Suriyeli ve yerel halktan gençler, Android kodlama diliyle dünyanın ihtiyaçlarına pratik çözümler üretti

Suriyeli ve yerel halktan gençler, Android kodlama diliyle dünyanın ihtiyaçlarına pratik çözümler üretti
Suriyeli ve yerel halktan gençler, Android kodlama diliyle dünyanın ihtiyaçlarına pratik çözümler üretti

Harran Üniversitesi ev sahipliğinde ve insani amaçlarla kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir inovasyon kuruluşu olan Re:Coded ve Bilgi Üniversitesi işbirliğinde sunulan mobil uygulama geliştirme eğitimi sona erdi. 28 Suriyeli ve Türk öğrenciye yedi ay süresince verilen eğitimin sonunda gençler, Android kodlama dilini öğrendi, kod yazdı ve mobil uygulamalar geliştirdi.

Şirketlerden alınan pratik ihtiyaçlardan yola çıkarak uygulamalar geliştirilmesini hedefleyen eğitim sonunda gençlere sertifikaları teslim edildi. Bu kapsamda Harran Üniversitesi’nde düzenlenen törene Harran Üniversitesi Rektörü Ramazan Taşaltın, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Proje Yöneticisi Arif Mert Öztürk, Re: Coded kurucu CEO’ları Marcello Bonatto ve Alexandra Clare katıldı.

Uzaktan eğitim portalı Udacity ve Google tarafından tasarlanan Android Temel Bilgileri Eğitimi, UNDP Türkiye ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliğinde yürütülen ve Japonya Hükümeti tarafından finanse edilen “Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Sosyal İstikrarın Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında gerçekleştiriliyor.

Ekim ayından bu yana devam eden İngilizce dilinde verilen eğitimlere katılan 17-30 yaş aralığındaki toplam 28 Suriyeli ve yerel halktan genç, şirketlerden alınan pratik ihtiyaç taleplerine yönelik mobil uygulamalar geliştirdi, kod yazdı ve teorik bilgilerini uygulamalı derslerle zenginleştirdi.

Pratik ve ihtiyaca yönelik altı mobil uygulama geliştirildi

Kodlama eğitimi sonunda altı mobil uygulama geliştirildi. Bunlar: “Mültecinin Ötesinde” (Beyond Refugee), “Re:Coded”, “E-Bursum”, “Kapgel Dükkanı” ve “ESP Kelime Hazinesi” (ESP Vocabulary), “Beni Yolda Tut” (Keep Me On Track).

Bu uygulamalardan “Mültecinin Ötesinde”, mültecilerle ilgili doğru terminolojiyle doğru bilgilere ulaşılmasını; “Re:Coded”, kodlama eğitimine katılan gençlerin öğrendiklerinin ve öğretim materyallerinin paylaşılmasını, “E-Bursum”, burslarla ilgili bilgilere online ulaşımı sağlamayı, “Kapgel Dükkanı”, online olarak sipariş verilebilecek dükkanlara ulaşımı, “ESP Kelime Hazinesi”, ana dili İngilizce olmayan öğrencilerin öğrenim gördükleri alanla ilgili kelime dağarcığına online olarak ulaşabilmesini ve “Beni Yolda Tut” ise finansal, beslenme, özel hayat ve fitness gibi konularda kişilere hedef belirlemeyi ve o hedefler yolunda kat ettikleri aşamayı görmesini kolaylaştırıyor.

Ayrıca eğitim süresince gençler, geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul’da düzenlenen ve Türkiye’de bu kapsamda bir ilk olma özelliği taşıyan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği konulu Sosyal İnovasyon Hackathon’una da katıldı. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik teknolojik ve hayatı kolaylaştırıcı çözümler geliştiren 60’dan fazla geliştirici, tasarımcı ve girişimciye karşı yarışan gençler, en büyük etkiyi yaratma potansiyeline sahip olmasıyla seçilen bir proje üretti. Hackathon sonunda, kazanan, herhangi bir şiddet veya tacizle karşılaşan kadın ve kız çocuklarının, ihtiyaç halinde kimliklerini gizleyebilme seçeneğini de sunan mobil psikolojik danışmanlık uygulaması olan “Safe-R” adlı bir uygulama daha geliştirdi.

Yüksek talep gören beceriler geliştirildi

Düzenlenen törende konuşan UNDP Türkiye Proje Yöneticisi Arif Mert Öztürk, “UNDP Türkiyeve GAP BKİ işbirliğinde Suriye krizinden en çok etkilenen bireyler, topluluklar ve kurumların dayanıklılıklarını arttırmak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şanlıurfa’da mobil kodlama eğitim programı ile de ana hedef kitlemiz olan gençlerin yaratıcılık potansiyellerini ortaya çıkararak, yüksek talep gören ve uluslararası geçerliliği olan beceriler kazanmalarına ve insana yakışır iş ve gelir olanaklarına erişimini destekledik” dedi.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler