Panel: İnsan Hakları İletişiminin Geleceği

Panel: İnsan Hakları İletişiminin Geleceği

İnsan hakları iletişimi farklı bir biçim üretebilir mi? İletişimin harmanında umut olursa nasıl olur? Sorun yerine çözümü, karşı çıktıklarımız yerine temsil ettiklerimizi, tehditler yerine imkân ve fırsatları, mağduriyet yerine cesareti, kısacası korku yerine umudu öne çıkardığımız bir iletişim mümkün mü? 20 Eylül Cuma günü düzenleyeceğimiz “İnsan Hakları İletişiminin Geleceği” başlıklı panelde sormak istediğimiz sorulardan bazıları bunlar.

sivilalan.com'u Telegram'da Takip Edin! sivilalan.com'u Linkedin'de Takip Edin!

İnsan hakları fikri bugün sadece Türkiye’de değil tüm dünyada büyük bir saldırı altında. Dünyanın her yerinde yükselen otoriter ve popülist yönetimler bir yandan sivil toplumun faaliyet alanını daraltırken, bir yandan da toplumdaki kutuplaşmayı derinleştiriyor. Karşı karşıya olduğumuz riskler baskıcı yönetimlerle de sınırlı değil; buna jeopolitika, teknoloji ve ekoloji alanlarında yaşanan derin dönüşümleri de eklemeliyiz. Tüm bu değişimlerin çapı ve hızı, hak savunucularının yeni şartlara adapte olmalarını ve gelecek beklentilerini zorlaştırırken, onları savunma pozisyonunda bırakıyor.

Böylesi kriz dönemlerinde yenilikçilik ve yaratıcılık tekneden dışarı atılan ilk eşyalar olabiliyor. Hâlbuki onlar tam da krizleri fırsata çevirmek için tutunmamız gereken can simitleri. Elbette, işinin odağında haksızlıklar ve travmalar olan, kendini ihlalleri ifşa etmeye adayan insan hakları hareketi için pozitif iletişim kolay bir şey değil. Fakat insanları daha iyi bir gelecek fikrine ikna etmek insan hakları mücadelesi için bir seçenek değil, mecburiyet.

İşte bu gerekçelerle, yürütmekte olduğumuz “İnsan Hakları ve Yaratıcı İletişim” adlı projemizin kapanış etkinliğinde insan hakları mücadelesinin geleceğini iletişim perspektifiyle ele almak istiyoruz. Bu çerçevede panelin ilk oturumunda konuşmacılar Krizna Gomez ve Thomas Coombes bize insan hakları mücadelesinin geleceği ve insan hakları örgütlerinin iletişim araçlarını etkin ve yaratıcı bir şekilde kullanarak bu geleceği nasıl şekillendirebileceğine dair perspektiflerini sunacaklar. İkinci oturumda ise Hafıza Merkezi olarak yürüttüğümüz “İnsan Hakları ve Yaratıcı İletişim” projesi üzerine bir sohbet gerçekleştireceğiz.

Panel konuşmacılarından Krizna Gomez’in çalıştığı JustLabs, bugün insan hakları hareketinin önünde baş etmesi gerek 5 temel sorun olduğunu tespit ediyor: i) alanda birbirinden öğrenme ve işbirliği eksikliği, bölünmüşlük, ii) strateji geliştirmede durağanlık ve yenilikçi yaklaşımların eksikliği, iii) ağır hareket etme ve kısa vadeye odaklı kalma, iv) kısıtlı bir üye ve takipçi tabanı, v) yönetilemeyen karmaşa. Krizna, dünyanın dört bir yanından insan hakları örgütleriyle yürüttüğü çalışmalardan getirdiği deneyimle,  yüzümüzü neden yenilikçi yaklaşımlara ve geleceğe çevirmemiz gerektiği üzerine konuşacak.

Thomas Coombes ise bir süredir umut-odaklı iletişim (hope-based communication) adını verdiği bir yaklaşım üzerine insan hakları örgütlerine eğitimler veriyor. Thomas’a göre umut; tarih, iletişim, örgütlenme, nöroloji ve bilişsel dilbilim gibi çok farklı disiplinlerden beslenen pragmatik bir strateji. Çünkü ona göre ancak temel aldığımız değerleri ve hayal ettiğimiz hayatı anlatabildiğimiz böyle bir strateji bizi sürekli tepki veren konumdan çıkarıp kendi gündemimizi belirleyen bir konuma getirebilir. Thomas, konuşmasında işte bu stratejinin pratik adımlarını bizimle paylaşacak.

Panelin ikinci oturumunda “İnsan Hakları ve Yaratıcı İletişim” projesinde beraber çalıştığımız sinemacı Beste Yamalıoğlu, yönetmen Ali Ata Akel ve Metin Akdemir, avukat İdil Aydınoğlu, sivil toplum çalışanı Barış Karasu (İHD), araştırmacı Reha Ruhavioğlu (Hak İnisiyatifi) ve metin yazarı Pınar İlkiz (Pikan Ajans) ile beraber insan hakları mücadelesinin iletişim ve yaratıcılık alanındaki ihtiyaçları üzerine sohbet edeceğiz.

Program

14:00 – 16.00: Panel 
Krizna Gomez, Thomas Coombes

16:00 – 18.00: Tartışma 
Ali Ata Akel, Barış Karasu, Beste Yamalıoğlu, İdil Aydınoğlu, Metin Akdemir, Pınar İlkiz, Reha Ruhavioğlu

* Etkinlikte İngilizce – Türkçe simültane çeviri olacaktır.

 

Kaynak: hakikatadalethafiza.org

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler