6 Şubat 2023’te meydana gelen ve 11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, deprem bölgesine gönderilen ikinci el giysiler, yığınlar halinde çöpe dönüştü.
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, afet bölgelerine gönderilen ürünlerin ikinci el, kullanılmış, son kullanma tarihi geçmiş veya geçmeye yakın malzemeler olmaması gerekiyor. Afet bölgelerinde ikinci el giysi yardımı kabul edilmemesinin temel sebebi, salgın hastalıklar. Ayrıca, deprem gibi acil durumlarda kullanılabilir ve temiz olan giysileri, kullanılamayacak durumda olanlardan ayırmak geniş bir işgücü ve zaman gerektiriyor. Gönderilen giysilerin doğru bir şekilde tasnif edilmemesi, bu giysileri çöp haline getiriyor.
Habitat Derneği, afet bölgesindeki atık giysilerin sosyal fayda için vitrine çıkmasını hedefleyen Fazlan Vitrinde Kampanyası’nı hayata geçirdi. Kampanya kapsamında, sürdürülebilir moda sektöründe çalışan ve Habitat Derneği olarak girişimcilik hızlandırıcı programlarında destekledikleri Heartish, Swatchloop, Bangu ve Organic Sisters Toys ile yaptığımız iş birliği doğrultusunda, ikinci el giysilerin çanta, oyuncak ve yeni bir kıyafet kreasyonuna dönüştürülmesine destek olundu.
Yeniden tasarlanan kıyafetler Heartish tarafından değerlendirildi ve Hatay Defne Belediyesi Koza Evi’nden alınan kumaşlar ve tasnif edilemeyen kıyafetler birleştirilerek yeni bir kıyafet kreasyonu oluşturuldu. Ayrıca, Bangu tarafından da bu tasnif edilemeyen kıyafetler Gaziantep’in yerel kutnu kumaşıyla süslenerek kreatif çantalar haline dönüştürüldü.
Kıyafet kreasyonu ve çantalar Heartish ‘in web sitesi ve çeşitli pazar yerlerinde satışa sunuldu. Satıştan elde edilecek gelir ise depremden etkilenen kadın girişimcilerin ihtiyaçları için kullanılacak.
Son olarak Organic Sister Toys tarafından atık kıyafetlerin ileri dönüşümüyle üretilen oyuncaklar Habitat Derneği, TÜRKONFED ve SEDEFED iş birliğiyle Hatay Samandağ’da kurulan KASABA adı verilen sürdürülebilir yaşam merkezi konteynır kentinde Eğitsel Oyunlar Akademisi ile gerçekleştirilen interaktif ve hikayeli sürdürülebilirlik oyunlarıyla oyuncaklara dönüştürülerek çocuklara hediye edildi.
Fazlan Vitrinde kampanyası kapsamında Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır:“İnsanların gönderdikleri yardımın birçoğu bölgeye ulaştı ancak bölgenin ihtiyacı olan, bu yardımların sürekliliğini sağlamak. Aynı zamanda, toplama merkezlerinde bulunan birçok ikinci el kıyafet ve atık eşyalar da mevcut. İkinci el giysilerin ileri dönüşümünü sağlayarak tekstil atığı miktarını azaltabiliriz. Bu atıkları nasıl dönüştürüp, nasıl bir sosyal değer üretebiliriz diye düşündüğümüzde, derneğimiz bünyesinde desteklediğimiz sürdürülebilir moda sektöründe çalışan KOBİ’lerimizle bir araya geldik. Deprem bölgesine gönderilen tasnif edilemeyen geri dönüştürülmesini amaçlayan Fazlan Vitrinde Kampanya’sı hayata geçiriyoruz. Kampanyada atık giysilerin yeniden tasarlanması ve özgün bir koleksiyon oluşturulmasını hedefliyoruz. Bu koleksiyonla sürdürülebilirliği ve farkındalığı teşvik ederken döngüsel ekonomi temelinde sosyal değer yaratmayı planlıyoruz. Kampanyanın özellikle sürdürülebilirlik açısından da çok önemli bir değeri var. Çünkü atık durumunda olan kıyafetlerin geri dönüştürülmesi açısından kıymetli. Destek vererek buradaki üretimi canlandıracağız. Bu kapsamda elde edilen gelir depremden etkilenen kadın girişimcilerin ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak. Bu kampanyamıza destek olmak isteyen tüm kurumları elini taşın altına koyup bizlerle birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Gelin afet bölgesinde sosyal etki ve dönüşümü birlikte gerçekleştirelim.” dedi.