Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Medya Özgürlüğüne Destek – Güçlü Dayanışma, Güçlü Medya Projesi kapsamında hayata geçirilen Basın Evi Destek Aracı (BEDA) için başvurular başladı. Proje, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Gazeteciler Cemiyeti (GC) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) iş birliğiyle yürütülmekte olup, Türkiye’de basın özgürlüğünü ve medya çoğulculuğunu güçlendirmeyi hedeflemektedir.
Proje; serbest (freelance) gazeteciler, bağımsız ve alternatif medya kuruluşları ile medya alanında çalışan sivil toplum örgütlerini desteklemenin yanı sıra, Türkiye’nin medya özgürlüğü karnesini sistematik biçimde izlemeyi, Medya İzleme Raporları hazırlamayı ve eğitim, seminer, konferanslar yoluyla dayanışmayı artırmayı amaçlamaktadır. Eylül 2025’te başlayan proje, Şubat 2029’a kadar devam edecektir.
Basın Evi Destek Aracı (BEDA) Nedir?
BEDA, yararlanıcıların özgün ve nitelikli içerik üretmelerini, gazetecilik faaliyetlerini sürdürebilmelerini ve hedef kitlelerine erişimlerini güçlendirmeyi amaçlayan bir destek mekanizmasıdır. Bu sayede medya çoğulculuğu için elverişli bir ortamın gelişmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir.
Mikro Hibeler (Ayni) Destek Programı
-
Destek Türü: Ayni destek (teknik ekipman, dijital araçlar vb.)
-
Destek Tutarı: 2.500 Avro – 20.000 Avro
-
Yararlanıcı Sayısı: En fazla 50 gazeteci, medya STK’sı veya medya kuruluşu
-
Tüzel Kişilik Şartı: Aranmamaktadır
-
Eş-finansman: Talep edilmemektedir
BEDA Öncelikleri
Aşağıdaki başvuru sahiplerine öncelik tanınacaktır (Değerlendirme Kriterleri kapsamında +5 puan):
-
Mesleğinden zorla ihraç edilmiş veya kovulmuş, basın iş sözleşmesine bağlı olmayan serbest gazeteciler
-
Bağımsız yayıncılık yaparak özgün haber içeriği üreten alternatif medya kuruluşları
-
Medya bağımsızlığı ve gazetecilerin güçlendirilmesi alanında çalışan medya STK’ları
Başvuru Süreci
-
Başvuru Dönemi: Yaklaşık 40 gün
-
Son Başvuru Tarihi: 31 Aralık 2025
- Başvuru için tıklayın.
Ceren Kale
Ceren Kale, 2024 yılında Ankara Üniversitesi Kore Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 2022’de Güney Kore’de Konkuk Üniversitesi’nde değişim öğrencisi olarak eğitim aldı. Hâlen Uluslararası İlişkiler bölümünde öğrenimine devam etmektedir. Sivil toplum alanında aktif olarak çalışan Kale, SistersLab – Bilim ve Teknolojide Kadın Derneği’nde Erasmus+ Projeleri ve Ortaklıklar Koordinatörü olarak görev yapmakta; kadınların STEM alanlarında güçlenmesine yönelik ulusal ve uluslararası projelerde yer almaktadır. İlgi alanları arasında gençlik çalışmaları, toplumsal cinsiyet eşitliği, dijital okuryazarlık ve AB projeleri bulunmaktadır.
