Dernek Nasıl Kurulur?

Dernek Nasıl Kurulur?
Dernek Nasıl Kurulur?

Dernek kurulumu belli şartlara bağlanmış bir konu ve bu konunun teknik bilgileri merak ediliyor. Dernek nasıl kurulur, kimler hangi aşamalardan geçerek dernek kurabilir tüm bunlara şöyle genel bir bakış atalım. Dikkat edilmesi gereken pek çok husus var ve tüm bunları madde madde inceleyerek daha net bir şekilde görebiliriz. Hadi başlayalım!

Pandemi süreci ile birlikte en çok ihtiyaç duyduğumuz şeylerden biri olan canlı yayın için Streamyard‘ı ve Vpn için Vultr‘u mutlaka inceleyin!

1 – Öncelikle dernek kurmak için belli bir amacınız olmalı doğal olarak ve bu amaç etrafında toplanmış en az 7 kişi olmalısınız. Kanunen en az 7 kişi ile bir sınırlandırma getirilmiş ama bir üst sınır söz konusu değil. Tabi bir de bu kişilerden kurucu üyeler vesaire seçilmeli, üye statülerine netlik getirilmeli.

2 – Derneğinizin bir de adı olmalı elbette. Bu aşama sanıldığı kadar kolay değil. Pek çok detaya dikkat etmeniz gerekiyor. Bazı izne tabi kelimeler var ki bunları doğrudan kullanamazsınız. Peki, nedir bu izne tabi kelimeler? Türk, Türkiye, Milli, Cumhuriyet, Atatürk ve Mustafa Kemal gibi özel kelimeleri ancak izne bağlı olarak kullanabiliyorsunuz. Diğer taraftan tüm, bütün ve hepsi gibi kapsayıcı kelimeleri de kullanamazsınız. Bunları ancak belli bir üye sayısına ulaştıktan sonra kullanma imkânına sahip olabileceksiniz. Son olarak ise Türkiye’de çok sayıda derneğin olduğunu unutmamalı ve daha önce kurulmuş olan bir derneğin ismini seçmediğinizden emin olmalısınız. Bu kurallara bağlı olarak derneğinizi isimlendirebilirsiniz.

3 – Dernek tüzüğü yazımında şubeli ve şubesiz olmak üzere iki farklı şekil söz konusudur. Dernekler Başkanlığı tarafından hazırlanan örnek tüzükler olduğu için ise şanslısınız. Bu örnekleri kullanarak kendi derneğinizin bilgilerini yerleştirip, kolayca dernek tüzüğünüzü yazabilirsiniz. Yani en zor aşama gibi görünse de aslında dernek tüzüğü yazmak oldukça kolay.

4 – Dernek adresi de en az diğer aşamalar kadar önemli bir aşama. Şüphesiz ki derneğinizin bir adresi olmak zorunda… Eğer dernek adresi olarak seçtiğiniz binada farklı ikamet adresleri de varsa, bunların hepsinden bu binada dernek kurulmasına izin vermelerini istemeniz gerek. Tabi imzalı olarak… Bir de dernek adresinin kendi has ayrı bir girişi olmak zorunda. Bu şartları sağlayan bir adres ile dernek kurabilirsiniz.

sivilalan.com'u Telegram'da Takip Edin!sivilalan.com'u Linkedin'de Takip Edin!

5 – Dernek kurmak için gerekli belgeleri ise şöyle sıralayabiliriz; Tüzük, Dernek Kuruluş Bildirimi, Kira Kontratı ya da Muvafakatname ve Tebligat Listesi. Tüm bu belgeleri hazırlamanız gerekmektedir. Tüzük, 4 adet hazırlanarak tüm kurucu üyelerin imzalaması sağlanmalıdır. Dernek kuruluş bildirimi ise yine bilgileri dolduracağınız bir örnek şeklinde sunuluyor. Kurucu üye bilgilerini doldurduktan sonra dernek bilgilerini de yazarak 2 örnek olarak hazırlanmalıdır. Kira kontratının fotokopisini çekmek yeterli iken, eğer derken adresi ücretsiz tahsis edildiyse muvafakatname alınmalıdır. Örnek olarak hazırlanan ve işimizi kolaylaştıran son belge ise Tebligat Listesi… Bu belgeyi de derneğin adı, 4 kurucu üyenin bilgileri ve imzaları ile doldurduktan sonra 2 örnek olarak hazırlıyoruz. Bu belgeler fotokopi değil, hepsi aslı olacak belirtelim.

6 – Son olarak da dernek kurulumu için başvuru yapmak gerekiyor. Dernek kurmak için nereye başvurulur sorusunun cevabı ise tam olarak Dernekler Büro Amirliği’dir. Kurucu üyelerden bir kişi bu işlemi yerine getirebilir. Bulunulan ildeki Dernekler Büro Amirliğine, tüm bu evrakları eksiksiz olarak hazırladıktan sonra başvuru yapılabilir.

Dernek kurulumu aslına bakılacak olursa basit bir şekilde mümkün oluyor. İzlenecek aşamalar belli ve kolay. Ancak dernek kurulumuna karar vermiş ve ortak amaca sahip kişilerin bir araya gelmesi en önemli nokta. Sonrasında kolayca prosedürleri aşarak faaliyetlere başlanabiliyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi tarafından hazırlanan “Dernek Nasıl Kurulur?” İnfoğrafiği’ni incelemek için tıklayınız.

Sivil Toplum Kuruluşunuzun, sorunsuz, eksiksiz ve verimli yönetilebilmesi için STK Master’dan destek alabilirsiniz. 

www.stkmaster.com

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler