Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Türkiye’de desteklediği projelerle güçlenen, yaşamları değişen, çevrelerine de bu olumlu etkiyi yayarak başkalarına da destek olan insanların öykülerini anlatan yeni bir kampanya hazırladı. “Bence Mutluluk” adını taşıyan kampanya, insanları neyin mutlu ettiğine odaklanmanın bizi daha iyi bir dünyaya götüreceğini hatırlatan altı kısa filmden oluşuyor.
İnsan neyle yaşar? Mutluluk insanın hayatında ne kadar önemli? Nasıl mutlu oluruz? Başkalarının daha mutlu yaşamasına nasıl katkıda bulunabiliriz? Eski çağlardan beri sorulan bu soruların cevapları basitmiş gibi görünse de herkes için farklı olabiliyor.
Dünyadaki tüm bireylerin insan onuruna yakışır yaşamlar sürmesi ve 2030’a kadar Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşılması için çalışan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), “Bence Mutluluk” adlı yeni kampanyasında Türkiye’de yaşamına dokunduğu altı insanın öyküsüne mercek tutuyor.
UNDP’nin desteklediği projelerle güçlenen, yaşamları değişen, çevrelerine de bu olumlu etkiyi yayarak başkalarına da destek olan insanların; Antalya’dan Barış Yüksel, Kilis’ten Nimet Taş, Mardin’den Nurettin Kılıç, Isparta’dan Rabia Aydemir, İstanbul’dan Şirin Muhammed ve Ordu’dan Ulaş Tepe’nin yaşamları altı kısa filmlik bu seride anlatılıyor.
Her filmin sonunda ise, hikayesi anlatılan insanların “Sizce mutluluk nedir?” sorusuna verdikleri cevaplar duyuluyor.
İnsanların mutlu olması için gerekli koşulların nasıl sağlanabileceği sorusunu sordurmayı amaçlayan bu kampanya ile, UNDP’nin desteğiyle yürütülen çalışmalar ve insanların mutluluğu arasındaki ilişki inceleniyor. Aynı zamanda, insanları neyin mutlu ettiğine ve bunu etkileyen faktörlere odaklanmanın sürdürülebilir kalkınma yolunda yol gösterici olabileceği, bizi daha mutlu ve sağlıklı bireylerin yaşadığı bir dünyaya götürebileceği hatırlatılmak isteniyor.
Kalkınma çalışmalarında mutluluğa odaklanmanın önemine değinen UNDP Başkanı Achim Steiner de bu yılın başlarında kaleme aldığı bir makalede şöyle diyor: “Bu yıl açıklayacağımız İnsani Gelişme Raporu, gelir düzeyi ve ortalama rakamların ötesine geçen yeni veriler ile eşitsizliğin ayrıntılı bir resmini çizecek. Nasıl ilerlediğimizi, bazen neden başarısızlığa düştüğümüzü anlamak ve sonuçta hepimizin yaşamlarının kalitesini artırmak istiyorsak, mutluluğun peşinden koşmak bize bir cevap sunabilir.”
#BenceMutluluk
#HappinessIs
BARIŞ YÜKSEL:
Demreli Barış Yüksel, “Gelecek Turizmde” desteğiyle köyünün değerlerini koruyup misafirlerle paylaşmak için komşularıyla birlikte yola çıktı. Birlikte, yıllar içinde Likya Yolu’nda rol model oluşturan bir mola noktası yarattılar.
Likya Yolunda Bir Tarih Molası Projesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığı ile yürütülen “Gelecek Turizmde” projesi kapsamında destekleniyor.
Barış Yüksel için mutluluk nedir?
NİMET TAŞ:
Nimet Taş, Kadınların Güçlenmesi ve Sosyal Uyumun Desteklenmesi Projesi’nin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile iş birliği içinde yürütüldüğü merkezlerden biri olan Kilis Çok Amaçlı Toplum Merkezi’nde (ÇATOM) 20 yıldır yöneticilik yapıyor.
Nimet Taş için mutluluk nedir?
NURETTİN KILIÇ:
Mardin Barosu’na kayıtlı olarak görev yapan avukat Nurettin Kılıç, “Türkiye’de Adalete Erişim için Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek (SILA) Projesi” kapsamında düzenlenen eğitimlere katıldıktan sonra dezavantajlı gruplarla ilgili çalışmalarını geliştirdi.
Türkiye Barolar Birliği, T.C. Adalet Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülen “Türkiye’de Adalete Erişim için Adli Yardım Uygulamalarının Geliştirilmesine Destek (SILA) Projesi”, İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı tarafından finanse ediliyor.
Nurettin Kılıç için mutluluk nedir?
RABİA AYDEMİR:
Rabia Aydemir, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığı ile yürütülen “Gelecek Turizmde” projesi desteğiyle Türkiye’nin “Lavanta Kokulu Köyü”ne dönüşen Kuyucak köyünde Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimciler Kooperatifi Başkanı.
Rabia Aydemir için mutluluk nedir?
ŞİRİN MUHAMMED:
28 yaşında 3 çocuk annesi Suriyeli Şirin Muhammed, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülmekte olan Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi’nin (TDP) “Yetişkinler İçin Dil Eğitimi Bileşeni” kapsamında İstanbul Zeytinburnu Halk Eğitimi Merkezi’nde Türkçe öğreniyor.
Şirin Muhammed için mutluluk nedir?
ULAŞ TEPE:
Yıllarca Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Visa Türkiye ortaklığında Habitat Derneği tarafından yürütülen “Paramı Yönetebiliyorum” projesinde gönüllü eğitmenlik yapan 29 yaşındaki Ulaş Tepe, bugün Ordu’nun Gülyalı ilçesinin belediye başkanı.
Ulaş Tepe için mutluluk nedir?