Gençler ve Sosyal Girişimciler Müze Gazhane’de Buluşuyor

30 Mayıs Pazartesi günü Müze Gazhane’de düzenlenecek ‘Hayata Değer’ buluşmasında ilham verici konuşmalar, atölye çalışmaları, deneyim alanları ve sosyal girişimcilerin bir araya geleceği pazar yeri yer alacak.

Kale Grubu’nun Kurucusu ve Onursal Başkanı Dr. (h.c.) İbrahim Bodur, vefatının altıncı yıl dönümünde gençler ve sosyal girişimcilerle birlikte anılacak. “Topluma değer katma, topraklarına iyi bakma” ilkesiyle Kale Grubu’nun yolunu çizen İbrahim Bodur’un anısını yaşatmak üzere, 30 Mayıs Pazartesi günü Müze Gazhane’de ‘Hayata Değer’ buluşması gerçekleştirilecek.

Sosyal girişimciler ve sosyal girişimcilik alanıyla tanışmak isteyen gençleri bir araya getirecek ‘Hayata Değer’ buluşması, ’Birlikte, Bir İlkte’ sloganıyla 10.30 – 18.30 saatleri arasında gerçekleşecek. Halka açık olarak gerçekleşecek buluşma, Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay’ın açılış konuşmasıyla başlayacak. Impact Hub Küresel Gelişim Direktörü Alberto Masetti Zanini ise ‘Sosyal Etki İçin Küresel Hareket’ başlıklı bir konuşma yapacak.

Sosyal Girişimciliğin Önemli İsimleri Sahnede Olacak

Sosyal girişimciliğin nabzının atacağı buluşmada; Onaranlar Kulübü Kurucu Ortakları Doğukan Güngör ve Ufuk Emin Akengin, Erişilebilir Her Şey Kurucu Ortakları Seben Ayşe Dayı ve Serim Berke Yarar, Sen De Gel Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil, Adım Adım ve Açık Açık Derneği’nin Kurucularından Prof. Dr. Itır Erhart, Hayata Sarıl Derneği’nin Kurucusu Ayşe Tükrükçü, Bego Jeans Kurucusu Bego Demir, Bilim Virüsü Kurucusu Şule Yücebıyık, TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın, Anlatan Eller Kurucusu Pelin Baykan, Tospaa girişiminin Kurucusu Alp Ar, Kadınların Elinden Kurucusu Mustafa Alp Dumrul gibi sosyal girişimcilik ve sivil toplum dünyasının önde gelen isimleri ilham verici konuşmalarıyla deneyimlerini paylaşacak.

Ana sahnede; Eşitsizliklerin Azaltılması için Adımların Çoğalması, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ekseninde Sosyal İnovasyon, Sorumlu Tüketim ve Üretim Kimin Sorumluluğu ve Hedefler için Ortaklık, Hayaller için İş birliği gibi toplumu ve dünyayı yakından ilgilendiren konu başlıkları masaya yatırılacak.

Katılımcıları Atölyeler ve Pazar Yeri ile Zengin Bir Deneyim Bekliyor

Ana sahnenin yanı sıra eş zamanlı olarak atölye çalışmalarının olacağı buluşma alanında; Impact Hub, S360, Inogar, This is Mana, Pulsec, Arbor Impact, Anlatan Eller, Toyi, Kızlar Sahada, Arkerobox gibi birçok sosyal girişimin katkıları ile sosyal inovasyondan elektronik atığa, işaret dilinden etki tasarımına kadar çeşitli atölyeler ile katılımcılara sosyal girişimcilik yaklaşımlarının ve pratiklerinin aktarılacağı yeni deneyim fırsatları sunulacak. Ayrıca Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı iş birliği ile her biri farklı alanda etkin çalışmalar yürüten sosyal girişimlerin 30 tezgâh alanının yer alacağı Sosyal Girişimcilik Pazar Yeri de buluşmada yerini alacak.

Etkinliğe katılırken ihtiyaç duymadığı eski elektronik eşyalarını getirenlerin yapacağı bağışlar ise Elektronik Atıkları Geri Dönüştürme Derneği’nin iş birliğiyle bir bilgisayar sınıfı açılmasına katkı sağlayacak.

Ücretsiz kayıt adresine ve detaylı programa buradan ulaşabilirsiniz.

Dr. (h.c.) İbrahim Bodur kimdir?

Çanakkale’nin Nevruz köyünden çıkarak memleketin sanayileşme yoluyla kalkınmasına vesile olan, ‘önce insan’ diyerek 88 yıllık ömrünü doğduğu topraklara vakfeden İbrahim Bodur, henüz 21 yaşındayken çalışma hayatına atıldı. Doğduğu toprakların insanıyla birlikte doymak, kalkınmanın Anadolu’dan başlamasına öncülük etmek temel arzusuydu. 1957 yılında nüfusu 1.000 kişiyi geçmeyen Çan’da seramik karo fabrikasının temellerini atarken, yerel kalkınmanın da ilk kıvılcımlarını ateşledi. Hayallerine yöre halkını da ortak etti. Bir olmanın, birlikte başarmanın temelleri orada atıldı. Yalnızca Çan değil tüm Çanakkale halkı ‘halka açık şirket’ kavramıyla tanıştı. Çanakkale Seramik Fabrikası’nın başarısına ortak oldu ve birlikte büyüdü. Pek çok genç eğitim olanağına kavuştu ve edindiği nitelikle yerel kalkınmaya destek oldu.

İbrahim Bodur’un inanç azim ve gayreti, yalnızca Çanakkale’de değil, Anadolu’nun her bir köşesinde vücut buldu. Mardin’den İzmir’e, Erzurum’dan Yozgat’a, Isparta’dan İstanbul’a sanayiyi götürdüğü her şehirde bölge halkıyla omuz omuza mücadele etmeye ve gayretle yerel kalkınmaya katkı sağlamaya devam etti. Yalnızca seramik sektörünün geleceğine yön vermekle kalmadı. Türkiye’nin her alanda öncü olması için birbirinden farklı sektörlerde yatırım yaptı. Topraktan başladı, gökyüzüne uzandı.

Yapılan sayısız yatırımı, eğitime verilen sürekli desteği sürdürülebilir kılmak adına Dr. (h.c.) İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfını kurdu. Milli Eğitim Bakanlığı desteğiyle geliştirilen projeler, mesleki eğitim kursları ve yenilenen yüzlerce köy okulunun yanı sıra üniversite öğrencilerine verilen burslar sayesinde pek çok parlak genç başarıyla mezun oldu.

İbrahim Bodur, yarım yüzyıldan fazla süren sanayi yolculuğunda, attığı her adımda sosyal fayda sağlamayı ve ürettiği değerleri toplumla paylaşmayı önemsedi. Vefatının ardından hayata geçirilen İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı da bu inanç doğrultusunda toplumsal sorunları çözmek için harekete geçen sosyal girişimcilere destek olmayı amaçlıyor.

İbrahim Bodur’un sanata duyduğu tutku sanayiciliğinin de öncesine dayanıyordu. Robert Koleji kütüphanesinde geçirdiği saatlerde yalnızca ders çalışmamış, edebiyatla da haşır neşir olmuştu. Şiire ve Türk Sanat Müziğine duyduğu hayranlık, daha o yaşta denemeler yazmasına ve Robert Koleji bünyesinde bir Türk Sanat Musikisi Cemiyeti kurarak konser verilmesini sağlamasına vesile olmuştu. İbrahim Bodur, büyük sanayi atılımı için harekete geçtiği ilk yıllardan itibaren sanat ile kurduğu gönül bağını korudu.

Onun değerlerinden bir gün olsun şaşmayan Kale Grubu, Karaköy Perşembe Pazarı’ndaki ilk genel merkez binasını dönüştürdüğü Kale Tasarım ve Sanat Merkezi ile sanat ve tasarım dünyası için yeni bir çekim merkezi oluşturdu.

KTSM binasının altıncı katında yer alan Kale Hafıza Karaköy, İbrahim Bodur’un anılarına ve kişisel eşyalarına ev sahipliği yapıyor. Hem ailenin değerlerine hem de tasarım felsefesine ışık tutan özel bir deneyim alanı olan Kale Hafıza Karaköy’ü, Salı-Cumartesi 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler