Konuk Yazar; Şevket Uyanık – [email protected] / @sevketuy
Öncelikle birkaç konuya açıklık getirelim. İşinde iyi ve uzmanlık seviyesinde olan bir sürü insan var ama “sosyal medya uzmanı” diye bir şey yok! 20 liraya verilen sertifikalarla uzman olunmadığını bu yazıyı okumaya başlayan herkes biliyordur. İkincisi de, genel anlamıyla sosyal medya yönetimi hatta sadece bir tweet atmak, gayet önemli ve zaman alan bir olaydır, küçümsenmemesi gerekir. Bu sebeple, insanların kendi deneyimlerini samimice paylaşması en anlamlı olandır diye düşünüyorum. Evet, paylaşmak güzeldir ama nasıl?
İçeriğin Kapsamı Değişti
“İçerik çok önemlidir” cümlesini çok duymuş ya da okumuşsunuzdur. Burada kastedilen içerik türü “özgün” olan tabii ki. Bundan birkaç zaman evvel özgün içerik dediğimiz durum sadece cümlelerden oluşuyor olabilirdi ama şimdi durum değişti! Güzel sözler paylaşan hesaplar hala var ve sıkı takipçileri de var ama dikkat ederseniz artık cümle kimseyi kesmiyor! Yanında şöyle eli yüzü düzgün medya(fotoğraf, video, gif vs.), en az bir iki hashtag(fazlası zarar), eğer isterseniz bir adet tweet’inizin özüne dair özel karakter(►) ve mümkünse düzgün bir link de istiyor. 140 karakterin yanına bunlar da eklenince elimizde çok az karakter kalıyor. İşte burada da iş yaratıcılığa ve dil hakimiyetine kalıyor.
Öncelikle şunu belirtelim, burada “kişisel” paylaşımlardan bahsetmiyoruz. Yoksa isteyen istediği şekilde paylaşabilir. Bir STK, topluluk hesabında ya da kurumsal hesaplarda daha etkili nasıl tweet göndermek lazım bunun derdindeyiz. Yukarıdaki fotoğraf üzerinden gidersek vahim durumları daha net bir şekilde görebiliriz.
➔ Kullanıcı adının büyük harfle başlaması, içinde işaretler olması ya da kısaltma şeklinde olması
➔ Her kelimenin başına # işareti koymak, içerikle alakası olmayan güncel ve uzun hashtag kullanmak ve karakter sınırlaması yüzünden kelimeleri kısaltmak
➔ Profil ve kapak fotoğraflarındaki özensizlik
➔ Fotoğrafsız(medyasız), linksiz, doğru hashtagsiz paylaşımlar
➔ Birebir kopya tweetler
Adım Adım Doğru Tweet
Önce profilimizi düzenleyelim! Twitter’ın bize sunduğu yardım bölümünden yararlanarak profilimizi özelleştirmeye, piksellere uygun fotoğraflarla sayfamızı güncelleştirmeye başlayabiliriz. Bu güncellemelerden sonra sıra geldi doğru ve etkili bir tweet atmaya;
● Analiz önemlidir! Kendimizi ve geçmişimizi iyi analiz edersek ileriye yönelik daha etkili paylaşımlar yapabiliriz. Twitter’ın bizlere sunduğu istatistik özelliğinden faydalanalım! Bu özellikte ayrıntılı olarak aylık raporlar sunuluyor. O ay içindeki atılan tweet sayısı, görüntülenme sayıları, bahsedenler, profil ziyaretleri, yeni takipçiler, en iyi medyalı tweet, en popüler tweet gibi bir sürü istatistiğe ulaşmak mümkün! Ayrıca attığınız her tweet için (kalp ikonunun yanına tıklayarak) ayrıntılı ve anında güncellenen analizlere ulaşmanız mümkün.
● Görseller kullanarak yapılan paylaşımların daha çok kişiye ulaştığı İsviçreli (İsveç değil) bilim adamları tarafından onaylandı! Görsel üretmek için çok fazla online araç mevcut (Canva, piktochart, adobe post vb. gibi). Bir sürü ücretsiz kaliteli stock fotoğraf sitesi de var (Unsplash, pexels, pixabay ve dahası). E ne duruyorsun, helva yapsana! Hadi diyelim hiç biri sana göre değil, al fotoğrafı, üstüne herhangi bir resim editöründe bir şeyler yaz, logonu koy, biraz renkleriyle oyna ve bas! (Gif ve video yapma kısmına sonraki yazılarda değineceğim). Yarattığınız görsele konuyla ilgili, ilgilenebileceğini düşündüğünüz hesapları mutlaka etiketleyin!
● Hashtag meselesi mühim fakat özü şu ki, araştırmalara göre hashtag kullanımının büyük yoğunluktaki veri analizleri ve “trend topics / kampanya” kullanımı dışında çok da etkisi yok. İsterseniz deneyin! Arama bölümüne aynı kelimeyi bir hashtag şeklinde bir de hashtagsiz yazın. Ne hashtagli tweetler gördük içinde içerik yok!
● Milyonlarca karakter uzunluğundaki linklerden uzak durun! “Ama tıklayınca açılıyor sonuçta” dediğinizi duyar gibiyim. Size tavsiyem, bit.ly gibi bir “link kısaltma” hizmetinden kendi domain’inizi alıp bu şekilde kullanmak. Hem bunun yararı da yine istatistik biliminde saklı! Verdiğiniz linke kim, ne zaman, kaç kere tıklamış görebilirsiniz. Bir ipucu: İlginç ama verdiğiniz link tweet’in ortasında olduğunda daha çok RT ediliyor.
● Abartmamak kaydıyla birbirine bağlı tweetler atın. Sonuçta enformasyon sürekli akıyor ve birileri sizinle ilgili önemli paylaşımları kaçırıyor olabilir. (Bunu yaparken lütfen kendi hesabınızı mentiondan çıkarın)
● Etkileşim incelikli bir iştir. Mutlaka cevap verin, diyalog kurun, takip etmekten kaçınmayın, uzlaşmacı ve yapıcı bir dili benimseyin. Eğer bu karşılıklı sohbetin çok uzayacağını düşünüyorsanız ya da sohbet sizi bir krize doğru sürüklüyorsa, iyi bir kriz yönetim sistemi olarak karşıdaki hesabı DM’ye ya da kurumsal mail adresine yönlendirebilirsiniz. Son bir öneri daha. Yeni takipçilerinizle bir şekilde iletişime geçin, çünkü araştırmalara göre 1 ay içinde %15’i sizi takip etmeyi bırakabilir.
1 comment
Başlangıç için gayet iyi oldu. .Bilemdiğim kavramları googledan buldum.Bir fotoğraf editör programı yükledim.Diğer yazıları da okuyup ilk tweetimizi öyle atacağım. Düşüncelerimizi paylaşmak ve kampanyalar yapmak için kullanmak istiyoruz. Sanırım şu günler birlikte düşünmek,bakmak,araştırmak için çok iyi günler. Yazı için çoktelekkürler