Avrupa Komisyonu, Türkiye’deki Roman Gruplarının Entegrasyonu için Yapılan Çalışmaları Ödüllendirdi

Avrupa Komisyonu, beşincisi düzenlenen Batı Balkanlar ve Türkiye’de Roman Entegrasyonu AB Ödülü’nün kazananlarını açıkladı. Ödül bu yıl Dijital Gündem ve Yeşil Ekonomi’ye Romanların katılımını güçlendiren girişimleri ödüllendirdi.

Dijital Gündem kategorisinde Türkiye’den bağımsız gazeteci Hemra Nida ve Roman Gençlik Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cem Pekbalıkçı ödüle layık görüldü. Ödül töreni, Avrupa Parlamentosu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 2023 AB Roman Haftası (24-27 Nisan 2023) çerçevesinde gerçekleştirildi.

Avrupa Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Olivér Várhelyi, Avrupa’nın dijital gündem ve yeşil ekonomi alanlarında geçirdiği dönüşüme dikkat çekti. Bu dönüşümün Roman gruplarını içermediği sürece etkili, adil ve hakkaniyetli olmayacağını dile getirdi. Avrupa Komisyonu’nun uzun süredir Roman gruplarını desteklediğini belirten Várhelyi, toplumun eğitim, istihdam, sağlık ve barınma haklarına eşit erişimini sağlamak için destek vermeye devam edeceklerini kaydetti. Bu yıl Dijital Gündem ve Yeşil Ekonomi’ye Romanların katılımını güçlendiren girişimleri ödüllendirdiklerini belirten Várhelyi, “Tüm kazananları harika çalışmaları için tebrik ediyorum. Umarım bu ödül, onların önemli faaliyetlerinin genişlemesine yardımcı olur ve böylece Roman toplumunu desteklemek isteyen diğer aktörlere de ilham verir” dedi.

Romanların Sesini Duyuran Bağımsız Gazeteciye Birincilik Ödülü

Türkiye’de yaşayan Rom, Dom, Lom ve Abdallar ile ilgili hak temelli haberlere imza atan bağımsız gazeteci Hemra Nida, “Dijital Gündem” alanında birincilik ödülünü aldı. Ödül töreninde yaptığı konuşmada, bu başarının sadece kendisine ait olmadığını, Roman olanların ve olmayanların bir araya gelerek yaptığı çalışmalarla ortaya çıktığını belirtti.

Hemra Nida, Roman gruplarının eğitim, barınma, sağlık ve istihdam gibi temel haklarına erişememelerinin herkesi ilgilendirdiğini söyleyerek, “Bu sorunlar, sadece Roman gruplarını değil, hepimizi ilgilendiriyor. Roman toplumunun karşı karşıya olduğu zorluklar, toplumsal dönüşüm için mücadele eden herkesin ortak mücadelesini gerektiriyor” diye konuştu. Dijital dünyanın Roman grupları için önemli bir alan olduğunu belirten Hemra Nida, toplumun son yıllarda dijitalleşmenin avantajlarından yararlanarak daha fazla görünürlük, etki ve değişim yarattığını vurguladı.

Roman Diyalog Ağı çatısı altında düzenlediği atölyelerle, Roman gruplarının medya refleksinin güçlendiğini ve kendilerine yönelik haksızlıkları belgelediklerini anlatan Hemra Nida, bu sayede birçok haberin ortaya çıktığını ve kamuoyu oluştuğunu söyledi. Medya aracılığıyla Roman toplumunun günlük hayatındaki gerçeklerin daha fazla görünür hale getirildiğini ve Roman toplumunun sesinin artık daha geniş bir kitleye duyurulduğunu söyleyen Hemra Nida, entegrasyon için yapılan çalışmaların önemini vurgulayarak, herkesin eşit haklara sahip olduğu bir toplumda yaşamak için birlikte mücadele edileceğini ifade etti.

Kadrosu Romanlardan Oluşan Dizi Çekecek

İkincilik ödülünü alan Roman Gençlik Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cem Pekbalıkçı, Türkiye’deki yoksulluğun genetik bir miras gibi devam ettiğini ve bu durumun Romanların bitmek bilmeyen bir yoksullukla mücadele etmelerine sebep olduğunu söyledi.

Pekbalıkçı, Romanların sorunlarına dikkat çekmek ve haklarını savunmak için farklı alanlarda çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti. Romanların yoksulluk, eğitim, barınma, sağlık ve istihdam gibi temel haklara erişebilmeleri için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Pekbalıkçı, yaptığı çalışmalarla Romanların sorunlarına dikkat çekmek için dijital ve toplumsal alanlarda değişikliklere katkı sağladığını belirtti. Gerekli desteği bulduğu takdirde Romanlarla ilgili bir dizi yapmak istediğini söyleyen Pekbalıkçı, “Bu dizinin oyuncuları, yönetmeni ve senaryosunun tamamı Romanlardan oluşacak ve Romanların gerçekliği ekranlara yansıyacak” dedi.

Konuşmaların ardından gerçekleşen toplu fotoğraf çekimiyle birlikte ödül töreni sona erdi.

10 yıl önce başlatılan Batı Balkanlar ve Türkiye’de Roman Entegrasyonu AB Ödülü, AB genişleme sürecinde Romanların entegrasyonunun önemini vurgulamayı ve AB’nin Romanların topluma daha iyi şekilde katılımı ve sahada somut sonuçlar elde edilmesi konusundaki kararlılığını ve taahhüdünü göstermeyi amaçlıyor.

AB Roman Entegrasyonu Ödülü, her iki yılda bir farklı bir konuya odaklanarak Batı Balkanlar ve Türkiye’de Romanların entegrasyonu için görünürlük sağlamayı, siyasi kararlılığı ve desteği artırmayı amaçlıyor. Ödül Avrupa Birliği tarafından finanse ediliyor ve Roma Active Albania tarafından uygulanıyor.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler