PERYÖN’den “İş’te BirlİKte” Projesi ile Kurumlara Cinsiyet Eşitliği Desteği

PERYÖN’den “İş’te BirlİKte” Projesi ile Kurumlara Cinsiyet Eşitliği Desteği

PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği kurumlarda toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde çeşitliliği ve çoğulculuğu önemseyen insan kaynakları süreçleri oluşturularak istihdam konusunda yaşanacak ayrımcılığın önüne geçilmesi amacıyla“İş’te BirlİKte” Projesini başlattı.

Çalışma hayatındaki paydaşların; toplumsal cinsiyet eşitliği fikrine açık ve farkındalığı yüksek yapıya kavuşturulması için, insan kaynakları çalışanlarının ve dolayısıyla kurumların “bilgilendirilmesi” ve “eğitim programlarına dahil edilmesi hedefiyle PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği yeni bir projeye imza attı.

Proje kapsamında insan kaynakları yöneticilerine yönelik yapılacak eğitimlerin yanı sıra, etkinin sürdürülebilir olması için İK süreçlerine dair bir araştırma yapılacak ve bir rehber geliştirilecek.

sivilalan.com'u Telegram'da Takip Edin!sivilalan.com'u Linkedin'de Takip Edin!

AB tarafından desteklenen Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı kapsamında, İstanbul Gedik Üniversitesi ortaklığında “Çalışma Hayatının Çeşitlilik Odaklı Yapılandırılması” amacıyla hayata geçirilen “İş’te BirlİKte” Projesi basın, kamu, STK ve özel sektör temsilcisinden oluşan 150 kişinin katılımıyla tanıtıldı.

PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Akkuş ve Hrant Dink Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Betil’in açılış konuşmalarını yaptığı toplantıda PERYÖN Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Engin ve İstanbul Gedik Üniversitesi Öğretim Üyesi, Kadın Girişimciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ayşin Şişman projeyi tanıttı. Toplantı kapsamında Headline Çeşitlilik Yönetimi Kurucusu Arzu Pınar Demirel moderatörlüğünde “Eşitliğe Koşanlar” konulu bir de panel gerçekleştirildi. İstanbul Gedik Üniversitesi Öğretim Üyesi, Kadın Girişimciliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Ayşin Şişman, QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar, Borusan İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, GittiGidiyor Çalışan Deneyimi Direktörü Murat Yüksel, İBB-İK ve Organizasyonel Yönetim Başkan Danışmanı Yiğit Oğuz Duman panelde toplumsal cinsiyet eşitliğinde iş dünyası ve kamudan örnek uygulamaları paylaştı.

PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, açılış konuşmasında Türkiye’nin Dünya Ekonomik Forumu’nun raporuna göre cinsiyet eşitsizliğinde 149 ülke arasında 130. sırada yer aldığına dikkat çekti. Öztınaz, “Temel bir insan hakkı olan çalışma hakkından yararlanmada toplumsal cinsiyet temelinde yaşanan ayrımcılık, bireylerin işe alım sürecinden başlayarak tüm iş hayatı boyunca doğrudan veya dolaylı açık veya örtülü biçimde kendini göstermektedir. Proje ile ayrımcılık karşıtı, kapsayıcı ve cinsiyet çeşitliliğini önemseyen İK politikalarının geliştirilebilmesi ve yerleştirilebilmesi adına meselenin hem akademik olarak incelenmesi hem de uygulanabilir olması amaçlanmaktadır’’ dedi.

Toplantıya katılan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Türkiye’de çocuk ve kadının sıkıntılı bir süreç yaşadığını belirterek, “Bu sıkıntıları hem verilerle hem sahada gören bir arkadaşınızım. Birçok şey beynimizde başlıyor. Bizlere düşen görev yılmadan usanmadan bu alanlara hizmet etmemizdir. Belediye Başkanı olduğumda ‘kaldırımlarda, caddelerde yüksek topuklarla sizleri yürüteceğiz diye söz verdim. Nişantaşı’ndan onu başlatacağız” dedi.

İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Akkuş 2016 yılında üniversitede kurdukları 2 merkez ile kadın girişimciliği ve toplumsal cinsiyet çalışmalarını görünür kılmaya başladıklarını belirterek, “Araştırma projeleri, seminer çalışmaları hem kurum içi hem de paydaşlarımız ile yoğun çalıştığımız bir 3 yıl geride kaldı. PERYÖN ile birlikte yürütülecek ‘İş’te BirlİKte Projesi’ ilekurumlardakapsayıcı, ayrımcılık karşıtı politikaların yerleşmesive uygulamaların üretilmesi akademik anlamda desteklediğimiz bir çalışma olacaktır” dedi.

Hrant Dink Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Betil ise “Türkiye’de çalışma hayatında toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılıklarla mücadele edilmesine ve sadece kadın ve erkek cinsiyet kimliği üzerinden değil LGBTİ bireylerin de çalışma hayatında yaşadıkları ayrımcılık için kapsayıcı çözümler üretilmesine önem verilmektedir. Bu amaçla da, Türkiye’de toplumsal cinsiyet, LGBTİ+ bireyler ve çalışma hayatında bu çerçevede yaşanan ayrımcılık PERYÖN tarafından araştırılması ve işe alım süreçlerinde rol alan İK sorumlularına yönelik faaliyet etkinlikleri ve eğitim programlarının uygulanması programlanmaktadır” dedi.

PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Aykut Engin ise proje kapsamında düzenlenecek eğitim faaliyetlerine 30 firma ve 10 kar amacı gütmeyen kurumun İK’dan sorumlu personelleri dahil edilerek interaktif ve uygulamalı eğitim alacaklarını belirtti. Engin, bu 40 kuruluşun haricinde toplumsal cinsiyet ve LGBTİ+ bireylerle ilgili çalışmalar yürüten proje faaliyetlerinin tümüyle birlikte İş, STK, Akademi ve Kamuya ulaşılacağını kaydetti.

İstanbul, Adana, İzmir ve Bursa’da yuvarlak masa toplantıları yapılacak

Bir yıl boyunca sürecek projede işe alım ve sonrası süreci yöneten insan kaynakları yöneticilerinde cinsiyet kimliği ve toplumsal cinsiyet temelinde yaşanan ayrımcılığa dair hassasiyet geliştirerek ve farkındalık oluşturarak proje neticesinde somut bir çıktı ortaya çıkarılacak. Bu somut çıktının kurumların insan kaynakları politikalarına entegre edilmesi ve sürdürülebilirliği sağlanacak. PERYÖN, belirlenen şehirlerde insan kaynakları yöneticilerine yönelik etkinliklerin ve eğitim programları gerçekleştirilmesine öncülük ederken, İstanbul Gedik Üniversitesi projenin akademik ayağından sorumlu olacak. İstanbul Gedik Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde kurulacak proje ekibiyle mesele bütüncül ve kapsayıcı bir bakış açısıyla ele alınacak.

Proje kapsamında PERYÖN ile İstanbul Gedik Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü içerik yönetimiyle İstanbul, Adana, İzmir ve Bursa olmak üzere belirlenen bu dört şehirde yuvarlak masa toplantıları organize edilecek ve toplantılar neticesinde bir rehber hazırlanacak.

Her bir yuvarlak masa toplantısı yarım gün sürecek olup, toplantılara bölgenin, proje ekibinin yanı sıra akademisyenlerden, İK dünyasından ve STK temsilcilerinden 20’şer kişi katılacak. Her toplantı sonucunda sonuç bildirgesi yayınlanacak.

Ayrıca çalışma hayatında cinsiyet eşitliğini önemseyen ve iyi uygulama örnekleri geliştirebilmiş bir AB ülkesinde, bir adet iki gün sürecek bir yuvarlak masa toplantısı düzenlenecek. Proje ekibinden dört kişinin iştirak edeceği toplantıların bir gününde, iyi uygulama örneklerinin yerinde görülmesi için saha ziyaretleri gerçekleşecek.

Hedef gruplar belirlendi

Proje kapsamında düzenlenecek eğitim faaliyetlerine 30 firma ve 10 kar amacı gütmeyen kurumun İK’dan sorumlu personelleri dahil edilerek interaktif ve uygulamalı eğitim alacak. Bu 40 kuruluşun haricinde toplumsal cinsiyet ve LGBTİ+ bireylerle ilgili çalışmalar yürüten proje faaliyetlerinin tümüyle birlikte İş, STK, Akademi ve Kamuya ulaşılacak.

Proje çerçevesinde oluşturulacak bir portal sayesinde İK rehberi hazırlanacak ve herkese açık hale getirilecek. Başta projeye dahil olan 40 kuruluşun çalışanları olmak üzere, projeye katılmamış olsa dahi Türkiye genelinde faaliyet gösteren diğer şirket ve STK’lar ile çalışanları, toplumsal cinsiyet temelinde ayrımcılığa uğradığı için çalışma hayatına dahil olmayan bireyler, sendikalar ve bakanlık gibi karar alıcı kurumlar ve temsilcilerinin faydalanması sağlanacak.

Dijital medya etkin şekilde kullanılacak

Projenin farkındalığının artırılmasına yönelik bir yıl boyunca dijital medya etkin şekilde yönetilirken, proje görünürlüğü yaygın şekilde sağlanacak. Proje sonunda karar alıcılar nezdinde de farkındalık ve politika geliştirme çalışmaları yapılacak. Kapanış etkinliği ile projede özellikle iyi uygulama örneklerinin görünürlüğünün arttırılarak bu sayede ülkede benzer uygulamalara yönelik motivasyon artışı bekleniyor.

Çevre faktörü de düşünüldü

Proje geliştirilirken çevre faktörü de göz önünde bulunduruldu. Projenin uygulanması sırasında çevreye zararlı herhangi bir atık üretilmeyecek. Proje kapsamında yürütülecek görünürlük materyalleri dijital ağırlıklı olacak ve yine proje kapsamında hazırlanacak olan afiş ve broşürler geri dönüşüm maddelerinden üretilecek.

Projede bir yıllık çalışmaların sonucunda kamu, basın, sivil toplum, akademi ve özel sektör temsilcilerinden 150 kişinin katılımıyla ayrıca kapanış oturumu gerçekleştirilerek ve proje sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak. Ayrıca eğitim katılımcıları da kendi deneyimlerini iyi uygulama örneği olarak kamuoyu ile paylaşacak.

PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği için: www.peryon.org.tr

İstanbul Gedik Üniversitesi için: www.gedik.edu.tr

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler