AFS Kültürlerası Programları için son başvuru 2 Kasım’da
Uluslararası kültürel hareketlilik ve öğrenme alanında 1974’ten beri projeler gerçekleştiren Türk Kültür Vakfı, AFS Kültürlerarası Programları 2019-2020 dönemi katılımları için son başvuru tarihini 2 Kasım olarak duyurdu.
Türk Kültür Vakfı, 1974’ten bu yana AFS Kültürlerarası Programları başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında ‘kültürlerarası değişim ve gelişim’, ‘deneyimsel eğitim’ alanlarında gerçekleştirdiği çalışmalarına devam ediyor. Geçen yıl Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen 15-18 yaş grubundan 226 öğrenciyi dünyanın dört bir yanına kültürlerarası deneyim amacıyla gönderen vakıf, 2019-2020 dönemi için yapılacak AFS başvurularını, 2 Kasım 2018 tarihine kadar www.turkkulturvakfi.org.tr adresinden alacağını duyurdu.
“AFS bir yıl değil hayat boyu süren bir deneyim”
Lise öğrencilerine yönelik yürütülen ve 70 yıla yakın süredir devam eden AFS Kültürlerarası Programları’na dair konuşan Türk Kültür Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sinemis Candemir “Türk Kültür Vakfı olarak misyonumuz daha barışçıl bir dünya. Buna ulaşabilmemiz için ise daha fazla bireyin gençlik yıllarında kültürlerarası iletişim deneyimi yaşaması gerektiğine inanıyoruz. AFS gibi programlar sayesinde gençler ön yargılarını yıkıyor ve farklılıkların çözülmesi gereken bir sorun değil aksine toplumların iyiye, güzele ulaşmalarını sağlayacak bir değer olduğunu görüyorlar. Bu bilinçle bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz projeler sayesinde 6 binden fazla lise öğrencisinin Finlandiya’dan Hindistan’a, Honduras’tan Brezilya’ya kadar birçok farklı ülkede değişim yılı geçirmelerini, 5 bine yakın öğrencinin de Türkiye’de konuk olmasını sağladık. AFS deneyimi yaşayan gençler program sonrasındaki dönemde eğitim ve iş yaşamlarında onları başarıya götürecek bir vizyonu da kazanmış oluyorlar. Kariyer hedeflerinin vazgeçilmezlerinden olan yurtdışında, uluslararası bir firmada çalışabilmek için ihtiyaç duydukları kültürlerarası iletişim deneyimini yaşıyor, farklı ülkelerden insanlarla birlikte ortak projeler yapabilme yeteneği kazanıyorlar. İşte bu nedenle tüm AFS’lilerin ortak görüşü AFS’nin bir yıl değil hayat boyu süren bir deneyim olduğu“ dedi.
“AFS sayesinde kendimi keşfettim ve hayatım boyunca beni mutlu edecek özellikler kazandım”
Bir yıl boyunca yaşadığı AFS deneyimi ve şu an hissettikleriyle ilgili konuşan 2018 İtalya AFS’li Özgür Civan Doğan “İtalya’ya gideceğim uçağa bindiğimde çok heyecanlıydım ama ailemle tanıştığım andan itibaren giderek kendimi yeni ailemin bir parçası olarak hissettim. Yeni bir aileye, okula, arkadaş çevresine alışma ve İtalyanca öğrenme aşamasında tabi ki zorluklarla karşılaşıyorsunuz ama bunlar sizi geliştiriyor. Şu an, AFS yılımdan sonra kendimi çok değişmiş hissediyorum. Bu olumlu yöndeki değişim sayesinde farklı özelliklerimi keşfettiğimi düşünüyorum. Örneğin birlikte yaşadığım gönüllü ailem sayesinde klasik müzikle ilgilenmeye başladım ve bunu tüm hayatım boyunca beni mutlu edeceğini düşünüyorum. AFS sadece yaşayanların anlayabileceği, değişilmez bir deneyim” dedi.
“Farklı bir ülkenin kültürünü ve eğitim sistemini deneyimlemiş olmak insanı çok geliştiriyor”
2018 Belçika Flaman AFS’li Nida Nergis Öner, “Biz Türkiye’de genelde çok sıcak ve samimiyiz, Belçika’ya ilk gittiğimde insanları biraz soğuk buldum fakat kültürlerini tanımaya başladığımda ne kadar iyi bir toplum olduğunu anlamaya başladım. Birlikte yaşadığım kızkardeşlerim sayesinde Belçika’yı tanımamı sağlayacak birçok etkinlik yaptık. Gönüllü bir aileyle birlikte yaşamak dışında AFS deneyiminin en önemli kısımlarından birisi de yeni bir dilde okula devam etmeniz. Farklı bir ülkenin kültürünü ve eğitim sistemini deneyimlemiş olmak insanı çok geliştiriyor. AFS size yeni bir hayat sunan heyecan verici bir değişim programı“ dedi.
Türk Kültür Vakfı Hakkında
1974’ten beri yurtdışı ve yurt içinde kültürlerarası iletişim programları, projeleri ve eğitim faaliyetleri gerçekleştiren Türk Kültür Vakfı’nın İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir’de ofisleri bulunuyor. Vakıf, 18 yaş altı için düzenlediği AFS Kültürlerarası Programları başta olmak üzere 18 yaş üstü için organize ettiği AFS Next Programları’nı, 35 yaş üstü aktif gönüllüler için yürüttüğü EVA ve ADAM Programları’nı yürütüyor, kültürlerarası iletişim ve öğrenme alanında topluma hizmet ediyor. Avrupa’daki AFS Organizasyonları ile birlikte kültürlerarası öğrenmenin ve küresel eğitimin dünya üzerinde yaygınlaşmasını amaçlayan Avrupa Kültürlerarası Eğitim Federasyonu’nun (EFIL) da kurucu üyesi olan Türk Kültür Vakfı, Balkanlardan Avrupa’ya, Güney Amerika’dan Uzakdoğu ve Güney Asya’ya kadar toplam 49 ülke ile çalışıyor. Vakıfla ilgili ayrıntılı bilgiye www.turkkulturvakfi.org.tr sayfasından erişebilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi ve iletişim İçin;
Anıl Akın
Türk Kültür Vakfı
Valikonağı Cad. Konak Ap. No:67 K:5
Nişantaşı 34371 – Istanbul / Turkey
Telephone: +90 212 246 4591 / +90 212 246 2328
Web: www.turkkulturvakfi.org.tr