Enerji Dönüşümünde Üretici Sektör Yatırımları Zarar Görmüyor

Enerji Dönüşümünde Üretici Sektör Yatırımları Zarar Görmüyor

Türkiye’den TEPAV ve CAN Europe ortaklığında, SEE Change Net liderliğinde yürütülen Türkiye 2050 İklim Diyaloğu projesi kapsamında Brüksel’deydik. Projenin çıkış noktası olan Avrupa Karbon Hesaplayıcısı projesi de Avrupa Parlamentosu’nda tanıtıldı. Derneğimizin de destek verdiği projenin tanıtımında Avrupa Yeşiller, Sosyalistler ve Demokratlar ile Renew Europe/Liberaller gruplarına proje çıktıları hakkında bilgi verildi ve politik karar vericiler için yol haritası paylaşıldı. Farklı STÖ’ler ve üniversitelerden uzmanların bulunduğu etkinlik Avrupa Komisyonu, Sivil toplum buluşmaları ile birlikte iki gün sürdü.

Türkiye’den farklı sivil toplum temsilcilerinin ve üniversitelerinin bir araya gelmesi ile bir yıldır yürütülen Türkiye 2050 İklim Diyaloğu projesinin Brüksel toplantısı Şubat ayının ikinci yarısında gerçekleştirildi. İki gün süren buluşmalarda ilk gün Brüksel merkezli çeşitli sivil toplum örgütleri ve temsilcilerinin sunumları gerçekleşti. Bu buluşmalara REScoop.eu, CAN Europe, FoodWater Action, IPES Food katıldı. Avrupa Birliği çatısı altında yeni dönemde komisyonun önceliği olan Green Deal kavramının da yoğun tartışıldığı bu toplantılardan sonra, katılımcılar yeni süreç hakkında çalışmalar yaptı, beklentilerini tartıştı. 

sivilalan.com'u Telegram'da Takip Edin!sivilalan.com'u Linkedin'de Takip Edin!

İkinci gün gerçekleşen Avrupa Parlamentosu ziyareti ve orada politik karar vericilere proje hakkında verilen brifingde, Avrupa Karbon Hesaplayıcısı (EUCALC) tanıtıldı ve sonuçları anlatıldı. Sanayi üretiminde kurumların alacağı önlemler ve yenilenebilir enerjiye geçişte ne kadarlık değişim yaratılacağının hesaplandığı bu sunumlarda, Yeşiller, Liberaller ve Sosyalist/Demokratlar grubundan milletvekilleri hazır bulundu. Sanayi üreticileri veya konutlarda bazı önlemlerin alınması ile hiç bir kayba uğramadan karbon salımını azaltmanın mümkün olduğu hesaplandı. Parlamento’da yeni Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor ile görüşen Türkiye grubu, sivil toplumun gücü ve potansiyelini görüşme imkanı buldu. Avrupa Komisyonu Genişleme ve Komşular’dan sorumlu komisyondan Andres Moya San Martin ile de görüşen ekip, aynı zamanda Brüksel’in tarihi ve turistik alanlarını da gezdi ve çikolataların tadına baktı. 

Projenin kapanış toplantısında yeni ortaklıkların da geliştirilmesi için çalışılacağını da onaylayan proje ekibi, hesaplama yönteminin Türkiye’ye de uyarlanması için çalışmalara devam ediyor. 

Oral Kaya – Troya Çevre Derneği

Sürdürülebilirliğimizi sağlamak için bize buradan kahve ısmarlayarak destek olabilirsiniz!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Haberler