Hafıza Yolculuğu Programı kapsamında düzenlediğimiz Adalet Arayışı Seminerleri yeni konu ve konuklarla devam ediyor!
21 Mart Perşembe günü saat 18:30’da, Adnan Ergeç Fonu yararlanıcılarından Tuğçe Özdemir ve Ayşegül Özadak “Komşuda Müzik” başlıklı sunumları ve Onur Ciddi “Şalvar ve Lenin: Bulgaristan Halk Cumhuriyeti’nde Azınlık Yaşantısı, Asimilasyon ve Pasif Direniş (1944-1989)” başlıklı sunumuyla bizimle olacak.
Adres: DEPO / Tütün Deposu
Lüleci Hendek Caddesi No.12, Tophane 34425 İstanbul
Komşuda Müzik
Bunca zaman aynı coğrafyada yaşamış iki toplumun insanları ne dinlemiş, birlikte ne söylemiş, ne hissetmiş diye merak ederek yola düştük, sınırları aştık. Ermenistan’da ve Türkiye’de özellikle geleneksel müzikleri araştıralım, bulduklarımızı paylaşalım istedik. Karakutu Derneği Adnan Ergeç Fonu’ndan ve Hrant Dink Vakfı Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu’ndan faydalanarak Yerevan’da ve İstanbul’da müzisyenlerle, müzikologlarla ve sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptık, kimi müzikleri kayıt altına aldık. Röportajlarımızı, müzik ve toplumsal hafıza ilişkisi üzerine yazılarımızı paylaştığımız bir bloğumuz (http://komsudamuzik.blogspot.com) ve bu görüşmelerden derlediğimiz bir de kısa belgeselimiz (http://komsudamuzik.blogspot.com/2018/07/videomuz-yaynda.html) oldu. Bu sunumda, bizi böyle bir araştırmaya yönlendiren sebepleri, zorlukları ve güzellikleriyle araştırma sürecini, gözlemlerimizi ve bulgularımızı paylaşacağız.
Tuğçe Özdemir Kimdir?
Bilgi Sosyoloji mezunu. Yüksek lisansını Koç’ta Tarih Toplum Çalışmaları üzerine tamamladı. Hrant Dink Vakfı’nda araştırma koordinatörü olarak çalışıyor.
Ayşegül Özadak Kimdir?
Bilgi Psikoloji mezunu, şu an travma alanında yüksek lisans yapıyor. Farklı sivil toplum örgütlerinde gönüllü çalışmalar yürüttü. Şu an Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nda çalışıyor.
Şalvar ve Lenin:
Bulgaristan Halk Cumhuriyeti’nde Azınlık Yaşantısı, Asimilasyon ve Pasif Direniş
(1944-1989)
Sunum kapsamında, 9 Eylül 1944 tarihi itibariyle Bulgaristan’ın Sovyet denetimi altına girmesiyle başlayan politik ve toplumsal değişime 45 yıllık bir zaman dilimi içinde ülkedeki Müslüman azınlıklar çerçevesinde odaklanılacak. Bu çerçevede, sosyalist idarenin kuruluşu ile devletin şehir ve köylerdeki azınlık gruplarına uyguladığı sistematik indoktrinasyon ve sonrasında evirildiği uzun vadeli asimilasyon politikasının karşı azınlık gruplarının gündelik yaşantılarında neden olduğu değişim ve uyguladıkları pasif direniş çok taraflı olarak incelenecek.
Onur Ciddi Kimdir?
1993, İstanbul doğumlu. 2017 yılında Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden mezun oldu. Halen aynı bölümde yüksek lisans öğrencisidir. Sözlü Tarih ve Tarihsel Antropoloji ile ilgilenmektedir. Ayrıca, domestik etnografya temelli fotoğraf ve video çalışmaları yapmakta ve halihazırda Bulgaristan Halk Cumhuriyeti’nde Müslüman azınlıkların gündelik yaşam pratikleri ve pasif direniş kavramı üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.
Adalet Arayışı Seminerleri Nedir?
Hafıza Yolculuğu Programı kapsamında, Türkiye’de ve dünyanın diğer ülkelerinde toplumsal hafıza, geçmişle yüzleşme, hakikat ve adalet arayışı konularında araştırmacı, sanatçı ve aktivistlerin deneyimlerinin paylaşıldığı seminerleri kapsıyor.
Detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.karakutu.org.tr