Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri’nin (CIP) düzenlediği V. Ulusal Duyarlılık Konferansı gerçekleşti. Üniversitelerde sosyal sorumluluk ve gönüllülük çalışmaları temasıyla düzenlenen konferansta katılımcılar, toplumsal yararın günümüzde yaşamsal yarara dönüşmeye başladığı görüşünde birleşti.
Akademi, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde sürdürülen sosyal sorumluluk alanındaki gelişmeler ve farklı çalışma yaklaşımlarının paylaşılmasına yönelik bir diyalog ortamı oluşturmayı amaçlayan Ulusal Duyarlılık Konferansı’nın, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri tarafından beşincisi düzenlendi. Konferans, Sabancı Üniversitesi’nin Altunizade Dijital Kampüsü’nde gerçekleşti.
V. Ulusal Duyarlılık Konferansı’nda sosyal sorumluluk çalışmaları yürüten Türkiye’nin önemli üniversiteleri, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinden temsilciler bir araya gelerek sosyal sorumluluk ve gönüllülük alanında çalışmalar yapmak isteyen üniversiteler ile iyi örnekleri, deneyim ve birikimlerini paylaştı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fuat Keyman, “Sabancı Üniversitesi geçen yıl kuruluşunun 20’nci yılını kutladı. Bu 20 yıl içinde Sabancı Üniversitesi’ni diğerlerinden ayıran temel özelliklerden biri sosyal sorumluluk dersleri ve projeleri oldu. Öğrencilerimizi iyi vatandaş olarak yetiştirmeye ve iyi birey olmalarına çok önem verdik. Bunu yaparken derslerin pratik olarak yapılması, STK’larla birlikte çalışmak hep ön planda oldu. Sosyal sorumluluk dersleri ve projeleri bundan sonraki 5 yılda da Sabancı Üniversitesi’nin kimliğini oluşturan temel boyutlardan biri olacak” dedi.
Sosyal sorumluluk derslerinin YÖK’ün kararıyla diğer üniversiteler tarafından da izlenmeye başladığını ve STK’lardan destek gören bir ders olduğunu belirten Fuat Keyman, şöyle konuştu: “Sosyal sorumlulukta, bireysel insani sermayeyi geliştirirken toplumsal yararı vurgulamak çok önemli. Sadece Türkiye için değil, bölgemizin ve dünyamızın iyiliği için de çalışmak gerek. İnsanlar dışında da canlılar var, doğa var, gezegenimiz de var. İnsan odaklı toplumsallığa yaklaşım, yaşam odaklılığa doğru değişiyor. Toplumsal yarar, yaşamsal yarara dönüşmek durumunda. Üniversite eğitimini STK ile birlikte düşünmek ve ileri götürmek önemli. Sivil toplumun güçlenmesi genel güvenin gelişmesi çok önemli. Üniversiteye gelen her öğrenciyle sivil toplum arasındaki bağlantıyı kurmak ve sürdürmek önemli. Böylece aynı zamanda aktif vatandaş oluyorsunuz. Birey olmakla aktif vatandaş olmak arasında ağ kuruyorsunuz. Son olarak, daha erdemli ve daha ahlaklı olmayı getiriyor. Bu da insanlara, canlılara, doğaya saygı göstermeyi getiriyor.”
GÖNÜLLÜLÜK GENÇLERİN ÖNÜNDE AÇILAN ÖNEMLİ BİR KAPI
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Can Ercebe ise açılışta yaptığı konuşmada şu görüşleri dile getirdi:
“Gönüllülük çalışmaları dersini yürütüyorum ama uzun yıllardır gençlik çalışanıyım. Gençlik çalışmasını, gençlerin özneleşme sürecinin sorunsallaştırılması, gençlerin kendi geleceklerini kuracakları enstrümanlara sahip olması olarak tanımlayabiliriz. Gençlik çalışmaları gençlerin yetkinliklerinin artırılması olarak görülüyordu ama son 5 yıldır hak temelli bir perspektiften bakmaya çalışıyoruz. Asıl öznenin gençler olmasını kastediyoruz. Toplumsal sermayenin kişisel sermayeye katılımı aktif yurttaşlığı getiriyor. Bir mekanizmaya özne olarak katılıp, haklarını bilip, talep edebilme hali aktif yurttaşlık olarak kabul ediliyor. Gönüllülük, gençlerin kendi hayatlarını kurgulamayabilmeleri için önlerinde açılan çok önemli bir kapı.”
Konferans kapsamında düzenlenen “Bir Ders Olarak Sosyal Sorumluluk” oturumunda konuşan Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri (CIP) Yöneticisi Zeynep Bahar Çelik ise duyarlılık üzerine olan bu dersi alan öğrencilerin nasıl bir birey olabileceklerine ilişkin olarak gözlerini açmak istediklerini söyledi. Zeynep Bahar Çelik, şöyle konuştu:
“Toplumsal Duyarlılık Projeleri dersi Sabancı Üniversitesi’nin yükseköğretime getirdiği birçok önemli yenilikten biri. Üniversitemiz kurulduğu günden bu yana verdiği bilimsel eğitimin yanı sıra tüm mezunlarının katılımcı demokrasinin önemine inanan aktif vatandaşlar olmasını amaçladı. Bu nedenle de Türkiye’de ilk kez üniversitemizde bir sosyal sorumluluk dersi mezuniyet koşulu olan zorunlu ders olarak uygulanmaya başladı ve 20 yılı aşkın süredir de uygulanmaya devam ediyor. Toplumsal Duyarlılık Projeleri dersini yılda yaklaşık 1500 öğrenci alıyor. Bu öğrenciler bilinçli tüketimden, insan haklarına, engelli farkındalığından sağlığa kadar birçok farklı konuda bilgi sahibi olurken bir yandan da sahaya çıkarak birçok proje gerçekleştiriyor. Öğrencilere projeleri seçme, fikir geliştirme konusunda sonsuz bir özgürlük sunuyoruz. Bu da dersi sürdürülebilir kılıyor.”
“Proje Paydaşlarının Gözünden Saha Çalışmaları” konulu panelde konuşan Gençlik ve Spor Bakanlığı, Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Şamiloğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın gençlere yönelik belirlediği temel politikalardan birinin de gönüllülük olduğunu belirterek gönüllülük çalışmalarının üniversitelere seçmeli ders olarak eklenmesi sürecini şöyle özetledi:
“Gönüllülük çalışmalarını 2013 yılında kamuoyuna deklare ettik. Artık gençlere ulaşacağımız alanlardan biri de gönüllülük ve gönüllüler önündeki engelleri kaldırmak idi. Buna yönelik yeni projeler ve araştırmalar yaptık. 2015’te gençlik merkezlerini kurmaya başladık, 2019’u “Gönüllülük Yılı” ilan ettik. Sonrasında gönüllülük dersi açılması kararı üniversitelere deklare edildi. Gençlik merkezlerimiz üniversitelere uzak olduğu için üniversitelerin içerisinde Gençlik ve Spor Bakanlığı nın üniversitelerdeki irtibat bürosu olan gençlik ofislerini kurduk. Şu an gelinen aşamada 100 tane üniversitede, 400 tane gençlik merkezimiz var. Hepsinde gönüllü ofisleri açtık. 4 hafta teorik, 8 hafta uygulamalı olarak gönüllülük dersleri yapılıyor”.
ÜÇ AYRI OTURUM GERÇEKLEŞTİ
Konferansta, “Bir Ders Olarak Sosyal Sorumluluk”, “Proje Paydaşlarının Gözünden Saha Çalışmaları”, “Günü ve Geleceği Yakalamak: Sosyal Sorumlulukta NFT ve Blockchain” konulu üç ayrı oturum yapıldı.
Mevsimlik Kurucu Ortağı Mükerrem Aydoğan’ın moderatörlüğünde “Bir Ders Olarak Sosyal Sorumluluk” oturumuna, İstanbul Üniversitesi Gönüllü Akademisi Eş Kurucusu Doç. Dr. Murat Şentürk, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Toplumsal Sorumluluk Projeleri Koordinatörü Öğretim Görevlisi Dr. Ozan Uştuk, Yaşar Üniversitesi Sosyal Sorumluluk Projeleri Koordinatörü Öğretim Görevlisi Kevser Çimenli, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Yöneticisi Zeynep Bahar Çelik konuşmacı olarak katıldı.
“Proje Paydaşlarının Gözünden Saha Çalışmaları” konulu oturum ise Sabancı Üniversitesi CEF Koordinatörü Elif Kartal moderatörlüğünde gerçekleşti. Bu oturumda Gençlik ve Spor Bakanlığı, Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Şamiloğlu, Yerel Hayvan Koruma Gönüllüsü, Kadıköy Hayvan Dostları Platformu Üyesi ve İstanbul Gönüllüsü Pınar Satıoğlu, SosyalBen Vakfı, Operasyon Takımı Kıdemli Uzmanı ve Ulusal Gönüllülük Komitesi Sekreteryası Tuğçe Yavuz konuşmacı olarak yer aldı.
Konferansın son oturumu ise “Günü ve Geleceği Yakalamak: Sosyal Sorumlulukta NFT ve Blockchain” başlığı altında yapıldı. Bu oturuma da Creatiful Minds CTO’su Görkem Köse, Creatiful Minds CEO’su Atakan Demir ve CIP Yöneticisi Zeynep Bahar Çelik konuşmacı olarak katıldı.