Hikayelerinizi Görsellerle Anlatmak için Bir Araç – Piktochart

0236e8d72de0b3ebb73ede360491ae484e88b061 original 0 1
0236e8d72de0b3ebb73ede360491ae484e88b061 original 0 1

Konuk Yazar; Şevket Uyanık – [email protected]  / @sevketuy

Artık kimse uzun yazıları okumuyor” diye şikayetler kulağınıza zaman zaman geliyordur. Peki, bu doğru mu? Maalesef çoğunlukla doğru! Bu sebepten, anlatmak istediklerinizi “görsellerle” desteklemek çok önemli. Bireysel paylaşımlar dışında eğer bir STK’da çalışıyorsanız ya da bir haber sitesinde görevliyseniz, uzun raporlar ve haber yazıları dışında verilerinizi görselleştirmek okuyanlar açısından da bunları yeni medya platformlarında paylaşanlar için de büyük kolaylıklar sağlıyor.

Bu yazıda, ücretsiz de kullanabileceğiniz Piktochart online görselleştirme aracını / sitesini tanıtmaya çalışacağım.

Piktochart’la Neler Yapabilirim?

Piktochart’ın ücretsiz -tabi ki mail adresiyle kayıt olmalısınız- ve ücretli versiyonunda infografik, sunum, poster ve rapor hazırlayabiliyorsunuz. Herhalde en çok kullanılanı infografik özelliği. Sonsuza doğru uzanan infografikler yapmak çok kolay. Tek sıkıntısı, yaptığınız infografiklerin facebook’ta masaüstü ve laptop’larda karınca duası gibi görünmesi. Pad’ler ve cep telefonları için sorun yok. Başlangıç için infografik hususunda size 11 adet ücretsiz template sunuyor Piktochart. Sunumlar için 9, posterler için 8 ve raporlar için de 10 adet free template de cabası! Eğer ilk kez kullanacaksanız bu template’ler üzerinden ilerlemenizi ve sonuna kadar kurcalamanızı tavsiye ederim.

Şimdi gelelim biraz ayrıntılara. Piktochart’ın menüsü 6 bölümden oluşuyor: graphics, uploads, background, text, toolsve import. Öncelikle, infografiğinizi zenginleştirecek sayısız ikon ve fotoğraf bedava mevcut. İsterseniz uploadsbölümünden kendi fotoğraflarınızı da yükleyebilirsiniz. Tabi bu özellik ücretsiz versiyonda 40 mb ile sınırlı. Ama şöyle bir tüyo vereyim, yüklediğiniz fotoğrafları işiniz bittikten sonra silerek bu 40 mb’lık alanı dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Bunun yanında Piktochart size 100’den fazla yazı karakteri sunuyor ve bunları text frame’ler ile daha da şekilli hale getirmenize olanak veriyor.

Tools bölümü, ayrı bir paragraf açılacak kadar önemli ve güzel! Bu bölümün içinde işinize fazlasıyla yarayacak video ekleme, grafikler hazırlama ve haritalar yaratma özellikleri mevcut. Üç şekilde grafik hazırlayabilirsiniz: birincisi, elinizdeki sayısal değerleri Piktochart’ın kendi tablosuna girerek. İkincisi, elinizde hazır olan CSV, XLS ve XLSX (kısaca excel diyelim) formatındaki dosyaları yükleyerek ve üçüncüsü ise google spreedshet linkinizle dynamic data özelliğini kullanarak. Grafik için 14 adet farklı şekil sunması da muazzam!

Haritalara gelirsek, biri dünya haritası olmak üzere bütün kıtaların içinde yer aldığı toplam 10 adet harita mevcut ve ülkeler kısmı iki adet veri tablosu doldurulmuş halde karşınızda! Tabi tüm bu grafiklerdeki renkleri dilediğiniz şekilde değiştirebiliyorsunuz. Evet, fotoğrafta görüleceği üzere Türkiye Asya Kıta’sında yer alıyor. E haksız da sayılmazlar değil mi? (yakında futbol takımlarımızın turnuvalara Asya Kıtası’ndan katılır mı?)

Grafiklerle ilgili kısa bir bilgi aktararak son özelliğimize geçmek istiyorum. Piktochart’ın grafikleri “dinamik” diyeceğimiz türden. Örneğin bir infografikle uğraşırken, grafiğinizin üzerine geldiğinizde rakamsal bir oran verir fakat fareniz başka yöne gittiğinde bu dinamik görünüm kapanır. Ama hiç dert etmeyin, hazırladığınız görseli indirdiğinizde bu dinamik görünüm “görünüyor”. (Aşağıdaki fotoğraftaki gibi görünüyor grafikleriniz)

Piktochart’ın import özelliği yeni eklendi ve beta versiyonuyla yayında. Bu özellik sayesinde Survey Monkeyhesabınızla bağlantı kurup burada hazırladığınız anketleri üzerinde çalıştığınız görsele ekleyebiliyorsunuz. Nasıl ekleneceğine dair öğretici bir videoyu aşağıda bulabilirsiniz.

Yarattığımız görsel hazırsa şimdi sıra bu görseli indirmeye geldi. Piktochart ücretsiz olarak 800 x 1430 px ve 1200 x 2105 px oranlarında JPEG ya da PNG formatında indirmenize izin veriyor. Eğer ücretli yararlanmak isterseniz -ücretli/ücretsiz versiyon farklarına birazdan değineceğim- filigran şeklinde, yüksek çözünürlüklerde ve PDF olarak indirebiliyorsunuz.

Son olarak zurnanın zırt dediği yere geldik! Eğer Piktochart’ı ücretsiz kullanıp beğendiyseniz ve daha fazla yararlanmak istiyorsanız, paranızı gönül rahatlığıyla verebilirsiniz. İki tür seçenek var; biri Lite biri Pro. Lite paket ayda 15$ olup size tüm template ve ikonları açıyor, ayrıca 100 mb upload imkanı da var. Pro pakette ise 29$’a neredeyse “her şey” var! Ayrıntılar için buraya bakabilirsiniz.

Ücretsiz kullanan arkadaşlara son bir not! Görselinizi hazırlayıp indirdikten sonra alttaki reklamı “kesebilir”, kendi logolarınızı vs. ekleyebilirsiniz. Yazının başında “uzun yazıları kimse okumuyor” demiştim. Umarım bu yazıyı okumuşsunuzdur. J

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler