Veli ve çocuklarda eleştirel düşünme alışkanlığını geliştirmeyi hedefleyen aylık e-posta bülteni Dijital Veli, 21 Mayıs’da yayın hayatına başlıyor.
Dijital Veli’ye abone olmak için tıklayın: https://dijitalveli.teyit.org
Dijital ebeveynlik; çağımızın dijital dünyasının gereklerini yadsımayan, temel düzeyde dijital araçların kullanımına hâkim, uçsuz bucaksız bir alan olan dijital ortamlardaki olanakların ve risklerin farkında olan, çocuğunu bu risklere karşı koruyabilen, dijital araçların doğru kullanımı hakkında çocuğuna rol model olan, kişi haklarına gerçek hayatta saygı duyulması gerektiği gibi sanal ortamda da aynı şekilde davranılması gerektiğini çocuğuna aşılayan, teknolojik gelişmelere daima açık ebeveyn olarak tanımlanıyor.
Günümüzde bilgisayar ve internet çocukların yaşamının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bir kuşak neredeyse tamamen dijitalleşiyor. Ancak Türkiye’de dijital araçların kullanımının tarihi pek eskiye dayanmadığı için ebeveynler ile çocuklarının araçları kullanma becerileri arasında bazı farklılıklar bulunabiliyor. Örneğin Türkiye’de çocukların yüzde 78’inin bu konuda ebeveynlerinden daha fazla bilgiye sahip olduğu ortaya çıkmış. Anlaşılan çocuklarımıza bizim yol göstermemiz gerekirken durum tam tersi.
Momo vakası dijital veli olmak için güzel bir örnek
Britanya’da yaşayan bir çocuk, annesine, okulda arkadaşları arasında konuşulan “Momo” isimli bir oyundan söz etti. “Momo” ismini internette araştıran anne, haberlerden oyunun “tehdit mesajları yollayan ve çocukları intihara sürükleyen” bir tehlike olduğunu düşündü. Annenin sosyal medyada ebeveynleri uyaran bir metin paylaşması işleri daha da büyüttü. Panik ortamında, ebeveynler ve çocuklar Momo’nun gerçekliğine inandı. Oysa Momo başlangıçta sadece internette dolaşan bir korku hikayesiydi. Rusya’da birçok gencin ölümüne sebep olduğu ifade edilen ve gerçekliği kanıtlanmış Mavi Balina isimli oyun Momo hakkındaki iddiaların gerçek olması yönündeki algıyı artırmıştı. Fakat Momo’yu gerçek yapan faktörlerden önemlisi dijital medya okuryazarlığı konusunda daha fazla çaba sarf etmesi gereken ebeveynlerin paniğiydi.
İlk konuk Elif Posos Devrani
Belirlenen konular çerçevesinde uzman ya da yetkin isimlere de yer vereceğimiz bültenin ilk konuğu Türk-Alman Üniversitesi’nden Elif Posos Devrani olacak. Dijital Veli şimdilik süresiz olarak düşünüldü. Gerçek hayatta olduğu gibi bazı aylarda biz de sömestr yapıp dönem değerlendirmeleri yapacağız. Ayrıca topluluk dinamiğini yüksek tutmak için ay içinde etkinlikler de olacak.
Çocuklarda eleştirel düşünme alışkanlığı geliştirecek, onları erken yaşta dijital medya okuryazarlığıyla tanıştıracak olan da elbette sizlersiniz. Yani veliler olarak dijitalleşme sırası sizde!
Dijital Veli’yi her ayın üçüncü haftasında e-posta kutunuzda görmek isterseniz bu linki kullanarak kayıt olabilirsiniz.
Dijital Veli’ye abone olmak için tıklayın: https://dijitalveli.teyit.org