Zorbalıkla Mücadelede Çocuk Katılımı: Hatay’da Çocukların Yazdığı Masal Animasyona Dönüştürüldü

Save the Children Türkiye, Hatay’da depremlerden etkilenen çocukların yazdığı bir masalı 2D animasyon filmine dönüştürerek çocuk merkezli bir zorbalıkla mücadele kampanyası hayata geçirdi. Kampanya, Save the Children US (SCUS) desteğiyle uygulanarak çocukların psikososyal iyi oluşunu güçlendirmeyi hedefliyor.

Afet Sonrası Artan Risklere Karşı Çocuk Odaklı Yaklaşım

Zorbalık, çocukların güvenlik algısını, akran ilişkilerini ve psikososyal iyi oluşunu olumsuz etkileyen önemli bir sorun olarak öne çıkıyor. Deprem gibi afet sonrası koşullarda ise artan stres, sosyal bağların zayıflaması ve kırılgan yaşam koşulları bu riskleri daha da artırıyor.

Save the Children Türkiye, bu doğrultuda çocukların farkındalıklarını artıran, baş etme becerilerini geliştiren ve empatiyi güçlendiren psikososyal destek (PSS) yaklaşımları uygulamaya devam ediyor.

Masal Anlatıcılığı Atölyeleri ile Güçlenen Katılım

Hatay’da düzenlenen Masal / Hikâye Anlatıcılığı Atölyeleri, 6–9 ve 10–13 yaş gruplarından toplam 24 çocuğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Üç gün süren atölyelerde çocuklar;

  • Oyun temelli öğrenme
  • Karakter oluşturma çalışmaları
  • Duygu paylaşım egzersizleri
  • Yaratıcı yazım etkinlikleri

aracılığıyla zorbalık, empati, arkadaşlık ve kapsayıcılık temalarını güvenli bir ortamda ele aldı.

Bu süreçte çocuklar yalnızca katılımcı değil, aynı zamanda fikir ve çözüm üreten eş-yaratıcılar olarak sürecin merkezinde yer aldı.

“Bir Şans Daha”: Çocukların Hikâyesi Animasyona Dönüştü

Atölye sürecinin sonunda, 6–9 yaş aralığındaki 12 çocuk tarafından “Bir Şans Daha” adlı masal kaleme alındı.

Deprem sonrası konteyner yaşam alanlarında geçen hikâye; çatışma, yanlış anlaşılma ve uzlaşma temalarını ele alıyor. Save the Children Türkiye, çocukların anlatım dilini koruyarak bu masalı 2D animasyon filmine uyarladı.

Animasyon, çocuk besteci ve piyanist İpek Nisa Göker tarafından hazırlanan özgün müziklerle zenginleştirildi. Böylece çocukların yaratıcı üretimi, dijital platformlar aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaştırıldı.

Zorbalıkla Mücadele İçin Geliştirilen Kaynaklar

Kampanya kapsamında çocuklar, aileler ve eğitimciler için erişilebilir içerikler de üretildi:

Zorbalıkla Mücadele Kitapçığı (Türkçe & Arapça)

  • 6–12 yaş arası çocuklar için hazırlandı
  • Açık erişimli ve sesli formatta sunuluyor
  • “Bir Şans Daha” masalını içeriyor

Bilgilendirici Video Serisi

  • Çocuk dostu 10 kısa farkındalık videosu
  • Empati, akran ilişkileri ve zorbalığın önlenmesine odaklanıyor
  • Save the Children Türkiye’nin dijital kanallarında yayımlandı

Çocuk Katılımı ile Güçlenen Dayanıklılık

Save the Children Türkiye, çocuk katılımını merkeze alan bu çalışmalarla özellikle afet sonrası bağlamlarda güvenli, kapsayıcı ve destekleyici ortamların güçlendirilmesine katkı sunmayı sürdürüyor.

“Bir Şans Daha” gibi projeler sayesinde çocuklar yalnızca korunması gereken bireyler değil; aynı zamanda hikâye anlatıcıları, akran savunucuları ve toplumsal değişimin aktif aktörleri haline geliyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler