Starbucks Türkiye yeni sosyal sorumluluk projesi ile iletişimde engelleri kaldırmayı hedefliyor. Starbucks baristaları, Türk İşaret Dili öğrenerek, İşitme engelli misafirlere de Eşsiz Starbucks Deneyimi’ni yaşatmayı amaçlıyor.
İlk etapta Türkiye genelinde 50 mağazada pilot uygulaması yapılan
‘Elden Ele’ projesi ile işitme engelli misafirler, Starbucks mağazalarında işaret dili konuşabilen partnerler tarafından karşılanacak.
Parçası olduğu toplumlara fayda sağlamak amacıyla kuruluşundan itibaren çeşitli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiren Starbucks Türkiye, 2017 senesinde İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği ile birlikte Elden Ele projesini hayata geçirdi. Engelleri kaldırmak, farkındalık yaratmak ve işitme engellilerin günlük yaşamına dokunmak amacıyla tasarlanan proje ile tüm Starbucks çalışanlarının, Türk İşaret Dili’ni öğrenmesi hedefleniyor.
TUİK’in 2013 senesi raporuna göre Türkiye’de 4 milyonun üzerinde işitme engelli yaşıyor. Bu rakam toplam nüfusun yaklaşık %7’sine tekabül ederken, cümle yapısı ve kelime dağarcığı ile farklı bir dil olarak kabul edilen Türk İşaret Dili’nin bilinirliği ve kullanımı hala çok yayın değil.
Starbucks Türkiye, bu proje ile temel seviyede İşaret Dili öğrenen her bir bireyin, toplumda yaratabileceği farkındalık ve iletişim etkisinin önemine dikkat çekiyor.
Özenle seçilen kahve çekirdeklerinin, ustalıkla kavrulup sunulduğu mağazalarda kişiselleştirilmeseçenekleriyl
Tüm dünyada, ev ve İşyeri/okuldan sonra ziyaretçilerinin, kendilerini ait oldukları ve rahat hissettikleri bir 3.adres olma misyonuyla hizmet veren Starbucks, işitme engelli misafirlerine eşsiz ve kişisel Starbucks deneyimini en doğru ve etkili şekilde yaşatabilmek için bu projenin çalışmalarına başladı. İletişimde engelleri aşmak amacıyla İEEF ile biraraya gelerek, Türk İşaret Dili için bir kahve sözlüğü hazırlayan Starbucks Türkiye, baristalarına, mağazalarını ziyaret eden işitme engelli misafirlerine 3. adres deneyimini yaşatabileceği seviyede temel kavramları öğretmeyi amaçlıyor.
Proje kapsamında Starbucks baristaları İEEF Derneği’nden gelen eğitmenlerden günlük iletişim için gerekli genel/temel kavramları, sektörel terimleri ve Starbucks menüsünden oluşan Kahve Sözlüğü’nü öğreniyor. Baristaları eğitimleri tamamlayan ve sertifikalarını alan ‘İşitme Engelli Dostu Mağaza’lar, Eşsiz Starbucks Deneyimini yaşatmak için işitme engelli misafirlerini bekliyor.
İlk etapta 4 ildeki 50 pilot mağazasının çalışanlarının eğitimlerini tamamlayan Starbucks, uzun dönemde Türkiye’de 33 ilde bulunan mağazalarındaki 4 binden fazla çalışanının eğitimlerini tamamlayarak, işitme engelli misafirlerine de kendilerini rahat hissettikleri bir ortamda sosyalleşme imkanı sunmayı amaçlıyor.
İçinde bulunduğu topluma katkı sağlamayı amaçlayan Starbucks Türkiye, Elden Ele ile mağazalarında işitme engelli misafirlerine, kendilerini rahatça ifade edebildikleri sosyalleşme alanları yaratmayı amaçlıyor. Starbucks, işitme engelli bireylerin günlük hayatına küçük bir dokunuşta bulunmayı hedeflerken, aynı zamanda toplumun dikkatini İşaret Dili öğrenmenin önemine çekiyor ve iletişim önündeki engellerin kalkması için farkındalığın artmasına destek veriyor