Sabancı Vakfı’nın Türkiye’de, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan kişilerin farklı alanlarda yaptıkları çalışmalar ile yarattıkları olağanüstü etkileri görünür kılarak topluma ilham vermek amacıyla 2009 yılından bu yana desteklediği “Fark Yaratanlar” programı, onuncu sezonunu tamamladı. On yıldır yaşadıkları çevrede karşılaştıkları sorunları gidermek üzere geliştirdiği projelerle topluma cesaret veren 190 Fark Yaratan’ın videoları, yurt içinde ve yurt dışında 33 milyonu aşkın izlenme rakamına ulaştı.
Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı’nın da katıldığı “Fark Yaratanlar” onuncu sezon finali, Cüneyt Özdemir’in sunumuyla 29 Haziran Cumartesi akşamı saat 21:00’de CNN Türk’te yayınlanacak. Programda, onuncu sezonun 15 “Fark Yaratan”ı eğitimden engelli haklarına, toplumsal adaletten kültür sanat ve sağlığa birçok farklı alandaki başarı hikayelerini ve deneyimlerini izleyicilerle paylaşacak.
“İyi Bir İnsan Olun, İyi Bir Eğitim Alın ve Mutlaka Sivil Toplum İçin Çalışın”
2009 yılından bu yana destekledikleri “Fark Yaratanlar” programı ile toplumsal sorunlara ve çevrelerine duyarlı ve aktif vatandaşları takdir ederek bireylere fark yaratmaları için ilham vermeyi hedeflediklerini belirten Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Yaklaşık 10 yıl önce Boston’da Sabancı Üniversitesi mezunlarıyla bir araya gelmiştik. Cüneyt Bey, siz de o gün bizimle beraberdiniz ve bize Fark Yaratanlar fikrinizden bahsetmiştiniz. Orada çok heyecanlanmış ve biz de Sabancı Vakfı olarak size destek oluruz, demiştik. Bugün sizlerin ve Vakıftaki arkadaşlarımın da katkılarıyla Fark Yaratanlar programı çok güzel bir yere geldi, kartopu gibi büyüdü. Ama bu başarının arkasında programa bu kadar çok insanın gönülden katılımı yatıyor. Burada gençlere büyük görev düşüyor. Ben ne yapabilirim diyen gençlere öncelikle iyi bir insan olmalarını ve iyi bir eğitim almalarını tavsiye ediyorum. Ayrıca, mutlaka bir sivil toplum örgütünde görev almaları gerektiğine inanıyorum. Çünkü, hayata anlam ve değer katan asıl şey birilerinin hayatında fark yaratmak, başkalarına faydalı olmaktır.” dedi.
Güler Sabancı: “Fark Yaratanlar’ın özünde insan sevgisi ve fedakârlık var”
Programın, toplumda bir şeyleri değiştirmeyi başaran bireyleri görünür kılması vebaşkalarını da adım atmaya özendirmesi açısından önemli bir farkındalık oluşturduğuna da değinen Güler Sabancı:”Bu programın özünde insan sevgisi ve fedakâr insanlar var. Bugün bir araya geldiğimiz 15 Fark Yaratan’ın her birinin hikayesinden çok etkilendim. Örneğin, işaret dili ile işitme engellilere matematik anlatan Pelin Baykan’ın hikayesi olağanüstüydü. Köy okullarına bisikletiyle kitap taşıyan kütüphaneci Hakan Yücel’in hikayesinde onu bekleyen çocukların gözlerindeki ışığı görmek müthişti. Mardin’de engelli hayvanlar için protez üreten Hasan Kızıl, atılan eski oyuncakları tamir ederek yeniden sevinç yaratan Muammer Kavazoğlu gibi Fark Yaratan hikayelerinin hepsi de çok etkileyici ve cesaret verici. Pek çok insanın bu hikayeleri izlediklerinde onlardan ilham alacağını ve daha iyisini yapmak için çalışacaklarına inanıyorum, bu programla en büyük kazanımımızın bu olacağını düşünüyorum.”
Bu Sezonun İlham Veren 15 Fark Yaratan Öyküsü
Engelsiz Filmler Festivali: Bir grup sinema sevdalısı arkadaşın hayallerinden ortaya çıkan engelli bireylerin kültürel hayata eşit katılımı için 2013 yılında hayata geçirilen Engelsiz Film Festivali kapsamında bugüne kadar 300’ün üzerinde film gösterimi yapıldı ve engeli engelsiz 20 binin üzerinde kişiye ulaşıldı.
Yaşayarak Öğrenme Merkezi (YAŞÖM): 2011 yılında Hülya Denizalp mentorluğunda bir grup genç tarafından kurulan ve bugün 150’ye yakın aktif gönüllüsü bulunan YAŞÖM, öğrenmenin yeri, zamanı ve yaşının olmadığı felsefesiyle geliştirdiği projeler ile binlerce gencin hayatına dokundu, onlara ilham verdi.
Mekanda Adalet Derneği: Şehircilik uzmanı Yaşar Adnan Adanalı ve bir grup arkadaşı tarafından kurulan dernek, daha adil, demokratik, ekolojik kent ve kırsal mekanlarda yaşam hedefiyle yaptığı çalışmalarla sivil toplumun kentleşme meselesine katkı sağlamasına yardımcı oldu.
Bedriye Berber Engin: Yaşadığı köyü bir eko köye dönüştüren Bedriye Berber Engin, Kurşunlu Köyü’nü yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline getirdi. Yaptığı çalışmalar ile köyden şehre göçü durdurup geri dönüşlerin başlamasını sağlayan Bedriye Berber Engin, Anadolu’daki binlerce köye örnek oldu.
Elazığ Sosyal Yardımlaşma Spor Kulübü Derneği: İsmail Bayraktar öncülüğünde hentbolu bir araç olarak kullanarak dezavantajlı ailelerin kız çocuklarını topluma kazandırmak ve daha bilinçli bir toplum oluşturmak amacıyla çalışmalar yapan Elazığ Sosyal Yardımlaşma Spor Kulübü Derneği, dar gelirli ailelerin kızlarına umut oldu. Onların hem eğitim hayatlarına devam etmesini hem de hentbol sporunda profesyonelleşmelerini sağladı.
Anlatan Eller: Genç bir matematik öğretmeni Pelin Baykan tarafından hayata geçirilen Anlatan Eller, işitme engelli – sağır bireylerin eğitimde fırsat eşitsizliklerine çözüm getirmeyi hedefledi. Binlerce işitme engelli bireyin Türk İşaret Dili’yle Matematik öğrenmesine yardımcı olan Anlatan Eller sosyal girişimi, hem eğitim dünyasında hem de işitme engelli bireylerin hayatında büyük fark yarattı.
[irp posts=”6880″ name=”Matematikte engeller Anlatan Eller ile kalkıyor!”]Hasan Kızıl: Farklı nedenlerden dolayı sakatlanmış, yaralanmış hayvanların, hayata yeniden umutla sarılması için var gücüyle çalışan Hasan Kızıl (Hayat Tamircisi), bugüne kadar kartaldan kaplumbağaya, köpekten kediye kadar 300’e yakın hayvanın hayatına dokundu, onları hayata bağladı.
Alerji ile Yaşam Derneği: Özlem Ceylan öncülüğünde 16 ailenin bir araya gelmesiyle alerji ile ilgili doğru bilinen yanlışları düzeltmek, dayanışmak ve toplumda farkındalık yaratmak üzere kurulan dernek, binlerce ailenin bilinçlenmesine destek oldu, alerjik çocukların ve ailelerinin yaşam kalitelerini artırdı.
Lisinia Doğa: Doğanın kirletilmesi ve bunun yansıması olarak ortaya çıkan kansere karşı mücadele etmek, doğal hayatı sürdürmek ve gelecek nesillere aktarmak üzere Öztürk Sarıca tarafından kurulan Lisinia Doğa, gerçekleştirdiği yüzlerce projeyle doğal dengenin korunmasına yardımcı olarak bölgede yaşayanların hayatında ve ekolojik yaşamın korunmasında büyük fark yarattı.
Atma! Tamir Olsun, Çocuklara Umut Olsun: Muammer Kavazoğlu tarafından, kullanılmayan, arızalı, kırık, bozuk oyuncakların tamir edilerek ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırmak ve onları mutlu etmek için hayata geçirilen proje kapsamında bugüne kadar 3.200 oyuncak tamir edildi ve ihtiyaç sahibi çocuğa ulaştırıldı.
Pozy: Şiddet içeren, üzücü, kötümser haberlerin iyimser ve pozitif haberlerin önüne geçmesinden rahatsızlık duyan Turgay Öztürk ve arkadaşları tarafından hayata geçirilen sadece mutlu eden ve ilham veren haberlerin paylaşıldığı Pozy platformu, haberleri duygu analiz sisteminden geçirerek okuyucuya sunuyor.
Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği: Cinsel şiddeti daha görünür, konuşulur ve tartışılır kılmak için bir grup aktivist tarafından 2014 yılında kurulan dernek, toplumda cinsel şiddeti önlemek amacıyla onay kültürünü yerleştirmek, koruyucu önleyici çalışmalar yapmak ve cinsel şiddetten hayatta kalanlara yönelik destek sistemini geliştirmeye katkı sağlamak için çalışmalar yürütüyor.
Theodora Sevgi Doktorları: Hastanede uzun süre tedavi göre çocukları güldürerek onları hastane ortamından koparıp renkli bir hayal dünyasına doğru yolculuğa çıkaran Theodora Sevgi Doktorları, Türkiye’de faaliyet gösterdiği 20 yıldır 350 binden fazla hastane ziyareti gerçekleştirdi.
Kistik Fibrozis Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KİFDER): Toplumda hastalığa dair farkındalığın artırılması ve hastalar ile hasta yakınlarının hayatını kolaylaştırmak için kurulan KİFDER, eğitimler verdi, ilaç temini ve tedavi süreçlerini hızlandırılmasına destek oldu, kistik fibrozis testinin yenidoğan taramasına eklenmesi için çalışmalar yürüttü.
Hakan Yücel (Bisikletli Kütüphaneci): Bisikletinin arkasına monte ettiği römorkuyla Bitlis’in köy okullarını gezen ve hediye ettiği kitaplarla çocuklara yeni dünyalar aralayan Hakan Yücel, bugüne kadar 46 ayrı köy okuluna 1.779 km yolu bisikletiyle pedal çevirerek gitti ve 8 bine yakın kitap hediye etti.
Rakamlarla “Fark Yaratanlar”
Fark Yaratanlar programına 10 yılda
- 1.094 kişi ile röportaj yapıldı.
- 149 bin km yol kat edildi.
- 2.700’den fazla aday başvurdu.
- 78 ilden başvuru geldi.
- 42 ilden toplam 190 Fark Yaratan seçildi.
- 276.600 kişi sosyal medyada (Facebook-Twitter-Instagram) “Fark Yaratanlar”ı takip ediyor.
- 33 milyonu aşkın video izlenme rakamına ulaşıldı.
Fark Yaratanlar Programının Fark Yaratan İsimlere Katkıları:
- %92’si çalışmalarına görünürlük ve güvenilirlik kazandırdı.
- %72’si programdan sonra basından daha çok ilgi gördü.
- %63’ü çalışmalarını yaygınlaştırdı.
- %61’i gönüllü, üye ve/veya bağış artışı sağladı.
- %53’ü diğer Fark Yaratanlar ile iletişime geçti.
- %52’si kamu, özel sektör veya sivil toplum kuruluşları tarafından iş birlikleri için arandı.
- %48’i çalıştığı alandaki karar vericileri olumlu etkiledi.
www.facebook.com/sabanci.vakfi
www.youtube.com/user/