Yoksulluğa ve israfa karşı mücadele veren ve somut çözümler üreten sivil toplum kuruluşu TİDER, Global Food Banking Network’ün “Türkiye’nin çatı kuruluşu” statüsüyle resmi üyeliğine hak kazanandı.
Türkiye’nin yoksullukla mücadele için ortak platformu Temel İhtiyaç Derneği (TİDER), kâr amacı gütmeyen ve dünyanın en büyük gıda bankacılığı ağı olan ve her sene ihtiyaç içindeki 7 milyon insana yardım eden Global Food Banking Network’ün (GFN-Küresel Gıda Bankacılığı Ağı) resmi üyesi oldu. “Türkiye’nin çatı kuruluşu” statüsüyle resmi üyelik sertifikasına hak kazanan TİDER, üyelik çerçevesinde Global Food Banking Network’ün üye kuruluşlara sağladığı tüm olanaklardan faydalanacak; tüm dünyada gıda bankalarına ürün bağışı yapan global firmalardan destek alabilecek, GFN’in gıda bankacılığı konusunda tüm eğitim materyallerinden faydalanabilecek, dünyadaki diğer gıda bankalarıyla bilgi alışverişi yapabilecek ve açtıkları hibe programlarına başvurabilecek. GFN’den elde edilen faydalardan TİDER ağına katılan tüm gıda bankaları ve firmalarla da yararlanabilecek.
Türkiye’de gıda bankacılığının çatı kuruluşu olarak yoksulluğa ve israfa karşı mücadele veren sivil toplum kuruluşu TİDER, Türkiye genelinde aynı platformda bir araya getirdiği market ve aşevi formatındaki gıda bankaları, sivil toplum kuruluşları ve işbirliği yaptığı kamu kuruluşları sayesinde gıda, temizlik ürünü ve kıyafetleri yoksulluk sınırındaki ailelerle paylaşıyor. TİDER, 2017 Mart ayında Houston’da Global Food Banking Network tarafından düzenlenen ve 32 ülkenin katıldığı konferansta 70’in üzerinde Gıda Bankası profesyoneli tarafından sürdürülebilirlik anlamında “ihtiyaçlı ailelerde çalışabilecek durumda olanlara istihdam sağlamaya yönelik” ortaya koyduğu “Destek IK Modeli” sayesinde inovasyon ödülüne de layık görülmüştü.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan TİDER Kurucu Başkanı Hasan Serhan Süzer, “2010 senesinden beri sürekli geliştirerek sürdürdüğümüz faaliyetler sonucunda her kıtadan gıda bankalarının üye olduğu Global Food Banking Network’de (GFN) Türkiye’nin çatı kuruluşu statüsüyle resmi üyelik sertifikasına hak kazanmış olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Global Food Banking Network üyeliği ve geçen sene kazandığımız inovasyon ödülüyle birlikte, tüm dünyada gıda bankacılığı anlamında fikir önderleri arasına girdik. Şimdi en önemli hedefimiz, GFN’nin mevcut gücünü ve desteğini de arkamıza alarak, yoksulluğa ve israfa karşı mücadelede somut ve yaratıcı çözümler sunmak ve ülkemizde sosyal yardımlaşmanın kamu, STK ve özel sektör işbirliğiyle sağlam temellere oturtulmasını ve yüksek standartlara ulaşmasını sağlamaktır.
TİDER hakkında
Temel İhtiyaç Derneği (TİDER), gıda bankacılığına geniş kapsamlı bir bakış açısı getirerek yoksulluğa ve israfa karşı bütünsel bir modelle mücadele veren ve somut çözümler üreten bir sivil toplum kuruluşudur. Kurduğu “Destek Marketler”in raflarında israftan kurtardığı kullanılabilir durumdaki gıda, temizlik ürünü ve kıyafetleri yoksulluk sınırındaki ailelerle paylaşan TİDER, Global Foodbanking Network (Dünya Gıda Bankacılığı Ağı) tarafından ödüllendirilen özgün modeliyle ihtiyaçlı ailelerin kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlıyor: Aile bireyleri arasında çalışmak isteyenlerin iş bulmaları veya kendi işlerini kurmaları için onlarla birlikte çalışıyor, yaşadıkları diğer sorunlar için ise bireyleri işbirliği yaptığı, alanında uzman STK’lara ve kamu kuruluşlarına yönlendirerek kalıcı çözümlere erişmelerini olanak sağlıyor. Yoksulluğun beraberinde getirdiği sorunların yalnızca temel ihtiyaç ürünleri eksikliği ile sınırlı kalmadığının farkında olan TİDER, gıda bankacılığının fayda alanını genişleterek ortaya koyduğu bu modeli Türkiye’de ve giderek dünyada yaygınlaştırma sorumluluğuyla hareket etmektedir. Bu amaçla geliştirdiği Destek Bulutu platformu, üye gıda bankaları ile ürün bağışçılarını buluşturarak israfa karşı büyük çaplı bir çözüm üretmektedir. Diğer taraftan geliştirdiği bir başka yazılım Destek İK platformuyla da iş arayan ihtiyaç sahipleriyle mavi yakalı çalışan arayan işverenleri buluşturmaktadır.TİDER’in israfı önleme modelinde de gıda üreticileri, toptancıları ve perakendecilerinin bağışladıkları ürünleri bir matriks sistemiyle gıda bankalarına (örn: Destek Marketler), hayvan bakımevlerine veyagönüllülerine ve biyogaz veya kompost tesislerine ulaşmasını sağlayarak doğal döngüyü tamamlamayı amaçlamaktadır.