العربية
70 milyon yerinden edilmiş insanın yaşadığı, insan hareketliliğinin giderek arttığı günümüzde herkes için kapsayıcı ve sürdürülebilir çözümler nasıl sağlanabilir?
Mülteci Sorununda Alternatif Yaklaşımlar
sivilalan.com'u Telegram'da Takip Edin! sivilalan.com'u Linkedin'de Takip Edin!2011 yılında başlayan Suriye krizi ile yeniden gündeme gelen küresel kitlesel insan hareketliliği ile birlikte son verilere göre dünyada 65 milyon kişi ülkesinden uzakta zor koşullarda yaşamaktadır. Türkiye ise tarih boyu göç yollarında yer alan bir ülke olarak bu hareketliliğin sosyal, ekonomik, politik ve çevresel (sağlığı da içerecek şekilde) olmak üzere çok katmanlı ve kompleks etkilerini yaşamaktadır.
● Ekonomik fırsatlara erişim,
● Eğitime erişim,
● Atık yönetimi,
● Dil bariyerinin aşılması ve dil eğitimi,
● Topluluklar arası uyumun güçlendirilmesi gibi kompleks ve küresel sorunlara yerelde iyi örneklerin olduğunu bilerek bu projelerin hızlandırılması ve ölçeklendirilmesi için online hackathon programı başlatıyoruz.
Genellikle Hackathon’larda teknoloji temelli yaklaşımlar amaçlansa da inovasyonun düşük teknoloji alanlarda da çıkacağına inancımızdan dolayı amacımız sorunların ve çözümlerin hack’lenmesinde! Online Hackathon süresince online bir platformda toplanacak proje fikirleri 8 haftalık sürecin sonunda iyi organize edilmiş, gerçekleşebilir ve etki gücü yüksek projelere dönüşecek ve ilgili paydaşlarla proje sahiplerinin görüştürülmesi sağlanacaktır. Ölçeklenebilir somut fikirler ise, İmece Vakti Projesi 2020 Finansal Hibe ve Hızlandırıcı Programına dahil edilecektir.
Başlangıç: 15.09.2019 – Bitiş: 31.10.2019
Proje Hakkında:
Habitat Derneği ve Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) hazırladığı İMECE Projesi, Türkiye’ye gelirken getirdikleri ekonomik kaynaklarını ve becerilerini Türkiye’nin büyümesi ve ortak bir gelecek için değerlendirmek isteyen girişimci ve girişimci adayı mültecilere ve Türkiye vatandaşlarına ulaşmayı hedeflemektedir.
Proje kapsamında İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa, Konya, Kayseri ve Kahramanmaraş illerinde Girişimcilik, Finansal Okuryazarlık, Teknoloji Okuryazarlığı, Tasarımsal Düşünme ve İşe Hazırlık eğitimleri düzenlenmektedir. Bu eğitimler, ilgili şehirdeki gönüllü eğitmenler aracılığı ile yaygınlaştırılmakta, bu model ile mültecilerin sosyal uyum sürecine de destek olunmaktadır. Girişimcilik eğitimlerinin yanı sıra ayrıca, Türkiye’deki iş piyasası, çalışma hukuku ve kariyer planlama ile ilgili de bilgilendirici eğitimler düzenlenmektedir. Projenin sosyal uyum ayağında ise arabuluculuk eğitimleri düzenlenmekte, ev sahibi topluluk üyeleri ve mültecilerin ortak sorunlara çözüm üretmelerini hedefleyen online hackathon etkinlikleri organize edilmektedir.
Proje boyunca düzenlenen eğitim ve fikir üretme kamplarında iş fikirlerini geliştiren ve girişimciliğe adım atmak isteyen en iyi 25 kişi hibe almaya hak kazanmaktadır. Hibe alan kişilere kayıt ve muhasebe desteği de sunulmaktadır.