Toplum olarak uzun süredir kendimize uzak bir tehlike olarak yorumladığımız iklim krizi, son dönemde üst üste gelen felaketlerle somut etkilerini hızla göstermeye başladı. Kısa süre içerisinde ülkenin farklı bölgelerini etkilemeye başlayan kuraklık, seller, müsilaj sorunu ve ciddi kayıplara sebebiyet veren yangınlar ülke gündeminin en önemli ve kaygı verici konularından biri haline geldi.
Maalesef araştırmalar da bu felaketlerin kısa vadeli, geçici sorunlar olmadıklarını ortaya koyuyor.
Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporları, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu Akdeniz Havzası’nı, küresel iklim değişikliğine en duyarlı iki bölgeden biri olarak konumlandırıyor. Türkiye’deki yağışlarda, su kaynaklarında ve akımlarda önemli azalmalar, ortalama hava sıcaklıklarında ve ekstrem hava olaylarının sıklığında artışlar bekleniyor.
Peşi sıra meydana gelen bu felaketler, yarattıkları ciddi ekolojik ve ekonomik hasarın yanında toplum psikolojisi üzerinde de ciddi bir yük oluşturmakta. Öngörülen gidişat içerisinde, merkezi olarak yapılan müdahalelerin yetersizliğine şahit olmak toplum olarak hissettiğimiz endişe ve karamsarlığı arttırıyor.
Tüm bu koşullar içerisinde, meseleye yönelik yeni çözüm yolları ve yöntemlerinin üretilmesi hayati önem taşıyor. Bu bağlamda, insanlığın geleceği ve ekolojik sürdürülebilirlik adına fazlaca umut veren gelişmelerden biri olarak, kullanım alanları hızla genişleyen ve gezegeni karbondan arındırmayı amaçlayan çözümler içeren yeni iklim teknolojileri karşımıza çıkıyor. Durumun küresel boyutu ve aciliyeti göz önüne alınarak, iklim krizi çerçevesinde sağlanan teşvikler ve finansman imkanlarının artması dünyada daha fazla sayıda yeteceğin bu alanda çalışmasına ve akıllı tarım, yenilenebilir enerji ve jeomühendislik alanlarında çok sayıda umut verici inovasyonların ortaya çıkmasına yol açıyor.
Peki Türkiye’de bu trend nasıl seyrediyor? Ülkemizde iklim krizinin yarattığı hasarlar hangi boyutta? Avrupa’daki yeşil dönüşümün Türkiye’ye yansımaları ne yönde olacak? Yeni inovasyonların gelişimi için ne tür fırsat alanları mevcut? İklim sorunlarına karşı teknolojik çözümler üreten girişimler çalışmalarını hangi alanlarda ve hangi aşamada sürdürüyor?
1-6 Ekim tarihleri arasında Şirince’de, farklı alan ve disiplinlerden kanaat önderleriyle bir araya geleceğimiz, birlikte yeni sorular sorup, sorunlar kadar çözümler üzerine de birlikte düşünebileceğimiz beş günlük bir ekosistem buluşması düzenliyoruz.
Sorunların derinlemesine ele alınacağı, çözüm odaklı yeni fikirlerin doğacağı ve çok paydaşlı iş birliklerinin ilk adımlarının atılacağı bu programda ele alınacak genel konu başlıkları şu şekilde:
-İklim Krizi ve Artan Afetler
-Türkiye’de kuraklık, tarımsal verim ve biyoçeşitlilik kaybı
-Avrupa’da Yeşil Dönüşüm ve Türkiye’ye yansımaları
-Enerji sistemlerini dönüştürecek yeni teknolojiler ve iş modelleri
-Gıda ve Tarımda Dekarbonizasyon: FoodTech, AgriTech ve Alternatif Proteinler,
-Yeşil, Temiz ve Akıllı Şehirler
-Ulaşım ve Taşımacılıkta Sıfır Emisyon: Hedefler, Çözümler ve Fırsatlar
-Özel Sektör- Kamu Ortaklıkları, Sektörler Arası İşbirlikler
-Finansta Yeni Trend: Etki yatırımcılığı ve Sürdürülebilir Finans
Şirince’nin etkileyici doğasında; ilham verici sunumlar, samimi iş birlikleri ve besleyici tartışmalarla dolu bu programda son derece özgün bir ortak çalışma, eğitim ve ‘networking’ deneyimi yaşayacaksınız. İklim krizi ve tetiklediği felaketlere karşı bizimle benzer kaygıları paylaşıyor, daha iyi bir dünya için harekete geçme isteği ve cesareti taşıyorsanız, sizi de 1-6 Ekim’de Şirince’ye bekliyoruz.
İklim için Dönüşüm ve İnovasyon buluşmasında sizi neler bekliyor?
‘Uzmanlardan meseleler üzerinde ufuk açıcı konuşmalar’
Alanlarında öncü akademisyen ve araştırmacılardan iklim krizinin yarattığı güncel etkiler ve tehlikeler üzerine düşündürücü ve ufuk açıcı oturumlar.
‘Deneyimli Girişimcilerin ilham verici sunumları’
Sorunlara karşı yaratıcı çözümler geliştiren alanlarında başarılı girişimcilerden, çözüm ürettikleri mesele, geliştirdikleri yöntemler ve kendi yolculuklarına dair ilham verici paylaşımlar.
‘Ekosistem Paydaşlarıyla Bağlantılar Kurma Fırsatları’
Programda yer alacak akademi, özel sektör, sivil toplum ve yatırım dünyasından aktörlerle tanışma ve iş birliği olanaklarını tartışma fırsatı.
‘İnziva, yaratıcılık ve anlamlı sosyalleşmeyle dolu bir hafta’
Günlük hayatın karmaşasının olmadığı, yoğunlaşabilmek ve bireylerin yaratıcı potansiyelini ortaya çıkarabilmek üzere inşa edilmiş bir ortamda odaklanma ve samimi ilişkiler geliştirme imkânı.
‘Ortak değerlerde buluşan bir topluluk’
Ortak sorunlara ilgi duyan, benzer kaygılar ve umutlar taşıyan bireylerle tanışma destekleyici, enerjik ve çözüm odaklı bir topluluğun parçası olma fırsatı.
Gelin, sorunlar kadar çözümler üzerine de birlikte düşünelim.
Başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız.