Öğrencilerin yurtlarda yaşadığı sorunlar acil çözüm bekliyor, KYK değişim ihtiyacını duymalı
Geçtiğimiz hafta Aydın’da meydana gelen acı asansör faciası sonrası Latife Tunç’un Change.org platformunda başlattığı ve 15.000’i aşkın imzaya ulaşan kampanyayla adalet arayışı devam ederken Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlardaki sorunlar bir kez daha gündeme geldi. Öğrenciler uzun zamandır KYK yurtlarındaki barınma, ulaşım, erişim koşulları ile ilgili karşılaşılan sorunları gözler önüne sermeye ve seslerini duyurmaya çalışıyor.
Change.org’da başlatılan çok sayıda kampanya, KYK yurtlarında kalan öğrencilerin ne gibi sorunlara çözüm beklediğini ortaya koyuyor.
KYK Yurtlarını Koğuşa Çevirmeyin
Öğrencilerin çözüm beklediği sorunlardan biri, KYK yurtlarındaki kapasite artışı. “KYK Yurtlarını Koğuşa Çevirmeyin” diyerek bir kampanya başlatan Duygu Kaya, 3 kişilik yurt odasının 6, 4 kişilik yurt odalarının 8 kişilik hale getirilmesine karşı mücadele ediyor. “Derslerimizi nerede çalışacağız? Şartlarımızın bu kadar zorlaştırılması akademik hayatımızı da olumsuz etkilemeyecek mi sanıyorsunuz? Ne yurt sayısı arttırıldı, ne burs alan öğrenci sayısı veya burs imkanı artırıldı. Aksine güzel bir şeymiş gibi yurt kapasitesini artırdık diyorlar. Bu kapasite arttırmak değil bu yurtları koğuşa çevirmektir” diyor.
Yerde ve yatakta çalışıyorlar
Benzer şekilde öğrenme ortamı ve eşit eğitim hakkı için sesini yükseltmek isteyen İlknur Bilgili Change.org platformunda başlattığı kampanyada 6 kişilik yurt odalarında 3 masa olması nedeniyle öğrencilerin yataklarda ya da yerde oturarak ders çalışmak zorunda olduğunu söylüyor ve masaların artırılmasını talep ediyor.
İnternet yetersiz
Öğrencilerin yaşadığı sorunlardan bir diğeri, internete erişim sorunu. KYK yurtlarında öğrencilerin interneti 32 GB ile sınırlı ve sınırı geçerlerse internete erişimleri olmuyor. Derslerini takip edebilmek, araştırma yapmak ve aileleriyle görüşebilmek için internet bağlantısına ihtiyaçlarını ortaya koyan öğrenciler açtıkları kampanyalarda 20 binin üzerinde imzaya ulaştı. Deniz Turunç kampanyasında “Bu durumun çözülmesi için KYK yurtlarındaki internet kotasının kaldırılması ve altyapının iyileştirilmesini arz ediyoruz.” diyerek ortak talebi ortaya koydu.
Çözüm bekleyen birçok talep
KYK yurtlarıyla ilgili çözüm bekleyen konular bunlarla da bitmiyor. Yemek, ulaşım, izin gün ve saatleri ve yurt ücretleri gibi çözüm bekleyen konularda öğrenciler kampanyalarında 100 bine yakın imza topladılar.
Change.org Türkiye Hakkında
Change.org Türkiye Şubesi 2012 yılında kuruldu. Vakfa ait ve kâr amacı gütmeyen bir sosyal fayda şirketi (B-Corp) olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Tüm gelirini bireysel desteklerden elde eden Change.org Türkiye vasıtasıyla insanlar hayatları ve toplumları için önemli konularda imza kampanyaları başlatıyor. Change.org Türkiye kampanya başlatan kişilere sürekli gelişen kampanya araçları sunarak, gerektiğinde iletişim ve strateji konusunda yardımcı olarak, değişime önayak olan hareketleri destekliyor.
Dünyanın dört bir tarafındaki insanları, görmek istedikleri değişimi yaratmaları için güçlendirmek amacıyla faaliyet gösteren Change.org, 480 milyondan fazla kullanıcısıyla, dünyanın en büyük sosyal değişim platformu. 2007 yılında kurulan Change.org’un şu an 196 ülkede kullanılıyor. Change.org Türkiye ve yürütülen kampanyalar hakkında daha detaylı bilgi almak için www.change.org adresini ziyaret edebilirsiniz.