Çocuk ve Barış Araştırmaları’ndan Yeni Yayın: “Kendini Koruma Olarak Oyun”

Çocuk ve Barış Araştırmaları kapsamında  hazırladığımız kitapçıkların ikincisi olan “Kendini Koruma Olarak Oyun” çalışmasını sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Wendy Russell ve Stuart Lester tarafından yazılan, “Çocukların Oyun Hakkı” başlıklı makalenin bir bölümü alınarak hazırlanan bu kitapçık, özellikle oyunu yeniden tanımlamak ve oyun hakkının, çocukların gelişim, korunma ve katılım hakları çerçevesinde nereye ya da nerelere denk düştüğünü yeniden düşünmek için oldukça ayrıntılı bir yol haritası çizmektedir.

Çocukların oyun aracılığıyla kendilerini koruma becerisi kazandıklarına, esneklik ve uyumlanma mekanizmaları geliştirdiklerine ve oyun deneyiminin beyin gelişimini etkileyerek iyilik halini desteklediğine dair farklı araştırma ve vakalardan örneklerin  yer aldığı bu bölümü, oyun hakkını yeniden düşünmek adına önemli buluyoruz.

Çocukların oynamak için zamana ve mekana ihtiyaç duydukları gerçeği çoğu zaman daha büyük politikalar, planlar ya da pratikler içerisinde geçiştiriliyor ya da görmezden geliniyor fakat, bunun büyük bir bedeli olduğunu hatırlamak ve hatırlatmak gerekiyor. Çocuk hakları savunuculuğu yaparken, oyun savunuculuğunun da bunun önemli bir parçası olduğunu düşünüyoruz ve en küçük ölçekte bile olsa, oyuna yer açmanın çocukların kendileri ve çevreleri ile barışçıl bir ilişki kurmalarında etkili olduğuna inanıyoruz.

Bu alandaki bir çok araştırmadan beslenerek hazırlanan ve ilk defa Türkçe’ye çevrilen bu çalışmanın, yeni çalışmalara ve tartışmalara alan açması dileğiyle.

Kitapçığa buradan  erişebilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler