Neye davet ediyoruz?
Katılım Çemberi, ICHILD bünyesinde çocuk ve gençlerin anlamlı katılımlarını güçlendirmeye yönelik tasarlanan bir çalışma grubudur. Katılım Çemberi Çalışma Grubu’nda bir araya gelip, çocuk haklarını yeniden hatırlayacağınız, çocuk ve gençler olarak gündelik hayat deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz güvenli bir alana davetlisiniz!
Bu çalışma grubunda deneyimlerin çeşitliliğini ve bu deneyimler üzerinden hareket etmeyi önemsiyoruz. ICHILD olarak, Katılım Çemberi Çalışma Grubu’nda sonuç odaklı değil, süreç odaklı bir yöntemi benimsiyoruz.
Neyi amaçlıyoruz?
Katılım Çemberi Çalışma Grubu deneyimi ile ortaya çıkan örgütlenme modelinin, ICHILD’ın çalışma şeklini ve çalışma yöntemlerini güçlendirmesini,
Birlikte düşünme ve çalışma pratiği üzerinden, çocukların ve gençlerin katılım haklarını kullanma becerilerinin güçlendirilmesini,
Çocukların ve gençlerin, gündelik yaşam deneyimlerinin görünür kılınmasını ve Ankara yerelinde, çocukluk algısı ve çocuk haklarına dair gündem oluşturulmasını amaçlıyoruz.
Yöntemimiz nedir?
Katılım Çemberi Çalışma Grubu, Ekim ayında faaliyetlerine başlayacaktır. Çalışma sistemi 5 katılımcı ile başlayacak ve üç aylık periyotlarla ekibi genişleterek çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.
Bu süreçte, maksimum 15 kişi ile birlikte çalışılması planlanmaktadır. Süreç boyunca çalışma yöntemine ve devamlılığa dair katılımcılardan düzenli periyotlarla geri bildirim ve değerlendirmeler alınacaktır . Üç aylık süre sonunda çalışmalara devam etmek istemeyen katılımcıların, çalışma grubundan her zaman ayrılma seçenekleri vardır.
Katılım Çemberi Çalışma Grubu’nun rutin toplantıları yüzyüze ve ICHILD ofisinde gerçekleştirilecektir. (Barbaros Mh. Bülten Cd. 21/6 Çankaya/ANKARA) İhtiyaç duyulması halinde online toplantılar da gerçekleştirilebilir.
Katılım Çemberi Çalışma Grubunun mevcut bir çalışma planı bulunmaktadır. Bununla birlikte, süreç boyunca çocukların ve gençlerin gündem ve çalışma yöntemi önerileri ile mevcut çalışma planı sürekli olarak gelişmeye ve ihtiyaca yönelik değişimlere açıktır.
Çalışma gruplarının tarihleri aşağıda yer aldığı gibidir:
1.Çalışma Grubu: Tarih: Ekim – Kasım – Aralık 2022
- Çalışma Grubu: Tarih: Ocak – Şubat – Mart 2023
- Çalışma Grubu: Tarih: Nisan – Mayıs – Haziran 2023
Hedeflerimiz nelerdir?
Katılım Çemberi Çalışma Grubu’nun hedefleri;
- Çocukların ve gençlerin temsil edilen bireyler değil eşit yurttaşlar olduklarının topluma yeniden hatırlatılması
- Ankara’da yaşayan çocukların ve gençlerin, çocuk katılımına dair deneyimlerini içeren bir araştırma gerçekleştirilmesi,
- ICHILD’ın Stratejik Eylem Planı hazırlama sürecine çocukların ve gençlerin anlamlı katılımlarının dahil edilmesi,
- Çocuk hakları ve yerelleşme konusunda, çocuk çalışmaları alanına katkı sunulması, 5. Çocukların ve gençlerin kendi yaşam deneyimleri üzerinden çocuk haklarına dair gündemlerinin görünür kılınması ve
- Ankara yerelinde, çocukluk algısı ve çocuk haklarına dair gündem oluşturulması. Önemli Bazı Tarihler:
7 – 14 Eylül 2022 : Çağrı süreci
14 – 16 Eylül 2022 : Değerlendirme Süreci
17 Eylül 2022 : Tanışma Toplantısı
Kimleri Davet Ediyoruz?
Katılım Çemberi Çalışma Grubu’na
-14 – 19 yaş grubunda olan,
-Ankara’da yaşayan,
-Çalışmalara düzenli olarak katılım sağlayabilecek olan tüm çocuklar davetlidir. -Katılım Çemberi Çalışma Grubu’nun kontenjanı, toplamda 15 kişi ile sınırlıdır.
Başvuru formuna ulaşmak için tıklayın.
ICHILD kimdir?
ICHILD, toplum tarafından kabul gören mevcut çocukluk algısının eşit yurttaşlık temelinden ele alınmasını ve çocukların hak özneleri olduklarının hatırlanmasını sağlamayı hedefler. Karar alma mekanizmalarında ve çocuğu ilgilendiren her konuda çocukların anlamlı katılımlarının sağlanmasını ve çocukların katılım süreçlerinde dekor olarak kullanılmalarının önüne geçilmesini sağlamayı hedefler. ICHILD, her çocuğun kendi haklarının bilincinde olması gerektiğini ve bu hakları savunabilmesi için çocukların güçlendirilmesi gerektiğini savunur. Çocukların maruz kaldıkları her türlü ayrımcılığı ortadan kaldırmak ve çocukları hak arama yolları konusunda bilinçlendirerek, çocukların hak arama yollarını/mekanizmalarını güçlendirmeyi hedefler. ICHILD, çocuk hakları ve yerelleşme konularının kesişimselliği üzerinden, çocuk haklarının uygulanmasını yerel ölçekte geliştirmeyi ve izlemeyi hedefler. Yürüttüğü tüm çalışmalarında çocuğun yüksek yararını gözetir ve çocukların katılım hakkını ön planda tutarak, onlarla dayanışma ve işbirliği içerisinde çalışır.
Empower Kimdir?
EMpower, gelişmekte olan alanlardaki gençlerle birlikte ve gençler için akıllı çözümlere güç sağlamayı hedefler. Bu çözümler, hem şimdi hem de gelecekte gençleri desteklemek, bugünün esenliklerine, ihtiyaçlarına ve katkılarına odaklanarak, yarının tam potansiyellerine ulaşmaları için zemin hazırlamaya odaklanmaktadır. Empower, gençlerin başarısının başlı başına bir esas olduğunu düşünür. Ancak başarılarının ailelerine, topluluklarına ve uluslarına fayda sağlamak için dalgalanacağını da bilir ve bu dalgalanma etkisinin ortak geleceğe güçlü bir yatırım olduğuna inanır. Bu nedenle EMpower, 20 yılı aşkın süredir finans ve yardımseverlik sektörlerinin güçlü kaynaklarını ve bilgi birikimini daha iyi, daha hızlı ve daha cesur gençlere yatırım yapmaya yönlendirir.
ICHILD ve Empower Ortaklığı Neyi Amaçlar?
ICHILD ve Empower ortaklığı, 400’den fazla gencin kendi seslerini duyurabilmelerini, bir çekirdek gençlik grubu (15-18 yaş grubu) ile anlamlı bir gençlik katılım stratejisinin oluşturulmasını ve resmi gençlik danışma konseyi yapısı geliştirmesi için desteklenmesini amaçlamaktadır.