Avrupa Birliği’nin desteğiyle yürütülen ve STGM’nin yürüttüğü “Afet Risk Yönetiminde STÖ’lerin Kapasitesinin Desteklenmesi Projesi” kapsamında “Afet Platformunun Desteklenmesi Alt Hibe Programı” İstanbul’da tanıtıldı. Afet Platformu üyesi 65 STÖ’nün kapasitesini güçlendirmeyi hedefleyen programa, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, AFAD temsilcileri, belediye yetkilileri ve STÖ temsilcileri katıldı.
Toplantıda Avrupa Birliği Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Thomas Hans Ossowski ve Afet Platformu adına Temel İhtiyaç Derneği Başkanı Hande Tibuk’un liderliğinde Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği, Hayata Destek Derneği, İhtiyaç Haritası Kooperatifi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı yöneticilerinin katılımıyla Avrupa Birliği İş Birliği ve Hibe Sözleşmesi de imzalandı.
Açılış konuşmasında AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Ossowski, Türkiye’nin afetlere karşı dayanıklılığını artırmak için STÖ’ler ve kamu kurumları arasındaki iş birliğinin önemini vurguladı. STGM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yakup Levent Korkut ise afetlerin sadece fiziksel değil, toplumsal bir mesele olduğunu belirterek yerel yönetimlerin ve STÖ’lerin koordinasyonuna dikkat çekti.
Depremler sadece fiziksel değil, toplumsal bir mesele olarak da ele alınmalı
Açılışta konuşan Yönetim Kurulu Başkanımız Dr. Yakup Levent Korkut, afetlerin ve Türkiye’nin en büyük risklerinden biri olan depremlerin yalnızca fiziksel bir yıkım olmadığını, aynı zamanda toplumsal bir mesele olarak ele alınması gerektiğini söylerken, Avrupa birliği’nin desteğiyle hayata geçen programın Afet Platformu ve üye derneklerinin ve sivil toplumun etkin rolünü güçlendirmeyi amaçladığını vurguladı.
Yerel yönetimler olmadan afetle mücadele düşünülemez
Korkut, yerel yönetimler olmadan afetle mücadelenin mümkün olmadığını söylerken, “sivil toplum kanadını, belediyeleri, merkezi idareyi bir araya getirebilmek, bunları birlikte düşünür hale getirebilmek, insanı odağına alan ve bunu sosyal ilişkiler bütünü içinde görmeye çalışan bir anlayışı yerleştirmek için uğraşıyoruz.” dedi.
Korkut şöyle konuştu:
“Afetlerle mücadelede yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının kritik rol oynadığı bilinciyle hareket ediyoruz. Ancak, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve demokratikleşme süreçlerinin desteklenmesi konusunda hala atılması gereken adımlar var. Projemiz, sivil toplum kuruluşlarını, belediyeleri ve merkezi yönetimi bir araya getirerek insan odaklı bir afet yönetim anlayışı geliştirmeyi hedefliyor. Afetlere karşı daha dirençli bir toplum oluşturmak için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”
STGM’nin afetle mücadele konusundaki çalışmalarının 6 Şubat Depremlerinden bir ay sonra başladığını da hatırlatan Korkut, büyük depremin ardından sahada çalışan örgütlere ve programa destek olan Avrupa Birliğine de teşekkür etti.
Afet Platformunun Desteklenmesi Alt Hibe Programı Hakkında
Program kapsamında yerel iş birlikleri güçlendirilecek, STÖ’lerin teknik kapasitesi artırılacak ve toplumsal afet bilinci yükseltilecek. Özellikle dezavantajlı grupların afetlere karşı direncini artırmak temel öncelikler arasında yer alıyor.
Program kapsamında desteklenen projeler şöyle:
- Afete Hazırlık ve Acil Durum Müdahalesi için Kapasite Geliştirme – İhtiyaç Haritası
- Afet Gönüllüleri Topluluklarının Oluşturulması – Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)
- Toplum Liderliğinde Acil Durum Müdahalesi ve Risk Yönetimi – Hayata Destek Derneği (STL)
- Afet Riski Yönetişimi ve Kamu Farkındalığının Güçlendirilmesi – Temel İhtiyaç Derneği (TİDER)