Türkiye’deki Suriyeliler ve Ev Sahibi Topluluk Üyelerine Yenilenebilir Enerji Eğitimi

UNDP Türkiye tarafından Kore Cumhuriyeti finansal desteğiyle kurulan beş tesis, mülteciler ve Türk vatandaşları için istihdam olanaklarını artırmak amacıyla güneş ve rüzgar enerjisi alanlarında sertifikalı eğitim sağlıyor.

Yüzlerce Suriyeli mülteci ve Türk vatandaşı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ortaklığıyla kurulan yenilenebilir enerji laboratuvarları ağı sayesinde Türkiye’nin hızla büyüyen güneş ve rüzgar enerjisi sektörlerinde iş bulmak için ihtiyaç duydukları becerileri kazanacak. Laboratuvarlar için seçilen Bursa, Hatay, Mersin, Kocaeli ve Konya illeri, yenilenebilir enerji potansiyeli yüksek ve Suriyeli nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerler olma özelliğini taşıyor.

Kore Cumhuriyeti, projeyi 2,2 milyon dolar ile finanse ediyor. 2019 ve 2020 yılları için ayrılan 1,7 milyon dolar tutarındaki kaynağa ek olarak, 2022 yılında faaliyetlerin daha fazla il ve yararlanıcıya ulaştırılması için 500 bin dolar tutarında ek kaynak sağlandı.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde kurulan laboratuvarın (30 Temmuz Cuma günü düzenlenen) açılışında konuşan UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Bireyleri, Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründe çalışması için eğitmek yeşil bir geleceğe yatırımdır,” şeklinde konuştu. Vinton, “Bu girişim, Suriyeliler ve Türk ev sahiplerine iş bulmak ve ailelerini desteklemek için ihtiyaç duydukları becerileri kazanmalarına yardımcı olurken, vasıflı işgücüne olan ihtiyacın arttığı gelişmekte olan bir sektöre de destek verecek.” dedi.

Laboratuvarlar, güneş ve rüzgar enerjisi sistemlerinin üretimi, kurulumu ve bakımı konusunda program için özel olarak tasarlanmış eğitimi içeren 247 saatlik yeni bir müfredat sunacak. Dörtte biri kadın olmak üzere en az 500 Suriyeli ve Türk ev sahibinin, eğitimleri Mart 2022’ye kadar tamamlaması bekleniyor. Eğitimlerini tamamlayan kursiyerlere, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından kurs bitirme sertifikası verilecek.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Yusuf Büyük açılış konuşmasında şunları söyledi:  “Türkiye’nin rekabetçi bir ekonomi olarak kalabilmesi için yeni becerilerde ustalaşmak amacıyla sürekli bir çabaya ihtiyacımız var. Bu girişim, iş gücümüzün geleceğin işlerini yapmaya hazır olduğuna dair daha geniş bir taahhüdü yansıtıyor.”

Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Kang Jung ise şöyle konuştu: “Kore Cumhuriyeti, Suriyelilerin kendi kendine yetebilirliğini teşvik ederken aynı zamanda ev sahibi Türk toplumunun istihdam edilmemiş üyelerinin ihtiyaçlarını da ele alacak bu yenilikçi girişime katkıda bulunmaktan gurur duyuyor.”

Beş yenilenebilir enerji laboratuvarı, teorik eğitimi uygulamalı eğitim ile birleştiriyor. Laboratuvarların hepsi kursiyerlerin kullanması amacıyla güneş panelleri, rüzgar türbinleri, otomasyon sistemleri, elektrik ve elektronik altyapısı, iş sağlığı ve güvenliği ekipmanları gibi son teknoloji ekipmanlarla donatıldı. Laboratuvarlar aynı zamanda yerel üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum için araştırma ve geliştirme kaynakları olarak hizmet verecek.

Yeni açılan yenilenebilir enerji laboratuvarı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hayat boyu öğrenme yaklaşımı kapsamında, ilçede ikamet eden Suriyeliler de dahil olmak üzere, yetişkinlere yönelik çok çeşitli teknik ve mesleki eğitim veren ve İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan İskenderun Halk Eğitimi Merkezi’nin tesislerinde yer alıyor.

Yenilenebilir enerji sektöründeki mesleki ve teknik eğitimler, Suriyeliler ve ev sahibi toplulukların geçim kaynaklarını iyileştirmeye, kamu hizmetlerinin ulaştırılmasını desteklemeye ve sosyal uyumu teşvik etmeye odaklanan 75 milyon dolar bütçeli UNDP programının bir bileşeni.

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler