DEMIS’in raporlarından dördüncüsü “Kadın ve Erkek Katılımcı Temsili Açısından Prime Time Tartışma Programları” başlığı ile yayınlanmıştır. Bu çalışma 2 Ekim 2018 ile 2 Kasım 2018 tarihleri arasında karasal yayın, D-Smart, Kablo TV, Teledünya, Türksat, Tivibu ve Digitürk platformlarının hepsinden seyredilebilen 24 TV, A Haber, CNNTürk, Habertürk, NTV, TRT Haber ve tvnet kanallarında prime timeda gösterilen tartışma programlarına katılan konukları incelemektedir. Konukların kadın erkek dağılımı, ekranda sunucular ile beraber kadın erkek temsili, konukların temsil ettikleri kurumlar ve iş kolları gibi veriler de toplanmıştır.
Televizyonlarda neredeyse her akşam yayınlanan tartışma programlarında kadınların konuk olarak az olması, sadece erkeklerden oluşan konukların gündeme dair konuları tartışması ve hatta kadınlarla ilgili konularda bile kadınlara söz hakkı tanınmaması gibi konular sosyal medyada da tepkilere sebep olmaktadır. Bu tepkilerin çokluğu bazen olumlu sonuçlara sebep olabilmekte ve program formatlarında küçük değişiklikler gözlemlenmektedir. Raporun kapsadığı zaman aralığında da buna benzer değişiklik bir kez görülmüştür.
Bu çalışma sonucunda bir kez daha eril bakış açısının medyadaki yansıması gözler önüne serilmektedir. Uzun yıllardır bütün kurum ve kuruluşların gündeminde olan toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumun her kesiminde ve medyada sağlanması amacı halen sağlanamamıştır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ekranlarda sağlanabilmesi, kadınların toplumu ilgilendiren her konuda tartışma programlarına eşitlikçi bir bakış açısıyla davet edilmesi ve programa katılımının sağlanması toplum nezdinde kadınların üretimleri, meslekleri, uzmanlıkları ile görünür olmasını sağlayacaktır. Böylece, sadece kadın programı olarak isimlendirilen gündüz kuşaklarında yayınlanan ve daha çok sağlık, yemek, el işi gibi konulara odaklanan programlarda değil prime time tabir edilen en çok izlenme oranlarına sahip akşam saatlerinde de siyaset, hukuk, ekonomi ve sosyal konular gibi konularda da söz hakkı olduğu gösterilebilecektir. Kadınların televizyon ekranlarında her yayın kuşağında eşitlikçi bir şekilde görünür olması toplumda toplumsal cinsiyet eşitliğine erişebilmek için önemli bir adım olacaktır.
Rapora ve rakamsal verilere ulaşmak için: http://bit.ly/rapor4_2018