Türkiye’nin dört bir yanından sivil toplum örgütleri, uluslararası sivil alandan konuklarla Uluslararası Örgütlenme Özgürlüğü Konferansı’nda bir araya geliyor. Uluslararası konferans “Güçlü Sivil Toplum” temasıyla 11-12 Haziran 2024 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek.
Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) ve Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV) Avrupa Birliği’nin desteğiyle yürüttüğü Örgütlenme Özgürlüğünün İzlenmesi Projesi kapsamında düzenlenecek olan konferans dünyanın farklı yerlerinden sivil toplum örgütü temsilcilerini, akademisyenleri, uzmanları, aktivistleri ve politika yapıcıları bir araya getirecek.
Ne konuşulacak?
Örgütlenme özgürlüğünün çeşitli boyutlarıyla ele alınacağı iki günlük konferansta farklı oturumlarla daralan sivil alan önündeki engellerle nasıl mücadele edebileceği ve demokrasinin temel bir aktörü olan STÖ’lerin nasıl güçlenebileceği konuşulacak.
Sivil toplum örgütlerinin insan haklarını koruma ve sosyal adaleti teşvik etme gibi temel misyonlarını sürdürmelerini sağlamak için neler yapabileceği de hep birlikte tartışılacak.
Dünya çapında demokratik sistemlerin karşılaştığı zorlukları aşmak için yenilikçi anlayış ve yaklaşımları, farklı ülkelerde ve bölgelerde sivil toplumun çeşitli zorluklar karşısında nasıl direnç gösterdiğini, sivil toplum örgütlerinin değişen ortamlara nasıl uyum sağladığını, örgütlenme özgürlüğüne dair mevzuat ve düzenlemelerin sivil toplumun faaliyetleri üzerindeki küresel etkisinin konuşulacağı konferansta, uluslararası kuruluşlara ve iş birliklerine dair iyi uygulamalar da paylaşılacak.
Oturum başlıkları şöyle;
- Demokrasilerin Karşılaştığı Zorluklarla Mücadelede Yeni Yaklaşımla
- Zor Zamanlarda Sivil Toplumun Dayanıklılığı
- Örgütlenme Özgürlüğünün Korunması: Hukuki Düzenlemeler
- Küresel Sivil Toplum Gündemi ve Uluslararası Örgütlenmelerin Rolü
- Yeni Teknolojilerin Sivil Topluma Etkisi
Kimler başvuru yapabilir?
İki gün sürecek olan konferansa sivil toplum örgütü temsilcileri başvuru yapabilir. Hak temelli çalışmalar yürüten sivil toplum örgütlerine öncelik verilecektir.
- Konferansa toplamda 80 STÖ temsilcisinin katılımı kabul edilecektir.
- Konferansa istanbul dışından katılacak 30 STÖ temsilcisinin konaklama ve yol masrafları proje bütçesinden karşılanacak.
- İstanbul’dan başvuru yapacak kişilerin şehir içi ulaşım masraflarının kendilerine ait olacak.
Konferansa katılmak isteyen sivil toplum alanında çalışan akademisyen ve uzmanlar [email protected] adresinden bizimle iletişime geçebilir.
Gözden kaçırmayın;
- Uluslararası konferansa katılmak isteyenler başvuru formunu 20 Mayıs 2024 Pazartesi günü saat 18.00’e kadar doldurabilirler. Değerlendirme sonucunda konferansa katılımı uygun görülen STÖ temsilcilerine 27 Mayıs 2024 Pazartesi günü bilgi verilecek.
- Konferansla ilgili duyuruları STGM ve TÜSEV web sayfalarından ve sosyal medya hesaplarından takip edebilir ve [email protected] adresini kullanabilirsiniz.