Matthew Caruana Galizia ve Oya Özarslan ile Gazeteciler için açık verilerle Parayı Takip Et Semineri

Matthew Caruana Galizia ve Oya Özarslan ile Gazeteciler için açık verilerle Parayı Takip Et Semineri
Matthew Caruana Galizia ve Oya Özarslan ile Gazeteciler için açık verilerle Parayı Takip Et Semineri
Başvuru Formu İçin Tıklayınız.

Vergi cennetlerinde gizlenen paraların peşine nasıl düşülür? İş dünyasının farklı köşelerde sakladıkları varlıkları nasıl bulursunuz? Türkiye’de ve internette halka açık veri kaynaklarıyla cevaplara nasıl ulaşırsınız? Bir şirketin hisselerinde veya bir endüstride oluşan hareketliliği nasıl fark eder ve haber yaparsınız?

Panama Papers ve Paradise Papers araştırmalarının ardındaki International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) veri mühendislerinden Matthew Caruana Galizia ve Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nden Oya Özarslan 7 Eylül Cuma günü saat 11:00 – 16:00 arasında Cezayir Restaurant’ta “Parayı Takip Et seminerinde bu soruların cevaplarını ele alıyor.

  • Türkiye’de bir şirket, kamu kurumu, endüstri veya kamuyu ilgilendiren kaynak kullanımını içeren projelerle ilgili mali hareketleri gözlemlemek adına taranabilecek kaynaklar nelerdir?
  • Bu kaynaklar temelinde bir endüstride, bir şirketin hisse hareketlerinde veya başka verisinde, “ilgi çekici” veya “şüpheli” görünen durumları nasıl tespit edebiliriz?
  • Bu alanda çalışırken “doğru soruları” nasıl sorabiliriz?
  • Uluslararası sınırlar arasında parayı nasıl takip edebiliriz?

Matthew Caruana Galizia kimdir?

Malta’da araştırmacı finans gazeteciliği yaptığı için öldürülen Daphne Caruana Galizia’nın oğlu olan ve geçmişte veri analisti olarak çalışan Caruana Galizia, Panama ve Paradise belgelerinin ardındaki gazeteciliği mümkün kılan ödüllü Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ekibi içinde yer alıyor. Caruana Galizia aynı zamanda, mesleki faaliyetleri sebebiyle hedef alınan, öldürülen veya cezaevinde tutulan araştırmacı gazetecilerin çalışmalarının sürdürülmesi amacıyla kurulmuş olan Paris merkezli Forbidden Stories’in desteklediği The Daphne Project kapsamında, Malta’da şirketler ve hükümet arasındaki akçeli işler ve yolsuzluk üzerine annesinin yarım bıraktığı araştırmaların sürdürülmesine yoğunlaşıyor.

Oya Özarslan kimdir?

Oya Özarslan 1986 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi′nden mezun oldu. 1998 yılında uluslararası hukuk alanındaki yüksek lisans eğitimini Teksas Austin Üniversitesi′nde tamamladı. 1996-1998 yılları arasında Teksas Austin Üniversitesi′nde araştırma asistanı olarak çalışan Özarslan, ilerleyen yıllarda uluslararası avukatlık bürolarında görev almış olup, halen bir özel şirkette hukuk müşaviri olarak görev yapmaktadır. E. Oya Özarslan, Istanbul ve New York Barolarına kayıtlı bulunmaktadır. 2008 yılından beri ise Şeffaflık Derneği′nin yönetim kurulu başkanlığını yürütmektedir.

 7 Eylül 2018 Cuma 11:00 – 16:00  Cezayir Restaurant

Başvuru Formu İçin Tıklayınız.

Etkinlikte Türkçe-İngilizce simultane çeviri yapılacaktır.

Bu seminer Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) tarafından Friedrich Ebert Stiftung (FES) desteğiyle düzenlenmektedir.

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler