Hava ve iklim riskleri şirketlerin yüzde 88’inin kârlılığını tehdit ediyor

Hava ve iklim riskleri şirketlerin yüzde 88'inin kârlılığını tehdit ediyor
Hava ve iklim riskleri şirketlerin yüzde 88’inin kârlılığını tehdit ediyor

Dünyanın her yerinde giderek artan ani hava değişimleri ülke ekonomilerinde milyarlarca dolarlık kayıplara neden olurken, sektörleri de olumsuz etkiliyor. İklim değişiklikleri şirketler için ciddi bir risk teşkil ederken, şirketlerin yüzde 90’a yakınının kârlılığı bu durumdan derinden etkiliyor. 

Aniden değişen, yoğun miktarda yağmur ve dolu yağışı ile fırtına ve şiddetli rüzgâra sebep olan olumsuz hava koşulları iş dünyasındaki pek çok sektörü de derinden etkiliyor. Risk, emeklilik ve sağlık konularında profesyonel hizmetler sunan Aon’un Weather Risk Management Association’dan aldığı veriye göre şirketlerin yüzde 88’inin kârlılık oranları hava ve iklim değişikliklerinden doğrudan etkileniyor. Araştırmaya göre olumsuz ve değişken hava koşullarından kaynaklanan riskler en çok mevsim ve hava durumu değişikliklerine karşı hassasiyeti yüksek olan tarım, perakende, inşaat ve yenilenebilir enerji gibi sektörleri tehdit ediyor.

Milyar dolarlık ekonomik kayıp 
Aktüeryal hizmetler ve afet riski modelleme konularında uzman olan Aon, 2017 Hava, İklim ve Doğal Afet Durum Raporu’na göre yalnızca şiddetli ve ani değişen hava şartları 2017 yılında global ölçekte yaklaşık 36 milyar dolarlık ekonomik kayba neden oldu. Türkiye’nin de içinde bulunduğu EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) ülkelerindeki kaybın tutarı ise 3,3 milyar dolar olarak kaydedildi. Ayrıca raporda, 2017’de Avrupa’da 2,5 milyar dolarlık kaybın sigortalandığı fırtına ve şiddetli rüzgâr vakaları arasında üçüncü sırada 2017 Temmuz ayında özellikle İstanbul’da etkili olan şiddetli fırtına dalgası yer alıyor.[1]

Hava ve iklim riskleri kaynaklı kayıplar için çözüm profesyonel uzmanlık
Bilimsel endeksler, teknolojik yenilikler ve anlık meteorolojik takip verileri ışığında büyük ölçüde öngörülebilir olan olumsuz hava şartları karşısında şirketlerin alabileceği en etkili önlem finansal görünüm ve yapılarına uygun profesyonel çözümlere başvurmaktan geçiyor. Aon Risk Yönetim Danışmanlığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Eryaman söz konusu çözümler ile ilgili olarak şunları söyledi: “Hemen hemen tüm sektörler operasyonlarının bir kısmında hava koşullarından etkileniyor. Örneğin, hava koşullarından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen inşaat sektörünün hem aşırı sıcak hem de aşırı soğuk hava koşullarından, tarım sektörünün don, dolu, şiddetli yağış ve ani ısı değişimlerinden ve altyapı sektörünün aşırı yağış ve don olaylarından etkilendiğini söyleyebiliriz. Hatta perakende sektöründe faaliyet gösteren bir meşrubat ya da dondurma firması bile yazın hâkim olan aşırı yağışlardan etkilenebiliyor ve bunun sonucunda satış hacminde önemli kayıplar yaşayabiliyor. Bu sebeple, özel ve etkili hava şartları için şirketler profesyonel çözümlere ihtiyaç duyuyor. Bu çözümlerin kalbinde bilimsel veri ve bu verilerin yorumlanması için analitik uzmanlık yer almalı. Veriler ve analizler ışığında, şirketin gelirlerini ve karlılığını tehdit etmesi muhtemel iklim değişikliği, şiddetli hava olayları ve bunların yaratacağı muhtemel kayıplar hesaplanmalı. Böylece, şirketin finansal yapısına göre özelleştirilmiş parametrik çözümlerle etkin bir koruma sağlanabilir.”

 

[1] Aon’nun 2017 Hava, İklim ve Doğal Afet Durum Raporu’na ulaşmak için:http://thoughtleadership.aonbenfield.com/Documents/20180124-ab-if-annual-report-weather-climate-2017.pdf

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler