ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri Başvuruları Başlıyor

ÇEVKO Vakfı (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) tarafından sürdürülebilir hayata katkılarıyla öne çıkan ve Türkiye’de Yeşil Nokta markasını kullanan ulusal ve küresel sanayi kuruluşlarının katılımına açık olarak düzenlenen Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri için başvuru süreci 1 Mart 2022 tarihinde başlıyor. Bu yıl 6’ncı kez düzenlenen ödüller için başvuru süreci, 27 Mayıs 2022 Cuma günü saat 17:00’a kadar devam edecek.

ÇEVKO Vakfı (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri için başvuru süreci başladı. Türkiye’de Yeşil Nokta Marka Alt Lisans Sözleşmesi olan firmaların katılımına açık olarak düzenlenen ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri, sanayi kuruluşlarının çevre sürdürülebilirliğine katkılarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

ÇEVKO Vakfı’nın, Türkiye’deki tek temsilcisi olduğu ve çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede, 540 milyon tüketiciyi kapsayan Yeşil Nokta markasının, genişletilmiş üretici sorumluluğu modelinin en başarılı uygulama örnekleri arasında yer aldığını belirten ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Yeşil Nokta, sorumlu üreticiyi ve tüketicinin sorumluluğa gösterdiği saygı ve beğeniyi simgeliyor. Çevre ile ilgili sürdürülebilir geri kazanım çalışmalarında, belirlenen kriterleri en yüksek oranda sağlayan kuruluşlarının yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirmekte oldukları örnek çalışmaları ödüllendirirken aynı zamanda piyasaya süren konumda olan tüm firmaları benzer çalışmalara özendirmeyi ve teşvik etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Yeşil Nokta Marka Alt Lisans Sözleşmesi olan tüm firmaların katılımına açık olan Yeşil Nokta Ödülleri, Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları, Ambalajda Önleme Uygulamaları ve Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları kategorilerinde düzenleniyor.

ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri’nin 2022 yılı başvuruları 1 Mart – 27 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek; Küçük ve Orta Ölçekli İşletme ve Büyük Ölçekli İşletme olmak üzere 2 ayrı sınıfta ödüller verilecek.

ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri başvuruları, yesilnoktaodulleri.org web sitesi üzerinden alınıyor.

Ödül sürecinde önceki yıllarda Yeşil Nokta Sanayi Ödülü’nü almaya hak kazanan firmalar şöyle sıralanıyor: Abdi İbrahim, Akçansa, Anadolu Efes, Bayer, Boyner, Coca-Cola, Eczacıbaşı Girişim, Danone Hayat, Frito Lay, Hidropar, Korozo Ambalaj, Kurtsan İlaçları, Mey/Diageo, Mondi Tire Kutsan, Nestle Waters, PepsiCo Türkiye, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser, Sarten Ambalaj, Şişecam, Tat Gıda, Tetra Pak, Tofaş, Unilever ve Vestel Beyaz Eşya.

Yeşil Nokta Markasının Türkiye’deki Tek Temsilcisi ÇEVKO Vakfı

ÇEVKO Vakfı 2003 yılında PRO-Europe’la yaptığı sözleşme kapsamında uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkının tek sahibi konumunda bulunuyor. Avrupa’da çok yaygın olan bu markayı ülkemizde de geri kazanım konusunda yasal sorumluluklarını yerine getiren ve ambalajlarında kullanmak isteyenler, ÇEVKO Vakfı ile alt lisans sözleşmesi yaparak “Yeşil Nokta” markasını kullanabiliyorlar.

Türkiye’de 1100’e yakın firma piyasaya sürdüğü ürünlerinin ambalajında Yeşil Nokta markasını kullanıyor ambalaj atıkları ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirdiğini, geri dönüşüm sistemine mali katkı tüketicilerine sağladığını gösteriyor.

Tüketiciler Türkiye’de Yeşil Nokta Kullanan Şirketleri Önemsiyor

ÇEVKO Vakfı’nın “Yeşil Nokta” markası üzerine yaptırdığı araştırmanın sonuçları, Türkiye’de tüketicilerin Yeşil Nokta kullanan şirketleri önemsediğini ortaya koyuyor. İstanbul’da satış noktalarında yüz yüze görüşmeler ve Türkiye genelinde de internet yoluyla yapılan araştırmanın sonuçları, her 10 kişiden 7’sinin “Yeşil Nokta” işaretini tanıdığı; “Yeşil Nokta”yı tanıyan her 3 kişiden 1’nin de alışverişlerinde satın aldığı ürünlerin “Yeşil Nokta”lı olmasına dikkat ettiğini gösteriyor. Araştırmada “Yeşil Nokta” markasının şirketlere önemli bir değer kattığını ortaya koyuyor.

Araştırma kapsamında tüketiciler, “Yeşil Nokta” kullanan şirketleri;

  • Çevreye saygı duyan,
  • Sorumluluk bilinci yüksek,
  • Geri dönüşüme destek veren şirketler olarak tanımladılar.

Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün büyüyen ve güçlenen Yeşil Nokta ailesi üyelerinin çevre ile ilgili sürdürülebilir çalışmalarını kamuoyuna duyurmayı hedefliyor. Ödül sürecine katılan ve belirlenen kriterleri en yüksek oranda sağlayan kuruluşların, yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirmekte oldukları örnek çalışmaları ödüllendirmek ve aynı zamanda piyasaya süren konumda olan tüm firmaları benzer çalışmalara özendirmek ve teşvik etmek de ödüllerin hedefleri arasında yer alıyor.

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler