Nöbetçi Kütüphane geleneksel kütüphane algısını değiştiriyor!

1519917116 NobetciKutuphane
1519917116 NobetciKutuphane

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunlara çözüm üreten “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini” anlattığı Fark Yaratanlar programı, dokuzuncu sezonuyla devam ediyor. Fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanıp internette ve televizyonda yayınlanmasıyla projelerin görünürlük kazanmasını ve izleyenlere ilham vermesini hedefleyen Fark Yaratanlar programı, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Dokuzuncu sezonun 10’uncu Fark Yaratan’ı günümüzde sayıları giderek hayatımızdan çıkmakta olan kütüphaneleri yeniden canlandırmak ve alternatif bir sosyal yaşam alanı yaratmak için kurulan Nöbetçi Kütüphane oldu.

Nöbetçi Kütüphane, geç saatlere kadar çalışabileceği bir mekan arayışında olan ancak kütüphaneler en geç 18.00 gibi kapandığı için bu konuda sorun yaşayan Cemil Sobacı tarafından Adana’da hayata geçirildi. Sobacı, 2015 yılında kendi evinin terasını kütüphaneye dönüştürerek yeni nesil alternatif bir mekan yarattı ve bu mekanı herkesin kullanımına açtı. Ortak bir çalışma alanı sağlayan Nöbetçi Kütüphane giderek daha fazla insanın ilgisini çekmeye başladı. Okurların sadece gündüz değil geceleri de çalışma ihtiyacını karşılayan kütüphane, bugün 2 şubesiyle hizmet veriyor.

Uluslararası Kütüphane Dernekleri Federasyonu’nun 2016 verilerine göre 70 bin kişiye bir halk kütüphanesinin düştüğü Türkiye’de oluşturulan bu kütüphane modeli, hem Adanalıların ihtiyaç duydukları çalışma alanını sağlıyor, hem de kütüphanede çalışma alışkanlığını geliştiriyor. Nöbetçi Kütüphane’yi yılda ortalama 65 bin okur ziyaret ediyor.

Bu kütüphanede konuşmak serbest

Nöbetçi Kütüphane, ziyaretçilerine sadece bir çalışma ortamı değil aynı zamanda bir sosyal yaşam alanı da sunuyor. Geleneksel kütüphanelerin aksine ses yapmanın ve konuşmanın serbest olduğu kütüphanede, okurlar etkileşimde bulunarak toplumsal fayda sağlayacak projelerini hayata geçirebiliyor. Kütüphane okurların önerileriyle şekillenen, eğitimlerden konserlere, şiir okumalarından söyleşilere kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler