Yüksel Taşkın, Türkiye’de Sağ Siyaset ve Tarihsel Mitleri başlıklı seminerinde Türkiye sağının bir gelenek oluşturma yoluyla meşruiyet inşa etme çabalarını incelerken bu yönde ortaya konulan mit ve anlatıları eleştirel bir değerlendirmeye tabi tutacak. Konuşmada ayrıca Demokrat Parti’den Adalet ve Kalkınma Partisi’ne uzanan sürekliliğe ve dolayısıyla kopuş ve farklılıklara da odaklanılacak.
Tarih: 23 Ocak 2019 18:30-20:30
Yer: Tütün Deposu
Yüksel Taşkın kimdir?
1972 yılında Rize’nin Pazar ilçesinde dünyaya geldi. 1994’te Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Aynı bölümde yüksek lisans (1995) ve doktora çalışmalarını (2001) tamamlayan Taşkın, 2002’den itibaren Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde akademik faaliyetlerine devam etti. New York Üniversitesi, Hollanda (ISIM) ve Northwestern Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak bulundu. Türkiye sağının farklı bileşenleri üzerinde yürüttüğü akademik çalışmalarının bir kısmı İletişim Yayınları tarafından hazırlanan “Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce” kitap dizisinde yer aldı. Birikim dergisinde de çeşitli yazıları yayımlanan Taşkın’ın ilgilendiği konular, “siyaset sosyolojisi”, “entelektüeller ve toplumsal hareketler”, “Ortadoğu’da toplum ve siyaset” olarak öne çıkmaktadır. Prof. Dr. Yüksel Taşkın, en son Marmara Üniversitesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanlığı görevinde iken KHK kararı ile, ihraç edilen 330 akademisyen arasında yer almıştır.
Yayımlanmış eserleri şunlardır: Anti-Komünizmden Küreselleşme Karşıtlığına: Milliyetçi Muhafazakâr Entelijansiya (İletişim Yayınları, 2007), AKP Devri: Türkiye Siyaseti, İslâmcılık ve Arap Baharı (Birikim Yayınları, 2013), 1960’tan Günümüze Türkiye Tarihi (Suavi Aydın ile birlikte, İletişim Yayınları, 2014).