Türkiye’nin “Umut Nesli” İklim Krizine Karşı Harekete Geçiyor

Fotoğraf: Özge Tan / Save the Children

Bugün dünyada milyonlarca çocuğun doğru düzgün gıdaya, yaşayacak yere, eğitime, korunmaya ve sağlık hizmetlerine erişimleri yok. COVID-19 ve iklim krizinin etkisiyle daha da kötüleşen durum, en çok çocukları etkiliyor.

Mart 2022’de Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından altıncısı yayımlanan “İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık” raporuna göre yüksek emisyonların devam etmesi durumunda taşkınlar, kuraklık, sel ve toprak kayıpları gerçekleşebileceği öngörülüyor. Özellikle küresel ısınmayla yüzyılın sonuna kadar üç kat artması beklenen ölümlerin, 2050 yılına kadar Avrupa genelinde iki kattan daha da fazla artacağı belirtiliyor.

Tüm bu gelişmelerden en çok etkileneceklerin, yine en kırılgan  coğrafyada yaşayan ve ekonomik anlamda dezavantajlı çocuklar olacağına dikkat çeken Save the Children, çocukların iklim krizi ve eşitsizlikle ilgili talep ve önerilerini yetkili makamlara duyurabilmelerine destek olmak amacıyla “Umut Nesli (Generation Hope)” kampanyasını başlattı.

Yapılan çalışmaları çocukların, ekonomik eşitsizlik ve iklim krizi hakkında kampanya yürütmek için yetişkinlerin kendilerini desteklemelerini istediklerini göstermesinden yola çıkarak, onları merkeze alan ve “Umut Nesli” olarak tanımlayan Save the Children, dünyanın dört bir yanındaki çocukların iklim değişikliği ve ekonomik eşitsizlik hakkında görüşlerine kulak veriyor.

Bu kapsamda harekete geçen Save the Children Türkiye Ülke Ofisi de İstanbul ve Antakya’daki toplum merkezlerinde çocuk oturumları düzenlemeye başladı. Çocuk koruma uzmanlarının kolaylaştırıcılığıyla düzenlenen oturumlarda 12-18 yaş arasındaki çocuklar iklim krizi ve ekonomik eşitsizlikle ilgili fikir, talep, öneri, çözüm, umut ve ihtiyaçlarını dile getirme fırsatı buldu. İşte bunlardan birkaçı:

Hava bir anda değişebiliyor. Ablam Mart ayında ısıtıcıyı kapattı, ama birkaç gün sonra kar yağınca yeniden açmak zorunda kaldı. İklim değişikliği faturaları etkiliyor.” – Mehmet*, 14

“Denizdeki çamur başka ülkelerin kıyılarına ulaşıp oraları da kirletiyor.”  – Selin*, 14

“Yapılan hatalara karşı sessiz kalmayacağız. Haklarımızı ve doğamızı sonuna kadar savunacağız.” – Pınar*, 15

Fotoğraf: Özge Tan / Save the Children

İnsanlar kendi çöplerinin 8 milyarı etkileyeceğini düşünmüyorlar.” – Ahmet*, 15

“Evden çıkarken have güneşli oluyor, sonra bir anda yağmur başlıyor. Güneşe göre giyindiğim için hasta olup doktora gitmek zorunda kalıyorum. Okula servisle gidiyorum; ama yürüyerek giden arkadaşlarım hızla değişen havadan etkilenip hasta oluyorlar.” – Ayşe*, 17

“Tüm çocukların daha iyi bir hayatları olsun istiyoruz. Ekonomik eşitsizlik yüzünden aileler çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamııyorlar.” – Rana* , 16

İnsanları çoğu bir şey yapmak için çok tembel. Örneğin, ellerinde bir parça kağıt var ve çöp kutusu yolun sonunda. Yolun sonuna yürüyüp kutuya atmak yerine sokağa atıyorlar”  – Mehmet*, 14

Oturumlarda, değişmesi gereken durumlarla, bunları değiştirme yolları ve yetişkinlerin nasıl yardım etmesi gerektiği konusunda toparlanan görüşler bir rapor olarak hazırlanıp Kasım’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP) 27 ve G20 toplantılarında karar vericilerle paylaşılacak.

Bunun yanı sıra kampanyanın çevrimiçi anketiyle daha geniş kitlelerin görüşlerinin alınıp rapora eklenmesi planlanıyor. 14 soruluk kısa anket formuna ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

*Güvenlik sebebiyle çocukların isimleri değiştirilmiştir.

Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!
Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’nın 16. Sezon Başvuruları Başladı!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler