“Mezun Gençleri Profesyonel Hayata Hazırlamayı ve Fırsat Eşitliği Sağlamayı Hedefliyoruz!”

Esas Sosyal Direktörü Özlem Akgün Eşmeler: Az Bilinen Devlet Üniversitelerinden Mezun Gençleri Profesyonel Hayata Hazırlamayı ve Fırsat Eşitliği Sağlamayı Hedefliyoruz

Esas Holding’in sosyal yatırım birimi Esas Sosyal’in vizyonu ve misyonundan bahseder misiniz?

Özlem Akgün Eşmeler: Esas Holding’in sosyal yatırım birimi Esas Sosyal, Holding’in sorumlu vatandaşlık değerini, merhum Şevket Sabancı ve ailesinin topluma geri verme vizyonu ile birleştirmiştir. Biz de bu değerler ve vizyon çerçevesinde sürdürülebilir sosyal etki yaratarak toplumsal sorunlara çözüm olmayı misyon edindik. Esas Holding’in 5 ana iş kolu arasında yer alan ve sosyal yatırımlar yapmak amacıyla kurulan Esas Sosyal olarak hayırseverlik anlayışından çok ötede kümülatif sosyal fayda sağlayarak ulusal ve küresel bazda toplumsal sorunlara çözüm modelleri oluşturuyoruz. Bu kapsamda ilk sosyal yatırım alanımız olan gençlik ve istihdamı odağımıza alarak programlarımızı hayata geçirdik. Sabancı ailesinin çok değerli üyeleri merhum Şevket Sabancı ve Sayın Hayırlı Sabancı’nın adını taşıyan programlarımızla her geçen gün daha fazla gence derinlemesine destek sağlamak en büyük hedefimiz.

Esas Sosyal olarak gençlik ve istihdam alanına odaklanıyorsunuz. Bu kapsamda hayata geçirdiğiniz programlarınız nelerdir?

Özlem Akgün Eşmeler: Sürdürülebilir ve ölçülebilir sosyal yatırımlar yapıp ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlayarak gerçekleştirdiğimiz 30’u aşkın araştırma sonucunda, odağımıza aldığımız gençlik ve istihdam alanında eğitimli genç işsizliğinin en önemli sorunlarımızdan biri olduğunu gördük. Hem toplumumuz hem de gelecek nesiller için gün geçtikçe daha büyük bir sorun haline gelen bu konuya çözüm modeli oluşturmayı kendimize görev edindik. Araştırdıkça gördük ki az bilinen devlet üniversitelerinden mezun gençler, daha çok bilinen üniversitelerden mezun olan akranlarına göre dezavantajlılar. Biz de gençlerin başarılarının mezun oldukları okulların bilinirliğiyle gölgelenmesine göz yummak istemedik ve 2016 yılında Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı’nı hayata geçirdik. Program kapsamında gençlere sivil toplum kuruluşlarının (STK) kurumsal iletişim, finans ve muhasebe, insan kaynakları, idari işler, satın alma, bilgi teknolojileri ve kaynak geliştirme gibi birimlerinde 12 ay tam zamanlı ve maaşlı iş deneyimi fırsatı sunuyoruz. Böylece gençler ilk iş deneyimini edinirken STK’lara da nitelikli ve genç iş gücü sağlıyoruz. Program, gençleri profesyonel hayata hazırlarken diğer taraftan İlk Fırsat Akademisi ile 250 saatten fazla eğitim ve gelişim desteği de veriyor. İngilizce eğitiminin yanı sıra Dünya Ekonomik Forumu’nun 21. yüzyıl becerileri olarak adlandırdığı alanlarda pek çok eğitime katılan gençler, aynı zamanda önemli kurumların yöneticilerinden mentorluk desteği de alıyorlar. STK’larda iş deneyimi kazanan bu gençler, ek olarak prova mülakatlar, söyleşiler vb. etkinliklerde alanında uzman kişilerin engin bilgilerinden yararlanıp geleceğe ve iş dünyasına hazır olarak programı tamamlıyorlar. Geçtiğimiz yıllarda katılımcıların program bitmeden iş teklifi alma oranı %82 olurken, 6 ay sonundaki istihdam oranı ise %100 olarak gerçekleşti. Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı’ndan mezun olan 2020 Katılımcısı 55 genç arasında, programın bitişiyle birlikte hâlihazırda çalıştıkları STK’larda göreve devam etmeyi tercih edenler olduğu gibi, kazandıkları deneyimle özel sektör kurumlarına geçiş yapmaya hazırlanan gençler de yer alıyor. İlk Fırsat Programı’nın 2021 dönemi Eylül ayında başladı, yeni gençlerimize başarı; 28 Ekim’de mezun olacak 2020 katılımcılarımıza da yollarının açık olmasını diliyorum. Kariyer hayatlarında her daim bizi yanlarında hissedeceklerinden şüpheleri olmasın.

Tüm bu tecrübelerimizden yola çıkarak gençlerin önlerine çıkan ve aşmaları gereken bir başka engelin ise yabancı dil yeterliliği olduğunu gördük. Fark ettiğimiz bu sorunla birlikte 2021 yılında Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım Programı‘nı hayata geçirdik. Program kapsamında bir adım geriye giderek, az bilinen devlet üniversitelerindeki öğrencilere mezuniyet öncesi İngilizce eğitimi verilerek, iş ararken önlerine çıkan İngilizce yetkinlik engellerinin ortadan kaldırılmasını hedefledik. Gençlerin; 12 ay süresince, 3 kur online canlı sınıflarda İngilizce eğitimi alarak en az orta seviyede yabancı dil bilgisi ile mezun olmalarını amaçlıyoruz. İngilizce Fırsatım, bir dil programı olmanın ötesinde öğrencilere okuldan işe geçiş süreçlerini kolaylaştıracak eğitimler ile İngilizce CV hazırlama, bire bir İngilizce ve mülakat koçluğu gibi deneyimler sunan kompakt bir kişisel gelişim programı olma özelliğini de taşıyor. Program sonunda gençler Berlitz tarafından uluslararası geçerliliği olan bir sertifikaya sahip olacak. Gençlerin dil konusunda kendilerini daha güçlü hissetmelerini ve profesyonel hayat hazırlanmalarını sağlayan programımız halen devam ediyor. Katılımcılarımızın 3. kurları tamamlamalarının ardından yeni dönem için başvuruları açmayı hedefliyoruz.

Programlarınız bugüne kadar nasıl bir sosyal fayda sağladı? Bu faydayı sürdürülebilir kılmak için neler yapıyorsunuz?

Özlem Akgün Eşmeler: Programlarımızla bugüne kadar 200’ü Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat, 150’si ise Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım Programı’nda olmak üzere toplam 350 gence destek sağladık ve sağlıyoruz. Programlarımıza dâhil olan gençleri takip etmeyi bırakmıyor, program sonrasında da gelişimlerini destekliyoruz. Katılımcılarımız, programlarla ilgili geri bildirimleri, tecrübeleri ve yaratıcı fikirlerini bizlerle paylaşarak, Programların gelişimine de katkı sağlıyorlar. Bu bakış açısıyla yolumuza devam ederken her katılımcımızı, her destekçimizi ve yanımızda yürüyen herkesi ekosistemimize katıyoruz. Ekosistemimiz içinde kurumsal destekçilerimizin büyük bir payı var. 2019 yılından bu yana gün geçtikçe çoğalan kurumsal destekçilerimiz yarattığımız sosyal faydanın sürdürülebilir olması açısından bizim için çok değerli. Şimdiye kadar bize destek olan Agito, Akfen Holding, BLG Trusted Advisors, Defacto, Denizbank, Dimes, Doğan Holding, Esas Gayrimenkul, Fiba Group, HD Holding, İnfonet, Kibar Holding, Koton, Mynet, Nobel İlaç, Pegasus Hava Yolları, Sanko Holding, Tahincioğlu Holding, Ünlü&Co, Volkswagen Doğuş Finans ve Yataş ve bu yıl aramıza katılan 10 yeni kurumsal destekçimiz ile el ele vererek daha fazla gence fırsat eşitliği sağlamayı amaçlıyoruz. Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat kapsamında STK’larda 12 ay tam zamanlı ve bordrolu olarak çalışan program katılımcılarının maaşları, Esas Holding ve vizyonumuzu paylaşan kurumsal destekçiler tarafından karşılanıyor. Kurumsal destekçilerimiz finansal katkının yanı sıra mentor olarak gençlerle deneyimlerini de paylaşıyor, prova mülakatlar, söyleşiler vb. etkinliklere katılarak gençlerin iş dünyasına hazırlanmalarına katkı sağlıyorlar.

Programlarınız gençlerin hayatlarında büyük değişiklikler yaratıyor. Bizimle örnek başarı hikayeleri paylaşabilir misiniz?

Özlem Akgün Eşmeler: İşverenler, sadece belirli üniversitelerden mezun gençlerin başvurularını değerlendirdiği için az bilinen devlet üniversitelerinden emek verip eğitimini tamamlayan gençlerimiz iş bulmakta büyük güçlük çekiyor. Bu süreç gençlerimizin özgüvenini çok etkiliyor. Biz de Programımızı hayata geçirirken gençlerimizin potansiyelini ortaya çıkarmayı, kendilerini ve yeteneklerini keşfetmelerini sağlamayı, kendine inanan, sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş, topluma yararlı bireyler olarak mezun olmalarını hedefledik. İlk günden bugüne baktığımızda gençlerin hayatlarında hem profesyonel hem de sosyal açıdan büyük farklar yarattığımızı görmek ve başarı hikâyelerine tanıklık etmek bizleri çok mutlu ediyor.  Gençlerimizin bir kısmı henüz program bitmeden, bir kısmı ise mezun olur olmaz özel sektör, kamu, sivil toplum kuruluşu olmak üzere birbirinden farklı kurumlardan iş teklifi alıyor. Katılımcılarımız arasında, çalışmayı hedefledikleri kurumlarda çalışma imkânı bulan pek çok gencimiz var. Birkaç örnek vermem gerekirse, Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat Programı’na katılmadan önce istediği firmanın mülakatına dahi kabul edilmemiş bir gencimiz programımızdan mezun olduktan sonra mülakata çağırılabiliyor. Bir diğer örneğimiz küçük yaşlarda bir sivil toplum kuruluşunun etkinliğinde bulunmuş ve büyüyünce orada çalışmayı hayal etmiş bir gencimiz, şu an hayalini kurduğu STK’nın kadrosunda çalışmalarını sürdürüyor. Bununla birlikte hep kurumsal hayatta çalışmayı hedefleyen, ilk iş deneyimini sivil toplum kuruluşunda edinerek, çalıştığı kurumun yarattığı faydayı ve etkiyi görüp içselleştirerek kariyerini ilk başladığı sivil toplum kuruluşunda ilerleten ve kısa zamanda bu kurumda yönetici olan gencimiz, yeni katılımcılarımızın yöneticisi olarak deneyimlerini paylaşıyor.

Gençlik ve istihdam alanına odaklanarak geliştirdiğiniz programlar çerçevesinde yarattığınız ekosistemden ve Kurumsal Destekçilerinizden bahseder misiniz?

Özlem Akgün Eşmeler: Esas Sosyal olarak toplumsal sorunlar için el ele vererek maksimum fayda yaratılabileceğine inanıyoruz. Bu inançla çıktığımız yolda bizi yalnız bırakmayan Kurumsal Destekçilerimize çok teşekkür ediyoruz. Şevket Sabancı Vizyonuyla İlk Fırsat ve Hayırlı Sabancı Desteğiyle İngilizce Fırsatım Programları çevresinde aralarında kurumsal ve ayni destekçiler, katılımcılar, mentorlar, mezunlar, STK yöneticileri, İK profesyonelleri ve eğitmenlerin de yer aldığı 2000 kişiyi aşan güçlü bir ekosistem geliştirdik. Programlar sonrasında da ekosistemimize kattığımız gençleri yakinen takip ederek profesyonel hayatlarında onlara destek oluyor ve iletişimi sürdürüyoruz. Bu amaçla geliştirdiğimiz ekosistemimizi büyütmeyi, kümülatif fayda yaratarak az bilinen devlet üniversitelerinden mezun daha fazla genci profesyonel hayata hazırlamayı ve fırsat eşitliği sağlamayı hedefliyoruz.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler