Türkiye’deki sivil toplumun gönüllü ihtiyacını düzenleyeceği online eğitimlerle profesyonel bir yaklaşımla ele alan “Gönüllü Okulu” katılımcılarla birlikte şekillendirdiği demo sunumlarının ardından şekillendirdiği yeni dönem çalışmalarına başladı. Gönüllü Okulunda sivil toplum kuruluşlarında sivil toplum yönetimi, kaynak geliştirme, planlı çalışma, sosyal etki ölçümü gibi farklı alanlarda eğitimler veriliyor.
Türkiye’de sivil toplumun insan kaynağı ihtiyacını düzenleyeceği online eğitimlerle gidermeyi hedefleyen ve Gönüllü Hizmetler Derneği bünyesinde kurulan Gönüllü Okulu çalışmalarına 2021 yılında da hız kesmeden devam ediyor.
Gönüllü Okulu’nun yeni dönem çalışmalarına ilişkin değerlendirmede bulunan Gönüllü Okulu öncülerinden Hülya Denizalp, çalışmanın ilk döneminin 2020 yılının son çeyreğinde sivil toplum alanında gönüllü çalışmalar yürüten 24 kişilik bir ekiple katılımcı bir şekilde tamamlandığını, oluşturulan eğitim modüllerinin “Ben de bu dünya için bir şeyler yapsam.” deyip nereden başlayacağını bilemeyenler için ufuk açıcı olduğunu, Gönüllü Okulu öncüleri olarak yeni dönemde sivil toplum alanında eğitim almak isteyenlerle heyecanla tanışmayı beklediklerini ifade etti.
Gönüllü Okulu öncülerinden Abdullah Oskay ise, 26 Ocak – 13 Nisan 2021 tarihleri arasında on iki hafta boyunca online olarak sürdürülecek programda sivil toplum alanında çalışmak isteyen kişilere sivil toplum yönetimi, gönüllülük, uluslararası gönüllülük fırsatları, sosyal etki ölçümü, iletişim gibi birçok alanda eğitimler verileceğini, eğitimlerin her hafta iki saat süreceğini ve katılımcı bir şekilde gerçekleştirileceğini, sivil toplum alanından birçok konuşmacının da programda misafir olarak yer alacağını ifade etti. Konuşmasının devamında Oskay, projenin yalnızca online eğitim olarak görülmemesi gerektiğini, uygulama ve sinerji çalışmalarının da projeye dahil edildiğini, programa katılacakların seçtikleri örgütlerde gönüllülük yapmalarının da beklendiğini ifade etti. Oskay ayrıca proje kapsamında verilecek eğitimler ve video şeklinde hazırlanan ödevlerin de video kanallarında paylaşılacağını ve bu sayede ülkemizdeki sivil topluma ilişkin bilgi yayılımına da katkı sağlamak istediklerini belirti.
Programın sürdürülebilirliğinin sağlanması için Gönüllü Okulu’nun ikinci döneminin KDV dahil 295 TL olduğunu, ücreti ödeyemeyecek kişilerin Askıda Burs uygulamasından faydalanabileceğini, isteyen kişilerin de askıya burs bırakarak maddi durumu yetersiz bir kişinin programdan yararlanmasının sağlayabileceğini aktaran Oskay, programın önümüzdeki dönemde sosyal etkisinin katlanarak artmasını umduklarını, sosyal ve çevresel sorunları giderek karmaşıklaşan dünyaya duyarlı ve aktif vatandaşlığı yüksek kişilerin yetiştirilmesi ve bu sayede kolektif bir dönüşümün hedeflendiğini ifade etti.
Programa ilişkin detaylı bilgiye https://gonulluhizmetlerdernegi.org/programlarimiz/gonullu-okulu/ sitesinden ulaşılabilmektedir.
Projede yer alacak eğitmenler kimlerdir?
Hülya DENİZALP
1970’li yılların ortalarından beri sivil toplumun içinde yer almaktadır. Birçok ulusal ve uluslararası sivil toplum örgütünde gönüllülük ve yöneticilik yapmıştır. Sosyal girişimcilik ve sivil toplum alanında birçok basılı esere imza atmış, alana ilişkin bilginin paylaşılması için kendi oluşturduğu içeriklerle akademide dersler vermiş, radyo programları, jüri üyelikleri, gençlere yönelik kamplar düzenlemiş ve mentorluklar vermiştir. Gönüllü yönetimi, sosyal girişimcilik, kültürlerarası öğrenme gibi alanlarda eğitmen deneyimi bulunan Denizalp, son yıllarda özellikle sosyal dezavantajlı gençlere yönelik okul dışı eğitimlerle öğrenme olanaklarının geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Hülya Denizalp’in çalışmalarına www.hulyadenizalp.net adresinden ulaşılabilir.
Abdullah OSKAY
Devlet korumasında kalan çocuk ve gençlerin temel yaşam becerilerini kazanmış şekilde eşit ve ayrımcılığa uğramadan hayata atılması için çalışan Hayat Sende Derneği’nin kurucusu. Birçok sivil toplum kuruluşu ve sosyal girişimde öncü rol üstlendi. Aynı zamanda bir kamu kurumunda çalışıyor. Oskay, koruma altındaki çocuklarla yaptığı çalışmalar ve ülkemizde sivil toplumun gelişimine verdiği desteklerle Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülünü aldı, JCI tarafından Senato Özel Ödülü’ne layık görüldü. Sabancı Vakfı tarafından Fark Yaratan kişi ve dünyanın en büyük sosyal girişimcilik ağı Ashoka Vakfı tarafından da Ashoka Fellow seçildi. Hablemitoğlu Toplumsal Duyarlılık Ödülünü alan Oskay, Asia21 Girişimi tarafından da Asya’nın En Etkili 25 Genç Liderinden biri seçildi.
Gönüllü Hizmetler Derneği Hakkında
Gönüllü Hizmetler Derneği, hedefi toplumu oluşturan tüm bireylerin katılımcı yurttaşlar olmasına olanaklar sağlamak amacıyla; bireylerin kişisel, sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olacak her türlü etkinliğe en uygun koşullarda katılmalarını ve var olan olanaklara en kolay şekilde ulaşmalarını sağlamak olan bir sivil toplum kuruluşudur. 1959 yılında Türkiye Gönüllü Çalışma Kamplarını Teşvik Derneği adıyla kurulan ve 70’li yıllarda GHD adını alan yapı 1979 yılından itibaren GENÇTUR olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. 2019 yılında “aslına dönüş yaparak” Gönüllü Hizmetler Derneği (GHD) olarak çalışmalarını sürdürmeye devam etmektedir. Alfabetik sırayla bünyesinde bulunan programlar:
- Askıda Proje
- Doğu Batı Kampı-
- Düşlerim Gerçekleşiyor
- Erasmus+ Gençlik Değişimleri
- European Solidarity Corps (AGH/ESC)
- Gönüllü Okulu
- İmece 2006 Sosyal Yardımlaşma Grubu
- Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları
- Yaşayarak Öğrenme Merkezi (YAŞÖM)
Daha ayrıntılı bilgi için www.gonulluhizmetlerderneği.org sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Gönüllü Okulu Hakkında daha fazla bilgi için:
Meryem AYDIN
Gönüllü Okulu Koordinatörü
https://gonulluhizmetlerdernegi.org/programlarimiz/gonullu-okulu/