Çocuk ve Barış Araştırmaları kapsamında hazırladığımız kitapçıkların üçüncüsü olan “Macera Oyun Alanları ve Savaş Sonrası Yeniden Yapılanma” yayında!
Bu kitapçık, Rutgers University Press’ten çıkan, “Designing Modern Childhoods: History, Space, and Material Culture of Children”* adlı kitabın sekizinci bölümünde yer alan, Roy Kozlovsky’nin kaleme aldığı “Macera Oyun Alanları ve Savaş Sonrası Yeniden Yapılanma” makalesi ve kendisi de bir oyun işçisi olan Penny Wilson tarafından hazırlanan, “String of Beads”** kitabından konuyla ilgili alıntılar odağa alınarak hazırlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı sürecinde ve sonrasındaki macera oyun alanları hareketinin gelişimine ve bu hareketin dönemin savaş karşıtı ve pasifist hareketlerle ilişkisine ışık tutan bu makaleyi, barış ve oyun ilişkisini yeniden düşünmek adına anlamlı buluyoruz.
Savaş dönemi ve sonrasındaki deneyimlere yer verilen bu makale, dönemin yaşanmışlıklarına daha yakından bakmaya olanak sağlıyor. Savaş döneminin en trajik olaylarından bazıları olan, sivillere yönelik hava saldırılarının (The Blitz) ve hava saldırılarına bağlı olarak gerçekleşen tahliyelerin yarattığı etkileri, çocukların deneyimleri üzerinden düşünmeye yardımcı oluyor.
Bugün özellikle savaş ve zorunlu göç yaşanan coğrafyalarda böyle bir tarihsel deneyimin, çocukların iyileşme süreçlerine nasıl katkı koyabileceğini ya da fiili bir savaşın olmadığı ve “yeniden yapılanmanın” otoriteler tarafından gerekli görülmediği durumlarda, çocuk inisiyatifinde şekillenen oyun pratiklerinin nasıl yaygınlaştırılabileceğini beraber düşünmeye ihtiyaç duyuyoruz.
Yetişkinlerin dünyasında, fiili bir savaş hali olmasa dahi, çocukların hayatlarının ne kadar çok şiddet, baskı ve kısıtlanmışlık ile dolu olduğunu ve çocukların dilediklerince oynayabilecekleri yerler yaratılmasının nasıl “hayati” bir ihtiyaç olduğunu bir kez daha vurgulayarak, bu “hayati” ihtiyaca yönelik yeni işbirlikleri, yeni yaklaşımlar ve pratikler geliştirmeyi umut ediyoruz…
Ayrıca kitapçığı ekte de sizlerle paylaşıyoruz.
*Modern Çocuklukları Tasarlamak: Tarih, Mekan ve Çocukların Malzeme Kültürü
**Bir Dizi Boncuk