştirerek daha geniş kitlelere ulaşıldı. Projenin tamamlanmasının ardından, eğitimler, mültecilere yönelik nefret söyleminin yanı sıra Türkiye’de nefret söylemi ve ayrımcılığa maruz kalan dini, ulusal, etnik diğer kimlikleri ve cinsiyet kimliklerini içerecek şekilde geliştirilerek yapılmaya devam ediliyor. 

https://sivilog.org/videolar/yeni-bir-soylem-ve-diyaloga-dogru-projesi

Antakya Medeniyetler Korosu Derneği – Antakya Medeniyetler Korosu’nun Kapasite Gelişimi

Sivil Toplum Destek II Programı

Antakya Medeniyetler Korosu Derneği’nin kapasitesini arttırma ve yerel ve ulusal STK’lar ve kamu kurumlarıyla yapılan iş birliklerini güçlendirme amaçlarıyla yürütülen proje, 2019-2020 yıllarında gerçekleştirildi. Proje kapsamında yerel STK’larla yapılan strateji çalıştayı ile derneğin uzun soluklu politikaları belirlendi. Yerel STK temsilcilerine ve dernek üyelerine iletişim ve gönüllülük gibi çeşitli konularda güçlendirici eğitimler verildi. Ek olarak İstanbul’da ve Hatay’da gerçekleştirilen konserlerle de derneğin çokkültürlü yapısı kitlelere ulaştırıldı.

https://sivilog.org/videolar/antakya-medeniyetler-korosunun-kapasite-gelisimi-projesi

Pi Gençlik Derneği – Hak Temelli ve Kapsayıcı Gençlik Çalışmaları için Gençlik Organizasyonlarının Güçlendirilmesi

Sivil Toplum Aracı ve Medya Programı

Gençlik alanında çalışan örgütleri ve temsilcilerinin güçlenmesini amaçlayan proje, 2020-2021 arasında gerçekleştirildi. Proje kapsamında Yerel Gençlik Derneği Ağı adında, Türkiye’de gençlik çalışan dernekleri bir çatı altında toplayan bir platform kuruldu. Bu platform vasıtasıyla gençlik çalışmaları alanındaki ortak sorunlar keşfedildi ve çözüm üretilebilmesi için harekete geçildi. İnsan hakları, ayrımcılıkla mücadele ve gençlik hakları konularında eğitimler düzenlendi. Gençlik derneklerinin ve çalışanlarına ortak bir çevrimiçi alan sunan www.genclikdernekleri.org web sitesi çalışmalarını sürdürüyor.

https://sivilog.org/videolar/yerel-genclik-dernekleri-agi-projesi

Temel İhtiyaç Derneği – Türkiye’de Gıda Bankacılığının Kapasitesinin Geliştirilmesi

Sivil Toplum Destek II Programı

Türkiye’de gıda bankacılığını yaygınlaştırmak hedefiyle yürütülen proje, 2019-2020 yılları arasında yürütüldü. Gıda bankası, israfa gidecek ürünlerin değerlendirilmek üzere üreticiler tarafından bağışlandığı sistem anlamına geliyor. Proje kapsamında 14 ilde (İstanbul, Çanakkale, Samsun, Trabzon, Malatya, Van, İzmir, Afyon, Ankara, Konya, Mersin, Hatay, Diyarbakır, Gaziantep) toplantılar yaparak gıda bankacılığı sistemi tanıtıldı; yerel yönetimlerle, üreticilerle, ticaret odalarıyla ve valiliklerle görüşmeler gerçekleştirildi. Proje, 12 yeni gıda bankasının açılmasına öncülük etti. Süreç boyunca 700 ton gıda, tekstil, temizlik ve kozmetik ürünü israftan kurtarıldı. Dernek, projenin tamamlanmasının ardından toplam 57 tane gıda bankasına destek vermeye devam ediyor.

https://sivilog.org/videolar/turkiyede-gida-bankaciliginin-kapasitesinin-gelistirilmesi-projesi

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği) – İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı

Kamu ve STK’lar Arasındaki İş Birliğinin Güçlendirilmesi için Ağlar ve Ortaklıklar Hibe Programı

Kadın girişimciliğinin kamu ihalelerinde katılımının arttırılması hedefiyle yürütülen proje, 2019-2021 yılları arasında gerçekleştirildi. Proje kapsamında çeşitli araçlar vasıtasıyla kadın girişimciler arasındaki iletişim ve iş birliği arttırıldı. Kadın girişimcilere hukuk, finans, idari süreçler gibi konularda çevrimiçi eğitimler sağlandı. Çeşitli illerde (İstanbul, Bursa, Ankara, Gaziantep, Samsun, Kayseri, Antalya, İzmir, Denizli, Diyarbakır, Van) STK’lar, yerel yönetimler ve kamu kurumlarıyla toplantılar ve görüş alışverişi gerçekleştirildi. Proje sürecinde kadın girişimciliğine ilişkin belediyelerde yerel modelleme dokümanı hazırland ve TBMM’ye sunmak üzere bir yasa önerisi taslağı oluşturuldu.

https://sivilog.org/videolar/is-dunyasinda-kadin-iletisim-agi-projesi

Sivilog: Aktif Diyaloğun Derinleştirilmesi T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği mali desteğiyle uygulanan Sivil Toplum Diyaloğu Programının altıncı dönemi kapsamında hibe desteği almıştır. Programın Sözleşme Makamı Merkezi Finans ve İhale Birimidir. “Sivil Toplum Diyaloğu” Türkiye’deki ve AB’deki sivil toplum kuruluşlarını, bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak ve kalıcı bir diyalog inşa etmek için ortak konular etrafında bir araya getirmeyi hedefleyen bir hibe programdır. Sivil Toplum Diyaloğu, AB müktesebatı ile ilgili alanlarda Türkiye’deki ve AB’deki sivil toplum kuruluşları arasında geliştirilen iş birliği ve ortaklıklar vasıtasıyla AB normlarının ve iyi uygulama örneklerinin ülkemize kazandırılmasına vesile olmaktadır.

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler