Avrupa Gönüllü Hizmeti, 17 – 30 yaş aralığındaki tüm gençlerin dâhil olabileceği, gönüllülüğe dayanan ancak pek çok artısı bulunan bir sistemdir. Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH), Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra, pek çok ülkeyi kapsıyor. Ülkemizin de dâhil olduğu bu yapıya, STK, Kamu kuruluşu ve benzeri kuruluşlar akredite olarak projeleri ile katılabiliyor, gönüllü katılımcı bulabiliyor. Ancak buradaki en önemli kriter, gönüllülerin dahil olacağı projenin oluşturulmasından da önce Avrupa Gönüllü Hizmeti sistemine akredite olunmasıdır. Sosyal sorumluluk alanında kar amacı güden tüm kuruluşları bu kapsamda görebiliyoruz ve gençlerin zevk alacakları, kişiliklerini geliştirirken farklı kültürler ile tanışacakları projelerin başarıyla hayata geçtiğini görüyoruz.
Uzun yıllardır sorunsuz bir şekilde işleyen bu yapıyı gençler açısından değerlendirecek olursak harika bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz. 17 ile 30 yaş aralığındaki gençlerin başvurabildiği projeler 2 ile 12 ay arasında bir zaman zarfına yayılmaktadır. Gönüllülük esasının temel olduğu projeler, hem kişilik anlamında, hem de psikolojik olarak pek çok katkı sağlayacaktır. Ayrıca Avrupa Gönüllü Hizmeti %5’lik düzeyde yani temel eğitim seviyesinde dil eğitimini de kapsamaktadır. Bu da şüphesiz ki Avrupa Gönüllü Hizmetine dâhil olan gençler için bir avantaj olacaktır. Yer alınan ücretsiz faaliyetler ise pek çok farklı konuya sahip olabilir. Kısacası bu sistem kapsamında dâhil olacağınız projede pek çok farklı görevde yer alabilirsiniz. Projeye başvurmadan önce detaylıca incelemenizde fayda var.
Gönüllü olarak başvurmak isteyenler açısından konuya bakacak olursak, öncelikle ilgili projelere gönüllüleri gönderen kuruluşlara ulaşmanız gerekiyor. Çünkü Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında bir projeye dâhil olmak, ancak belli sivil toplum kuruluşları aracılığı ile gerçekleşmektedir. Bunun için de söz konusu olan sivil toplum kuruluşlarına motivasyon mektubunuzu göndererek başvuruda bulunmanız gerekiyor. Hem neden gönüllü hizmete talip olduğunuzu anlatacağınız, hem de projeye katılmak için uygun olduğunuz tarihleri belirteceğiniz bu mektup oldukça önemli. Eğer olumlu cevap alırsanız ise Avrupa Gönüllü Hizmeti yapabilirsiniz demektir. Bu konunun maddi boyutu da en çok merak edilenlerden biridir. Avrupa Gönüllü Hizmeti nedir sorusunun ardından, ne kadar bütçeye ihtiyacım var sorusu akla geliyor. Oysa bu ücretsiz bir sistemdir. Yani herhangi bir bütçe ayırmanıza gerek yok. Yol, konaklama, yemek masrafları ve dil eğitimi karşılandığı gibi katılımcıya bir miktar da cep harçlığı verilmektedir. Ancak bu miktar sizin için yeterli değilse, fazlasına ihtiyaç duyar ve bir bütçe ayırırsınız. Bunun dışında Avrupa Gönüllü Hizmetinin herhangi bir masrafı söz konusu değildir.
[irp posts=”6961″ name=”Yurt Dışında Ücretsiz Keşfe Çıkın”]Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında, ülkemize pek çok yabancı gencin geldiği gibi, ülkemizden de pek çok genç farklı ülkelere gidiyor ve gittikleri yerlerde çeşitli projelerde gönüllü olarak yer alıyor. Söz konusu projeleri ise sisteme akredite olmuş olan kuruluşlar hazırlıyor. 2 aydan 12 aya kadar sürebilen bu projelerin sonunda ise her bir katılımcı, ulusal ve uluslararası geçerliliği olan Youthpass adında bir sertifika almaya hak kazanıyor. Şüphesiz ki bu da geleceğiniz için güzel bir fırsat olacaktır. Diğer taraftan farklı bir kültür ile tanışacak, farklı bir dil ile tanışacak, ailenizden ve ülkenizden uzakta yaşamayı deneyimleyecek, kendi kültürünüzü tanıtma fırsatı yakalayacak ve geri döndüğünüzde çokça tecrübe kazanmış olacaksınız. Tüm bunların yanı sıra gönüllülük esasına dayanan bir projede yer almak insan ruhuna iyi gelen bir hareket olacaktır. Avrupa Gönüllü Hizmeti, son yıllarda daha da artan bir ilgi ile karşılanıyor. Bugün başvuru yapabileceğiniz çokça ülke ve çokça proje söz konusu.