Sivil Sayfalar’ın Türkiye’de siyaset ve sivil toplum arasındaki dinamikleri analiz etmek amacıyla hazırladığı “Sivil Toplum ve Siyaset İlişkilerine Bakış” isimli raporda; iktidardan muhalefete, tüm kesimden katılımcıların sivil toplumdaki daralmadan ve siyasetteki içe kapanmadan rahatsızlık duymaları ve Türkiye’nin yaşadığı diğer siyasi krizlerle karşılaştırıldığında, hali hazır da yaşananın daha ağır bir süreç olarak algılamaları öne çıkan bulgulardan…
Sivil Sayfalar’ın Friedrich-Ebert Stiftung Derneği (FES) desteği ile yaptığı “Sivil Toplum ve Siyaset İlişkilerine Bakış” adlı araştırma, siyasette yaşanan krizin sivil topluma yansımalarını ortaya koymak, krizi aşmanın yollarını birlikte aramak, sivil topluma etkisizleşme ve daralma olarak yansıyan mevcut durumu değiştirmek için neler yapabileceğini keşfetmek amacıyla yapıldı. Bu kapsamda, sivil toplum profesyonelleri ve siyasi aktörlerle derinlemesine mülakatlar gerçekleştirildi.
Katılımcılara, sivil toplumun algısı, sivil toplumun kamu ve uluslararası kaynaklara erişimi, sivil toplum-siyaset ilişkisinin sağlıklı yürüyebilmesinin önündeki engeller ve öneriler, pandemi döneminde sivil toplumun durumundan oluşan beş ana bölümde 21 soru yöneltildi. Ayrıca, sivil toplum ve siyasi alandan katılımcılarla iki zoom toplantısı gerçekleştirerek bu sorular etrafında tartışıldı. Her biri ilginç ve çarpıcı tespitler içeren tüm mülakatların toplu bir analizi Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan “Sivil Toplum ve Siyaset İlişkilerine Bakış” yayınında bir araya getirildi.
“Siyasetin Sivil Topluma En Kapalı Dönemi”
Araştırmanın en dikkat çeken bulgusu, iktidar ve muhalefete yakın tüm katılımcıların, sivil toplumdaki daralmadan ve siyasetteki içe kapanmadan rahatsızlık duymaları ve Türkiye’de yaşanan son siyasi krizin öncekilerden daha ağır bir süreç olarak algılandığında ortaklaşması. Katılımcılar, iktidarın sivil topluma kulaklarının en kapalı döneminin yaşandığını vurgularken, siyaset-sivil toplum ilişkileri açısından verimsiz bir dönem olduğunu düşünüyor.
Araştırmaya göre, siyasetin sivil toplumla ortaklaştığı başarı kriterlerinde 4 başlık öne çıkıyor:
Kutuplaşmayı aşıcı/birleştirici söylem
Farklı kesimlere açıklık/kapsayıcılık
Mecliste gündem oluşturabilme
Kararları etkileyebilme
Katılımcılar, Türkiye’de kadın ve ekoloji alanlarında yürütülen sivil toplum çalışmalarının, en etkili çalışmalar olduğunda birleşiyor.
Araştırmada öne çıkan bulgular 6 başlıkta toplanıyor:
Sivil toplumun çok katmanlı etkisizleştirilmesi,
Sivil toplum-siyaset iş birliğinin açmazları,
Sivil toplum algısı, faaliyetler ve iyi örnekler,
15 Temmuz OHAL perspektifinden sivil toplum,
Pandemi döneminin sivil topluma etkileri,
Sivil toplum-siyaset iş birliğinin güçlenmesine yönelik öneriler