COP23’te 5 Kişilik Burslu Pozisyon

Gorgeous castle overlooking Bonn 1
Gorgeous castle overlooking Bonn 1

Bu yıl Almanya’da düzenlenecek COP23 için iklim üzerine yazan gazeteciler için bir yarışma açıldı. Bu yarışma neticesinde içinde Türkiye’de bulunan 10 ülkeden toplam 5 gazetecinin COP23 için tüm seyahat giderleri karşılanacak.

Climate Trackers, dünyanın her yerindeki iklim takipçileri için birçok olanak ve ödülü kapsayan COP23 fırsatını başlatıyor.

Paris Anlaşması’nın imzalanmasının üzerinden iki yıl geçmesi ile birlikte şimdi hareketimizi ortaya koyma ve hızlandırma sırası bizde. Yenilenebilir Enerjiye Geçiş durdurulamaz! Trump’ın Paris Anlaşmasından çıkma isteğine rağmen, şimdi, kendisi sınır duvarlarına güneş panelleri yerleştirmek istiyor.

Dünya çapında yenilenebilir enerji, nesillerdir olduğundan çok daha büyük şanslar öne sürüyor ve bu durum ülkelerin dönüşümü üzerindeki etkiyi biraz daha arttırıyor. Mesaj çok net: Trump çekiliyor ve nerede olduğunuz önemli olmaksızın, iklim değişikliği taahhütlerini ciddi şekilde yerine getirmenin sırası geldi.

Eğer siz de bu inanılmaz dönüşümün bir parçası olmak istiyorsanız, sesinizi yükseltmenin ve Kasım ayında Almanya’da gerçekleşecek TAMAMI FONLANMIŞ olan bu seyahat fırsatımıza (COP23) katılmanın tam sırası.

COP23 için düzenlenen yarışmaya başvurmak için bu sayfayı inceleyiniz:

10 Soruda Başvuru Detayları

  1. Kim başvurabilir?

İlham verici hikayeler yazmaları ve bu hikayelerin medyada yer alması için, (senin gibi) dünyanın her yerinden genç yazarları teşvik ediyoruz ve aranızdan beş kişiyi ekibimizde yer almaları için Almanya’daki COP23’e götürerek ödüllendiriyoruz.

  1. Ne hakkında yazmalıyım?

Üç ayrı yayım penceremiz olacak. Bu yayım pencereleri kapsamında, spesifik bir konuda en az bir tane makale yazmanız gerekecek ve ödülü kazanmanız için, her konu başlığı için en azından bir tane makale yazmanız gerekiyor. Bu şu anlama geliyor: toplamda en az 3 makale yazılmış olacak.

Konu 1 (1 Temmuz – 31 Temmuz): Temiz Enerji Devrimi

İlk yayım penceresi süresince, sizlerden şunları yapmanızı bekliyoruz: (1) ülkenizdeki veya bölgenizdeki temiz enerjinin önemini ve temiz enerji için hali hazırdaki fırsatları anlatmanız; (2) fosil yakıtların, iklim değişikliği konusundaki negatif etkilerini ve milyonları nasıl tehlikeye sürüklediğini açıklamanız; (3) iyi bir şekilde yürütülecek temiz enerji devrimi konusunda daha istekli olunması için çağrı yapmanız.

Konu 2 (1 Ağustos – 31 Ağustos): İklim Bütçesini Destekleme

Gelecekteki toplumların sağlık ve refahını garantiye almak ve daha önceden belirlenmiş iklim hedeflerini başarabilmek için geleceğe yatırım yapmak zorundayız. Şimdi sorumluluk alma ve iklim bütçesinin nereye harcandığı konusunda emin olma zamanı.

Konu 3 (1 Eylül – 30 Eylül): İklim ve Sağlık

İklim değişikliği, her birimizi en temel kişisel düzeyde etkilemeye devam ediyor ve çoğumuz farkına bile varmıyoruz. Adlandırmak gerekirse, etkilenen en önemli şey sağlığımız. İklim hareketiyle birlikte, milyonların yaşamını kurtarmak için hala şansımız var.

İlk konu üzerinde başlangıç yapmak ve nasıl/ne yazılacağına dair bir takım fikir edinmeniz için, yarışmaya kaydolur olmaz sizlere açıklayıcı online bir paket ileteceğiz.

Bu konular hakkında yazarak, Bonn’daki COP23 ekibinde bir pozisyon kazanma şansınız olacak. Uçuşunuzu, konaklamanızı, COP’a girişinizi ve Climate Tracker ekibinin rehberliğini sizlere temin edeceğiz. Aynı zamanda Climate Tracker, bölgenizdeki iklim değişikliği meseleleriyle ilgili yazmanız için size rehberlik yaparken, burs programı kapsamında sizlere bir miktar cep harçlığı verecek.

  1. Yayım penceresi nedir?

Yayım penceresi, belli bir konuda ve belli sayıda makalenin yazım sürecini ifade eder. Bu programın ilk yayım süresi, 1 – 31 Temmuz arası gerçekleşecektir.

  1. Yazılarımı nerede yayımlayacağım?

Makalenizi yayımlamaya istekli bir haber sitesi, blog, gazete veya dergi bulmak zorundasınız. Bunlar; yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası düzeylerde yer alabilir. Amacınız, yazınızı daha fazla kişiye ulaşabilen bir yerde yayımlatmak ve sahte haber sitelerinden kaçınmak olmalıdır.

Daha önce hiç yayımlatmadıysanız, biz size yardımcı olabiliriz! Bunun için; aşağıda yer alan “Links and Resources” kısmını inceleyeniz ve bizimle iletişime geçmekten çekinmeyiniz.

  1. Yazı haricinde başka formatlar kullanabilir miyim?

Evet, fotoğraf galerileri (bir yerde yayımlanmış olma şartıyla), video (videonuzu Youtube’a yükleyip bağlantısını bizimle paylaşarak) veya radyo yayını (katıldığınız radyo programının bağlantısını ve konuştuğunuz kısmın deşifre metnini göndererek) gönderebilirisiniz.

  1. Yazımı hangi dilde yayımlayabilirim?

Tercih ettiğiniz herhangi bir dilde yayımlayabilirsiniz. Ulaşmaya çalıştığınız kitleye ve nedenine bağlı olarak seçebilirsiniz.

  1. Başvuru için uygun bir aday mıyım?

Herhangi bir ülkeden gelme ihtimali olan katılımcı adayı, #RaiseUParis fırsatı için seçilebilir.

Belirlenmiş bir takım özel ülkelere sahibiz. En azından bir kişiyi kesinlikle bu ülkelerden seçeceğiz:

Türkiye | Endonezya | Filipinler | Hindistan| Etiyopya | Nijerya | Mısır | Bangladeş | Peru | Pakistan

Ama dünyanın her yanından gelebilecek kişiler için diğer 4 pozisyonumuz hazır beklemeye devam ediyor.

  1. Makale yazma bursu nedir?

Makalelerinizi teslim ettikten sonra bu bursu kazanarak ekibimize katılabilirsiniz. Bursiyerlerimiz belli konularda belli sayıda makale yazmaları için ücretlendirilecektir. Aynı zamanda Climate Tracker, katılımcılara kişisel eğitimler verecek ve katılımcıların yazılarını yayımlama/yayımlatma yeteneklerinin gelişmesine destek olacak. Yazar olarak gelişmek/olgunlaşmak ve Climate Tracker ekibiyle iş birliği yapmak adına harika bir fırsat.

  1. Trackers (İklim Takipçileri) nasıl seçilecek?

En iyi yazarlar başvuranlar arasından, yazım yetenekleri ve ulaştıkları kitlenin özelliği analiz edilerek seçilecektir. Makaleler için derecelendirme sistemimizi buradan inceleyebilirsiniz: http://climatetracker.org/climate-tracker-rating-system/. En iyi skora sahip beş yazar, bursiyerimiz olarak Kasım ayında Almanya, Bonn’da düzenlenecek COP23’e Climate Tracker ekibinin bir parçası olarak katılma şansı yakalayacak.

Kaynak

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler